Pocora (PNL): PSD să majoreze alocaţiile copiilor la 200 de lei, nu doar pensiile parlamentarilor

Deputatul PNL Cristina Pocora a precizat, marţi, că liberalii nu susţin propunerea pentru revenirea la pensiile speciale pentru parlamentari şi a cerut PSD să promoveze şi creşterea alocaţiei pentru toţi copiii la 200 de lei, acuzându-l pe premierul Ponta de ”duplicitate şi laşitate”.

Urmărește
301 afișări
Imaginea articolului Pocora (PNL): PSD să majoreze alocaţiile copiilor la 200 de lei, nu doar pensiile parlamentarilor

Pocora (PNL): PSD să majoreze alocaţiile copiilor la 200 de lei, nu doar pensiile parlamentarilor (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Pocora arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX că, ”deşi este foarte adevărat că indemnizaţiile şi pensiile parlamentarilor români sunt cele mai mici din Uniunea Europeană, în acelaşi timp, însă, la nivelul Uniunii Europene media alocaţiei de stat pentru copii este de 210 euro, în vreme ce în România alocaţia unui copil este de doar 9 euro, cifră care plasează ţara noastră în coada listei la nivel mondial”.

”Dacă tema pensiilor parlamentarilor este necesară şi impune o rezolvare, atunci cel puţin la fel de necesară, dar mai urgentă este mărirea alocaţiei pentru copii. PNL nu susţine propunerea pentru revenirea la pensiile speciale pentru parlamentari şi consideră că majorarea alocaţiilor este ceea ce ar trebui să-i preocupe întâi pe aleşi, înainte de propriile beneficii. Prin urmare, cer majorităţii controlate de PSD ca, pe lângă legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor, să promoveze şi creşterea alocaţiei pentru toţi copiii la 200 de lei”, afirmă deputata liberală.

Potrivit Cristinei Pocora, ”Victor Ponta şi PSD dau încă o dată dovadă de duplicitate”. ”După ce anul trecut, prim-ministrul declara că nici el, nici partidul pe care îl conduce nu susţin legea privind pensiile speciale pentru parlamentari, azi acest act normativ a fost discutat de către deputaţii PSD”, arată aceasta.

Pocora îl acuză pe premierul Ponta şi de ”laşitate”. ”Şeful PSD este plecat din ţară chiar în ziua în care partidul pe care îl conduce discută legea pensiilor speciale pentru parlamentari. La fel a fugit de responsabilitate şi în marţea neagră. Şi la fel a procedat în cazul Roşia Montană, când a declarat că în calitate de prim-ministru susţine exploatarea, dar în calitate de deputat va vota împotrivă”, a arătat ea.

Parlamentarii ar putea beneficia de pensii speciale, potrivit unui proiect aflat în discuţia grupurilor parlamentare, deputatul PSD Petre Daea precizând că pensia ar putea ajunge la 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate şi că proiectul a fost semnat de 250 parlamentari, inclusiv din opoziţie.

Potrivit proiectului discutat, marţi, la şedinţa grupului deputaţilor PSD, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege, care încă nu a fost depus.

Deputatul PSD Petre Daea, unul dintre iniţiatorii proiectului, a precizat că este semnat de peste 250 de parlamentari, dintre care peste 87 sunt din opoziţie. El a arătat că prin acest proiect "se doreşte să se repare ce s-a stricat în guvernarea Boc, când s-au tăiat pensiile şi salariile".

"Acest proiect este iniţiat de peste 250 de deputaţi şi senatori şi se înscrie în logica de până acum de a repara ce s-a stricat în guvernarea Boc. Cu alte cuvinte, să readucem situaţia care a fost în 2010, când s-a luat această măsură de tăierea pensiilor şi a salariilor. Formula de calcul este o formulă uşoară, care a izvorât din experienţa UE, care înseamnă un procent de 0.55% din indemnizaţia lunară a unui deputat sau senator. Ea rezultă în acest sens nivelul indemnizaţiei din produsul de acest procent de 0,55% şi numărul de mandate din Parlament ca deputat sau senator.De exemplu, pentru indemnizaţia brută de 7.000 cât este acum, pentru un mandat, pensia este undeva la 1.500 lei, pentru trei mandate este undeva la 4.000 lei, este suma maximă. Sunt trei praguri, pragul minim de 6 luni de zile, deci dacă ai stat mai puţin de 6 uni de zile nu beneficiezi de această sumă. Şi în Parlamentul European este această practică. Noi ne-am inspirat din această lege a PE şi deci este de la un mandat până la 3 mandate. Dacă sunt peste 4 mandate, nu mai contează", a explicat Daea.

El a mai arătat că, în prezent, indemnizaţia de parlamentar "nu este purtătoare de spor de vechime", motiv pentru care pensia ar fi afectată prin acest mod de calcul, iar proiectul de lege "pune în acord lucrurile".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici