PNL, despre cazurile Thuma şi Gireadă: Statutul, aplicat invariabil pentru situaţiile sub incidenţa lui

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că Statutul PNL se va aplica ”invariabil pentru toţi, în aceeaşi măsură”, în cazul dosarelor de corupţie, făcând referire la excluderea prin radiere a lui Tudor Chiuariu şi la cazurile deputaţilor Thuma Hubert şi Verginel Gireadă.

Urmărește
563 afișări
Imaginea articolului PNL, despre cazurile Thuma şi Gireadă: Statutul, aplicat invariabil pentru situaţiile sub incidenţa lui

Thuma Hubert (Imagine: cdep.ro)

Întrebat dacă va exista acelaşi tip de sancţiuni ca în cazul Chiuariu şi pentru Thuma Hubert şi Verginel Gireadă, purtătorul de cuvânt al PNL a răspuns: ”Statutul se va aplica invariabil pentru toţi, în aceeaşi măsură, pentru situaţiile care intră sub incidenţa lui”.

De asemenea, Stroe a menţionat că la nivelul ”vechiului” PNL se discută despre completarea actualului Statut pentru a se prevedea sancţiuni automate în cazul celor cu dosare de corupţie, dar şi o departajare a sancţiunilor în funcţie de fazele procesului penal.

”Sunt în măsură a vă informa că există în cadrul partidului, lucru confirmat de recenta întâlnire de la Iaşi, mai multe discuţii şi demersuri pentru modificarea şi nuanţarea Statutului noului PNL în legătură cu situaţiile celor cu probleme în justiţie. Chiar s-au făcut referiri la anumite persoane şi situaţia lor şi sunt sigur că propunerile acestea se vor concretiza prin prevederi statutare mai clare, în funcţie de etapele procesului penal”, a spus Stroe.

Alţi doi parlamentari PNL, condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie la închisoare cu suspendare, ar intra sub incidenţa Statutului noului PNL, în baza căruia senatorul Tudor Chiuariu a fost exclus din partid prin procedura radierii, aceştia fiind deputaţii Thuma Hubert şi Verginel Gireadă.

Senatorul Tudor Chiuariu a fost exclus vineri din PNL, după ce Biroul Politic Naţional al partidului a decis să-i radieze calitatea de membru al PNL. Chiuariu s-a autosuspendat din partid, după ce DNA a anunţat implicarea sa în dosarul retrocedării ilegale de păduri, însă procedura statutară aleasă de el privea doar ocuparea de funcţii publice incompatibile cu statutul de membru de partid.

În urmă cu un an, Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, a fost condamnat definitiv, în dosarul Poşta Română, la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Statutul noului PNL prevede pierderea calităţii de membru al PNL, prin radiere, în cazul celor care au primit ”o condamnare penală definitivă pentru infracţiuni de corupţie”. În cazul celor care au fost condamnaţi, dar nu printr-o sentinţă definitivă, ”persoana condamnată penal este suspendată de drept din calitatea de membru PNL”.

Sub incidenţa Statutului noului PNL, dar şi a precedentului dat de decizia luată în cazul Chiuariu, alţi doi deputaţi PNL riscă să fie excluşi din partid.

Este cazul deputatului PNL Thuma Hubert Petru, care a primit în 13 octombrie 2014 o condamnare definitivă de ”6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau a autorităţii de către o persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”. Lui Thuma Hubert Petru i s-a stabilit de către ÎCCJ suspendarea pedepsei de închisoare ”pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 6 luni”.

Potrivit procurorilor, el a fost vicepreşedinte PNL Ilfov, iar din această calitate ar fi intermediat legăturile unui om de afaceri cu primarii unor comune şi oraşe, pe care i-ar fi determinat să-i faciliteze acestuia bunul mers al afacerii (de exemplu, identificarea şi facilitarea accesului la spaţii de depozitare, primirea fictivă de utilaje etc.).

De asemenea, deputatul PNL Dumitru Verginel Gireadă a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, având un termen de încercare de 4 ani, începând cu 5 aprilie 2012. Decizia a aparţinut Curţii de Apel Cluj şi a vizat infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice şi uz de fals. Dosarul său a vizat perioada în care acesta era primar al comunei Mihai Eminescu, din Botoşani, iar o persoană fizică a reclamat modificarea nejustificată a titlului său de proprietate, astfel încât terenul pe care îl deţinea ar fi ajuns în proprietatea lui Gireadă.

Un alt caz, care ar intra sub incidenţa Statutului noului PNL în sensul suspendării de drept din calitatea de membru de partid, este cel al senatorului Dian Popescu. Acesta a fost condamnat de ÎCCJ, în primă instanţă, pentru complicitate la abuz în serviciu la cinci luni de închisoare cu suspendare. Termenul de încercare menţionat de instanţă, în noiembrie 2014, este de doi ani şi cinci luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici