PNL vrea lege de revocare a Avocatului Poporului, dacă nu contestă Ordonanţe respinse ulterior de CC

Parlamentarii PNL au iniţiat o propunere legislativă care introduce drept condiţie pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului situaţia în care acesta refuză să conteste Ordonanţe ale Guvernului, care se dovedesc ulterior neconstituţionale prin decizii ale Curţii Constituţionale.

Urmărește
195 afișări
Imaginea articolului PNL vrea lege de revocare a Avocatului Poporului, dacă nu contestă Ordonanţe respinse ulterior de CC

PNL vrea lege de revocare a Avocatului Poporului, dacă nu contestă Ordonanţe respinse ulterior de CC (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Viceliderul deputaţilor PNL, Mircea Toader, a anunţat depunerea în Parlament a unei iniţiative legislative care modifică Legea de organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, semnată de deputaţii PNL.

De asemenea, Toader a reiterat faptul că PNL va începe procedurile pentru demiterea actualului Avocat al Poporului, Victor Ciorbea.

Toader a justificat modificarea propusă prin faptul că Avocatul Poporului a refuzat să sesizeze ordonanţe ale Guvernului care s-au dovedit în cele din urmă neconstituţionale, cum a fost cazul OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali.

”Am prevăzut două obligaţii ale Avocatului Poporului ca la sesizarea unui număr de 15 senatori sau 20 de deputaţi, şi de asemenea a 2.000 de cetăţeni, care sesizează Avocatul Poporului pentru contestarea la Curtea Constituţională a unei ordonanţe de urgenţă, motivând şi opiniile celor care fac o astfel de sesizare cum cred şi ce condiţii cred că ordonanţa respectivă a încălcat Constituţia”, a explicat deputatul PNL.

Toader a menţionat că în situaţia în care, în urma a două astfel de solicitări, Avocatul Poporului nu a sesizat Curtea Constituţională şi nu a motivat de ce respinge o astfel de solicitare, acesta poate fi revocat.

El a explicat că această procedură se aplică în cazul în care ordonanţele vizate sunt ulterior declarate neconstituţionale în urma contestării la Curtea Constituţională pe procedura parlamentară sau în instanţă.

Deputatul a susţinut că proiectul prevede şi faptul că un Avocat al Poporului revocat din funcţie nu va mai beneficia de avantajele pensiei speciale pe care o primeşte în mod normal, asimilat celei de judecător al Curţii Constituţionale.

Toader a subliniat faptul că, potrivit normelor constituţionale, singura instituţie care poate sesiza Curtea Constituţională imediat după adoptarea unei ordonanţe a Guvernului este Avocatul Poporului.

De asemenea, el a precizat că proiectul prevede că eventualii candidaţi pentru demnitatea de Avocat al Poporului nu trebuie să fi fost membri ai unui partid politic în ultimii 10 ani.

În actuala lege de funcţionare a instituţiei Avocatului Poporului se menţionează că ”revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţa comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici