Ponta, despre finanţarea partidelor prin împrumuturi: Nu cunosc, există un acord parlamentar

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că nu cunoaşte iniţiativa legislativă care prevede posibilitatea ca partidele să fie finanţate prin împrumuturi, el arătând că, dacă proiectul a fost semnat de liderii de grup ai PSD şi PNL, înseamnă că există un acord asupra acestuia la nivel parlamentar.

Urmărește
151 afișări
Imaginea articolului Ponta, despre finanţarea partidelor prin împrumuturi: Nu cunosc, există un acord parlamentar

Ponta, despre finanţarea partidelor prin împrumuturi: Nu cunosc, există un acord parlamentar (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

"Nu cunosc acest lucru", a spus Ponta, întrebat despre iniţiativa legislativă.

Solicitat să comenteze faptul că actul normativ a fost semnat de liderii de grup ai USL din Senat şi Cameră, Ponta a precizat: "Atunci înseamnă că există un acord la nivel parlamentar. Eu nu o cunosc, dar am încredere totală în reprezentanţii noştri în Parlament".

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat joi pentru MEDIAFAX că modificările propuse pentru Legea finanţării partidelor politice nu au fost discutate nici în conducerea PNL, nici în cea a USL.

Liderii grupurilor parlamentare ale PSD şi PNL propun, printr-o iniţiativă legislativă, ca partidele să-şi poată finanţa activitatea şi campaniile electorale prin împrumuturi autentificate prin acte notariale, precum şi eliminarea restricţiilor în cazul donaţiilor care vizează sediile de partide.

Liderii grupurilor PSD şi PNL din Camera Deputaţilor şi Senat, respectiv Marian Neacşu, Ilie Sârbu, Andrei Gerea şi Puiu Haşotti, alături de deputatul PSD Mircea Drăghici au semnat o iniţiativă legislativă care introduce prevederi conform cărora finanţarea partidelor politice se va putea realiza prin împrumuturi.

"Partidele politice pot încheia împrumuturi numai prin acte autentice notariale, sub sancţiunea nulităţii absolute", se arată într-un alineat nou introdus pentru secţiunea care menţionează sursele de finanţare ale partidelor politice.

Totodată, se menţionează că "împrumuturile al căror obiect are o valoare mai mare de 400 de salarii de bază minime brute pe ţară se supun condiţiilor de publicitate", respectiv se vor declara în Monitorul Oficial.

Pentru anul 2013, echivalentul a 400 de salarii minime brute pe ţară este de 280.000 de lei, conform valorii de la 1 ianuarie.

Această prevedere introdusă în legea de finanţare a partidelor politice vine în contradicţie cu un ordin al preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente din 2012 care menţiona ca "instrucţiune" în baza prevederilor legale existente, dar şi a recomandărilor Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), că finanţarea partidelor din împrumuturi este interzisă.

"Finanţarea activităţii partidelor politice din împrumuturi este interzisă sub sancţiunea prevăzută la art 41, alin 1 din Legea 334/2006 (amendă de la 5.000 de lei la 25.000 de lei - n.r.) privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale", mai menţionează articolul 1 din intrucţiunea, semnată de preşedintele AEP, Ana Maria Pătru.

Propunerea legislativă nu stabileşte un prag maximal al împrumuturilor pe care la poate contracta un partid politic, dar sunt menţinute pragurile pentru donaţiile de care poate beneficia în cursul unui an din partea persoanelor fizice sau juridice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici