Ponta: Băsescu ar fi trebuit să îşi ceară scuze şi să anuleze întâlnirea cu Viktor Orban

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Rovinari, că Traian Băsescu ar fi trebuit să îşi ceară scuze şi să anuleze întâlnirea cu Viktor Orban, în loc să ia cina cu acesta, după ce Statele Unite ale Americii au criticat Ungaria pentru modul în care respectă drepturile şi libertăţile cetăţeneşti

Urmărește
942 afișări
Imaginea articolului Ponta: Băsescu ar fi trebuit să îşi ceară scuze şi să anuleze întâlnirea cu Viktor Orban

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Cred că domnul preşedinte Băsescu are un moment nefericit, prin faptul că tocmai ia masa prieteneşte cu Victor Orban, cel criticat de Statele Unite şi de Europa, şi, în loc să îşi ceară scuze sau să contramandeze această cină nepotrivită, a încercat în stilul dânsului să mai spună câte ceva. Eu îi urez poftă bună la masă cu Victor Orban în ziua în care doamna Nuland şi preşedintele Obama critică Ungaria”, a declarat premierul Victor Ponta.

Ponta a spus că dacă el ar fi fost preşedinte nu ar fi făcut niciodată un astfel de gest şi că, de altfel, în calitate de premier nu l-a invitat pe Viktor Orban la o cină, aşa cum a procedat Traian Băsescu.

Domnul Băsescu consideră că e un gest inteligent pentru România să faci o masă tovărăşească cu domnul Orban, dar eu nu aş fi făcut acest lucru ca preşedinte. Vedeţi că nu am făcut acest lucru ca prim-ministru. Până la urmă, domnul Orban e omologul meu”, a afirmat premierul.

Victor Ponta a precizat că declaraţiile de joi ale subsecretarului de stat american pentru afaceri euroasiatice Victoria Nuland au vizat Ungaria, nu şi România, aşa cum încearcă preşedintele Traian Băsescu să acrediteze ideea.

El a susţinut că inclusiv preşedintele Obama a făcut o referire la acest aspect încă de săptămâna trecută, România fiind o ţară care respectă drepturile fundamentale ale cetăţenilor, precum şi libertatea presei.

”Declaraţiile doamnei Nuland au fost foarte clare, şi nu doar ale doamnei Nuland, ci ale preşedintelui Barack Obama, care săptămâna trecută a făcut o observaţie cu privire la starea democraţiei şi presei în ţara vecină nouă. Nu pot decât să mă bucur să spun că în România respectăm drepturile fundamentale, respectăm libertatea presei şi nu vreau să mă uit peste graniţă la ceea ce fac alţii”, a adăugat premierul.

Victor Ponta a fost prezent, vineri, în prima zi de campanie electorală, în Gorj, judeţ din partea căruia este deputat în colegiul 6 Târgu Jiu, fiind la al treilea mandat de parlamentar. El a venit împreună cu ministrul Transporturilor, Ioan Rus, şi cu ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, Ponta mergând în vizită la o carieră minieră de suprafaţă şi la termocentrala Rovinari, unde, pe traseu, s-a oprit pentru discuţii cu angajaţi ai acestor unităţi.

Ponta a plecat apoi spre Mănăstirea Lainici, pentru a inspecta stadiul lucrărilor de modernizare care au loc pe DN 66 (E 79).

Preşedintele Traian Băsescu are o întâlnire, vineri, de la ora 18.00, cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că remarca Victoriei Nuland vizează inclusiv România, menţionând că îl îngrijorează respingerea de către clasa politică a semnalului extrem de puternic legat de corupţie, semnal care acum nu mai vine de la preşedintele României.

Preşedintele a spus că declaraţia Victoriei Nuland a fost tratată "în termeni propagandistici" la Bucureşti.

"Ce mă îngrijorează totuşi e respingerea de către clasa politică a semnalului extrem de puternic, care acum nu mai vine de la preşedintele României", a spus Băsescu, potrivit căruia campaniile la adresa instituţiilor care luptă împotriva corupţiei sunt de fapt campanii împotriva rezolvării unui deficit de securitate.

Băsescu a spus că a observat o abordare extrem de necinstită, şi care ne face rău, în legătură cu declaraţia Victoriei Nuland din partea oamenilor politici, de la Victor Ponta la parlmentari obişnuiţi sau la purtători de cuvânt ai PSD.

"Remarca doamnei Nuland include şi România. Nu numai România, dar include şi România", a spus preşedintele.

Potrivit acestuia, corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale, şi un caz cum este "Microsoft" este o probă care arată "până la ce nivel poate ajunge corupţia şi cum se distribuie, cel puţin teoretic, resursele obţinute din corupţie".

Preşedintele a precizat că declaraţia făcută de Victoria Nuland este mult mai complexă decât o simplă atenţionare legată de situaţia ţărilor din Europa Centrală.

Băsescu a făcut, totodată, referire directă la liderii PSD, Victor Ponta, şi PNL, Klaus Iohannis, cărora le-a transmis că Nuland vorbeşte despre parlamente care împiedică mersul Justiţiei.

”Cine o trebui să-i spună lui Victor Ponta că sunt parlamentari care au fost declaraţi prin hotărâri definitive ale Înaltei Curţi incompatibili şi încă stau pitiţi prin Parlament? Şi poate îşi dă seama şi domnul Iohannis, nu numai Ponta, de lucrul ăsta. Cine să-i spună domnului Ponta sau domnului Iohannis că avem parlamentar condamnat - ce-i drept cu suspendare - dar membru în Comisia juridică a Parlamentului? Lucrurile acestea se văd”, a adăugat şeful statului.

Traian Băsescu a precizat, pe de altă parte, că toate instituţiile statului care luptă împotriva corupţiei trebuie sprijinite, el arătând că, de fapt, campaniile împotriva acestor instituţii sunt campanii împotriva rezolvării unui deficit de securitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici