PNL va înainta o acţiune în instanţă împotriva Avocatului Poporului

PNL va înainta o acţiune în instanţă împotriva Avocatului Poporului pentru a-l obliga să sesizeze OUG privind măsurile fiscale la CCR. El a mai spus că va cere Curţii Constituţionale să oblige Avocatul Poporului să ceară control de constituţionalitate prealabil în cazul ordonanţelor de urgenţă.

Urmărește
251 afișări
Imaginea articolului PNL va înainta o acţiune în instanţă împotriva Avocatului Poporului

PNL va înainta o acţiune în instanţă împotriva Avocatului Poporului

„Am luat decizia în Biroul Executiv de a finaliza până la sfârşitul săptămânii viitoare o acţiune în contencios împotriva Avocatului Poporului pentru a-l obliga să atace această OUG (114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale) la CCR. De asemenea intenţionăm în cursul acestei acţiuni pe care o declanşăm în contenciosul administrativ să invocăm o excepţie de neconstituţionalitate privitoare la legea Avocatului Poporului, astfel încât să determinăm CCR să se pronunţe asupra obligativităţii Avocatului Poporului de a declanşa controlul de constituţionalitate prealabil în cazul OUG emise de Guvern deoarece în aşezământul constituţional actual singura instituţie care poate declanşa acest control este Avocatul Poporului, iar până astăzi Avocatul Poporului a refuzat sistematic să declanşeze acest control de constituţionalitate”, a declarat liderul PNL, marţi, după şedinţa Biroului Executiv al partidului.

Ludovic Orban a precizat că excepţia de neconstituţionalitate pe care PNL o va invoca în timpul procesului va determina CCR să analizeze atribuţia Avocatului Poporului de a sesiza Curtea cu privire la Ordonanţele de urgenţă.

„Noi am sesizat Avocatul Poporului, care fundamentat, cu argumente, arătând care sunt criticile noastre de neconstituţionalitate legate de conţinutul acestei OUG, să sesizeze CCR În paralel înaintăm o acţiune în instanţă, care să oblige Avocatul Poporului să sesizeze CCR şi de asemenea intenţionăm în cursul acestui proces, că se pot invoca excepţii de neconstituţionalitate pe parcursul proceselor, să invocăm o excepţie de neconstituţionalitate care să determine CCR să se pronunţe asupra modului de interpretare a acestui atribut al Avocatului Poporului, care este singura instituţie care poate declanşa controlul de constituţionalitate prealabil în cazul OUG adoptate de Guvern. De asemenea am solicitat în cazul OUG 114, în cadrul sesiunii extraordinare să fie inclusă pe ordinea de zi, să fie dezbătută în procedură de urgenţă, astfel încât fie să o respingem, fie în cazul în care nu reuşim respingerea ei să o putem ataca la CCR ca şi grup parlamentar al PNL”, a adăugat Orban.

Liberalii au solicitat, vineri, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României (CCR) referitor la ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern care prevede introducerea unor măsuri fiscale, printre care şi „taxa pe lăcomie” pentru bănci.

Unul dintre argumentele oferite de PNL este inexistenţa urgenţei unei asemenea măsuri, potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii.

„Semnalăm că în speţă nu a existat o urgenţă motivată care să justifice adoptarea actului normativ, motiv pentru care apreciem că Ordonanţă este neconstituţională în ansamblul său, fiind adoptată cu încălcarea prevederilor art. 115 (4) din Constituţie”, conform sursei citate.

De asemenea, liberalii motivează că ordonanţa de urgenţă care instituie mai multe taxe, justificată de Guvern prin necesitatea implementării programului de guvernare, nu creează situaţia extraodinară care să impună o astfel de OUG.

Guvernul a adoptat pe 21 decembrie Ordonanţa de Urgenţă nr.114/2018 care prevede implementarea unor măsuri fiscale, intitulată şi OUG privind „taxa pe lăcomie”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici