- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (14.10.2014, 15:52)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta, după afirmaţiile lui Gruşko: România nu poate accepta ameninţări
România nu poate accepta ameninţări şi face parte dintr-un sistem de valori european şi transatlantic care nu poate închide ochii la ce s-a întâmplat în Crimeea şi la încălcarea principiilor de drept internaţional, spune premierul Ponta, ca reacţie la afirmaţiile reprezentantului Moscovei la NATO.
Urmărește
888 afișări
Victor Ponta (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)
Reprezentantul Moscovei la NATO, Aleksandr Gruşko, a acuzat SUA că subminează securitatea regională prin amplasarea scutului antirachetă în Europa şi a promis că Rusia va lua măsuri după ce armata americană a preluat comanda asupra unei baze militare din România, relatează Russia Today.
"România este un stat membru al NATO, un aliat de încredere al SUA şi UE şi doreşte să aibă un rol de echilibru în regiune, pentru că vocaţia noastră este una pacifistă. Obiectivele noastre sunt foarte clare - obţinerea independenţei energetice, întărirea securităţii în zona Mării Negre şi sprijinirea parcursului către integrare europeană al Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei, Serbiei şi ţărilor din Balcani. În acest context, ţara noastră nu poate accepta ameninţări. România face parte dintr-un sistem de valori european şi transatlantic care nu poate închide ochii la ce s-a întâmplat în Crimeea şi la încălcarea principiilor de drept internaţional", a afirmat Ponta pe Facebook.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
El a precizat că România susţine principiul suveranităţii şi al integrităţii teritoriale al tuturor ţărilor şi respinge orice formă de presiune externă, iar ameninţările la adresa securităţii din regiune nu ajută la găsirea de soluţii pentru o mai bună cooperare.
"Poziţia ţării noastre este una clară şi fermă - stăm alături de aliaţii noştri din NATO, de SUA şi de UE", a mai afirmat Ponta.
Citeşte şi:
AVERTISMENTUL Rusiei: Vom lua măsuri faţă de amplasarea scutului american antirachetă în România
Reprezentantul Moscovei la NATO, Aleksandr Gruşko, a acuzat SUA că subminează securitatea regională prin amplasarea scutului antirachetă în Europa şi a promis că Rusia va lua măsuri după ce armata americană a preluat comanda asupra unei baze militare din România, relatează Russia Today.
"Statele Unite îşi implementează treptat programul european de apărare antirachetă. Fie nu iau în considerare interesele securităţii regionale, fie le ignoră pur şi simplu", a declarat Gruşko, cu ocazia unei dezbateri publice desfăşurate luni la Moscova, potrivit agenţiei Interfax.
Armata americană a preluat vineri comanda bazei balistice de la Deveselu, în cadrul unei ceremonii prezidate de comandantul Forţelor Navale pentru regiunea Africa şi Asia de Sud-Vest, contraamiralul John Scorby. Forţele Navale ale SUA au înfiinţat, astfel, la Deveselu, o nouă Unitate de Sprijin (NSF), a cărei comandă a fost preluată de căpitanul Bill Garren.
Gruşko a mai afirmat luni că statele occidentale trebuie să-şi recunoască greşelile politice şi să stopeze repetarea lor mecanică pentru a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia şi situaţia securităţii în general. "Noi şi partenerii noştri occidentali, în primul rând Europa, trebuie să recunoaştem că politicile lor din ultimii ani adâncesc diviziunile dintre Rusia şi Europa, iar acest lucru este extrem de periculos", a subliniat diplomatul rus.
"Occidentul trebuie să recunoască în final că implementarea mecanică a politicilor sale recente duce într-un punct mort", a apreciat reprezentantul permanent al Rusiei la NATO.
Criza continuă din Ucraina este dovada că o singură structură de securitate bazată pe principiul indivizibilităţii este imposibilă în Europa, a mai declarat Gruşko. "Din păcate, astăzi putem spune că proiectul politic care căuta să unească Europa, Eurasia şi regiunea Euro-Atlantică a eşuat", a precizat acesta.
În plus, potrivit diplomatului rus, contribuţia Rusiei la structura de securitate europeană este cea mai mare, iar datorită eforturilor Rusiei, europenii se pot simţi în siguranţă cheltuind doar 1,6-1,8 la sută din PIB pentru apărare şi securitate.
Citește pe alephnews.ro: Guvernul Ciolacu 2 e învestit oficial, dar cu provocări majore înainte. Când încep miniștrii munca
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe