PNL solicită convocarea sesiunii extraordinare parlamentare pentru Legea recursului compensatoriu

PNL le solicită preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului să convoace sesiune parlamentară extraordinară pentru a modifica sau abroga Legea recursului compensatoriu, a anunţat miercuri Ludovic Orban. Liderul PNL solicită de asemenea ocuparea posturilor vacante din cadrul Poliţiei.

Urmărește
206 afișări
Imaginea articolului PNL solicită convocarea sesiunii extraordinare parlamentare pentru Legea recursului compensatoriu

PNL solicită convocarea sesiunii extraordinare parlamentare pentru Legea recursului compensatoriu

„Viaţa, integritatea fizică şi proprietatea privată a fiecărui cetăţean au fost puse în pericol de Guvernul PSD-ALDE, care a eliberat peste 11 mii de deţinuţi înainte de termen fără niciun fel de măsură de reintegrare socială a acestora, fără să ia nicio măsură privitoare la posibilitatea de a asigura pentru aceşti deţinuţi o formă de ţinere sub supraveghere. Există cazuri grave de omoruri, violentă, violuri care s-au petrecut în ultima perioadă. Răspunderea exclusivă pentru această situaţie dramatică este actualul Guvern care guvernează pentru infractori şi este împotrivă cetăţenilor care respectă legea. Datorită gravităţii situaţiei nu putem aştepta săptămâni să se găsească o soluţie. Solicităm convocarea de urgenţă a unei sesiuni extraordinare parlamentare. Le solicit celor doi preşedinţi, nu lui Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea pentru că sunt plecaţi în concediu, dar şi-au delegat atribuţiile lui Florin Iordache şi Claudiu Manda. Aşadar solicităm să convoace sesiune parlamentară extraordinară de urgenţă în care să fie ori amendată această lege, fie chiar abrogarea în integralitate a acestei legi”, a declarat Ludovic Orban, în cadrul unei conferinţe de presă.

PNL solicită, de asemenea, Executivului să prezinte măsurile pe care le va lua în privinţa deţinuţilor eliberaţi din închisoare înainte de termen, prin această lege, care au recidivat: „Solicităm de urgenţă pentru toţi cei care au fost eliberaţi Guvernul trebuie să prezinte public măsurile pe care le ia”.

Liderul PNL a adăugat că Guvernul trebuie să rezololve de urgenţă ocuparea posturilor vacante din cadrul poliţiei, în urma pensionării anticipate a mai multor poliţişti.

„De asemenea solicităm de urgenţă ocuparea posturilor vacante din poliţie. Datorită prostitiei Guvernului care a modificat Legea Pensiilor şi a permis pensionarea anticipată a mii de poliţişti, poliţia nu mai are posibilitatea de a apăra dreptul cetăţeanului. Aceste lucruri trebuie rezolvate de urgenţă”, a conchis Ludovic Orban.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a cerut miercuri Guvernului României o analiză urgentă şi soluţii legate de recursul compensatoriu, susţinând că nimeni nu trebuie să se teamă şi siguranţa cetăţeanului român nu este negociabilă.

"Recursului compensatoriu. Foarte mulţi au observat şi discutat în emisiuni despre delicvenţi care au fost mai repede eliberaţi mai devreme în baza recursului compensatoriu, fiindcă închisorile din România sunt proaste. Această chestiune a fost posibilă în baza unei legi care e în vigoare. Trebuie să spun clar şi răspicat siguranţa cetăţeanului român nu este negociabilă, aşadar trebuie să tragem câteva concluzii şi să venim cu măsuri pentru care românul să nu stea cu teamă că un delicvent vine peste el", a declarat Klaus Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că recursul compensatoriu a fost iniţiat de guvernul Cioloş, fiind o decizie ”neinspirată”. Premierul are miercuri, de la ora 12.00, o întâlnire cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru a analiza efectele acestuia şi pentru a lua o decizie în acest sens.

Reacţiile vin după ce mai multe cazuri de violenţă înregistrate în ultima perioadă au avut ca autori persoane ieşite mai devreme din închisoare în baza recursului compensatoriu.

Printre acestea se află cazul de la Galaţi, unde o persoană în vârstă a fost bătută şi jefuită de un tânăr care a beneficiat de recursul compensatoriu. Un alt caz este cel de la Mediaş, unde un om a fost omorât cu 11 lovituri de cuţit de către 3 agresori, unul dintre ei ieşind mai devreme de după gratii în baza aceluiaşi recurs.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor anunţă, referitor la eliberările datorate recursului compensatoriu, că, în perioada 2014-2018, dintr-un total de 14.402 deţinuţi care au beneficiat de prevederile legii, 11.851 au fost eliberaţi condiţionat, iar restul de 2.551 au fost eliberaţi la termen.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.


 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici