- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (15.05.2013, 20:27)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: E o problemă serioasă în USL în cazul lui Roşca Stănescu. Aşteptăm poziţia oficială a PNL
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la finalul şedinţei USL, că în cadrul Uniunii există "o problemă seriosă" care îl priveşte pe senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu, care ar fi dus o campanie împotriva PSD şi are "o agendă proprie".
Urmărește
1764 afișări
Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
"Avem o problemă serioasă în USL, noi cei de la PSD am invocat articolul 1.1.4. din acordul USL care prevede foarte clar că niciun membru al unui partid component nu poate să atace partidele celelalte, în cazul de faţă un senator PNL (Sorin Roşca Stănescu, n.r.) , şi am cerut o poziţie clară a PNL. (...) Acum situaţia este foarte gravă, încât e foarte clar că atunci când un membru al unui partid component duce o campanie alături de grupuri de interese împotriva unui alt partid trebuie luată o decizie", a spus Ponta, precizând că "din fericire" acest articol din protocolul USL nu a fost invocat de la înfiinţarea Uniunii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Premierul a evitat să precizeze dacă a cerut sancţionarea lui Sorin Roşca Stănescu şi a susţinut că a solicitat poziţia oficială a PNL în acest caz.
În ceea ce priveşte comisia senatorială de anchetă în cazul interceptării judecătorului CEDO, Corneliu Bârsan, aceasta ar fi fost făcută de Roşca Stănescu "ca să aibă de unde să-şi dea demisia", potrivit liderului PSD. "El are propria lui agendă, nu are legătură nici cu USL, nici cu nimic altceva. De ce a făcut-o, ca să-şi dea demisia? E circ", a mai susţinut Ponta.
El a justificat că preşedinţia comisiei de anchetă în cazul Bârsan este deţinută de senatorul PSD Georgică Severin, deoarece astfel ar fi fost repartizată funcţia pe "algoritmul parlamentar".
Totodată, Ponta a apreciat că Severin "a procedat foarte corect" în cadrul comisiei de anchetă.
Articolul 1.1.4. din protocolul USL invocat de Victor Ponta prevede: "Conflictele publice între membrii partidelor, precum şi atacurile publice împotriva unor colegi sau a unui partid din Alianţă nu sunt permise".
De asemenea, în protocolul Uniunii mai există o prevedere în cazul încălcării prevederilor acestui document la punctul 9.10: "Sancţiunile pentru încălcarea protocolului se asimilează celor pentru încălcarea statutelor partidelor, decise de fiecare partid în parte, din proprie iniţiativă sau la solicitarea celeilalte părţi".
Senatorii PNL care au demisionat din Comisia de anchetă a cazului judecătorului Corneliu Bârsan afirmă că prin acest gest protestează faţă de încercarea majorităţii PSD din Comisie de a muşamaliza încălcarea imunităţii diplomatice a magistratului român la CEDO.
"Am avut convingerea ieri, când am demisionat, că cei opt colegi care alcătuiau majoritatea în cadrul comisiei doreau cu orice preţ să muşamalizeze o încălcare flagrantă a imunităţii judecătorului Corneliu Bârsan şi a soţiei lui, încălcare care s-a săvârşit până la data de 29 noiembrie 2011, când soţiei i-a fost ridicată imunitatea de către plenul CEDO (...) Noi ne-am retras, acum se poate înmormânta oricând şi comisia şi orice anchetă în cadrul comisiei", a spus miercuri senatorul Victor Ciorbea, într-o declaraţie de presă susţinută alături de colegii săi Sorin Roşca Stănescu, Sorin Ilieşiu şi Corneliu Dobritoiu.
Cei patru au arătat că gestul lor de a se retrage din comisie a fost susţinut de către preşedintele PNL, Crin Antonescu, iar chiar dacă la nivelul Senatului se va discuta marţea viitoare situaţia şi s-ar putea decide cu privire la înlocuirea lor, din partea PNL nu există alţi parlamentari doritori să intre în această comisie.
Victor Ciorbea a argumentat că majoritatea din comisia de anchetă a refuzat de trei ori solicitarea din partea senatorilor PNL de a-l audia pe judecătorul Bârsan.
"Cei opt nu au vrut nicidecum să îl audiem, pentru că prin declaraţiile sale puteau să iasă încă de pe acum încălcările flagrante de către autorităţile române a imunităţii diplomatice", a spus Ciorbea.
Senatorul liberal a spus că este doar un "pretext pentru muşamalizare" solicitarea unui punct de vedere de la Comisia juridică privind desfăşurarea anchetei parlamentare în acest caz, având în vedere faptul că poate interfera cu actul de justiţie în dosarele din instanţă care vizează cazul Bârsan.
Ciorbea a mai afirmat că are "certitudinea" că au existat interceptări ilegale ale convorbirilor judecătorului Bârsan şi soţiei acestuia.
De asemenea, Sorin Roşca Stănescu a susţinut că "îngroparea" activităţii comisiei a fost dorită de către membrii PSD ai acesteia, el arătând că la vârful conducerii PSD a existat o reticenţă faţă de anchetarea cazului de posibilă încălcare a imunităţii diplomatice. "De ce anume, nu ştiu, pot să bănuiesc legăturile care există la vârf cu domnul George Maior (...) Am certitudinea că, fără să vrem, încercând să aflăm adevărul în legătură cu această interceptare, ne-am apropiat cumva de un caz extrem de grav şi nu m-aş mira ca într-o bună zi să aflăm că la capătul firului este preşedintele Traian Băsescu şi directorul SRI", a mai afirmat Stănescu.
Preşedintele Comisie de anchetă în cazul judecătorului Bârsan, senatorul PSD Georgică Severin, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că trei senatori PNL şi-au anunţat demisia din acest for, fiind nemulţumiţi că a fost adoptată propunerea sa de solicitare a unui punct de vedere al Comisiei juridice.
Severin declarat că în cadrul şedinţei de marţi a propus la nivelul Comisiei solicitarea unui punct de vedere al Comisiei juridice a Senatului cu privire la desfăşurarea anchetei acestui for, în condiţiile în care dosarul în care este implicată familia judecătorului CEDO nu a ajuns la final.
"Ţinând cont de faptul că există mai multe acţiuni la diverse nivele de instanţă ale familiei Bârsan, apropo de problema lor, a fost discuţia dacă poate exista o interferenţă între actul de justiţie, aflat pe diverse nivele de instanţă şi activitatea Comisiei. Aici a fost o diferenţă de opţiune, eu am propus şi Comisia a votat cu opt voturi să cerem un punct de vedere al Comisiei juridice să vedem dacă există acest risc de interferenţă. Comisia juridică este condusă de Tudor Chiuariu, deci nu se poate spune că e o chestiune politică, dar în acelaşi timp nu poţi să-ţi asumi că interferezi peste nişte aspecte de justiţie", a declarat senatorul PSD.
Severin a precizat că reprezentanţii PNL a susţinut ca întâi să fie audiat judecătorul Corneliu Bârsan şi apoi să fie solicitat punctul de vedere al senatorilor jurişti.
El a menţionat că până în acest moment judecătorul Bârsan nu a transmis documente şi elemente solicitate de Comisia de anchetă.
Senatorul PSD a menţionat că discuţia din Comisia de anchetă privea o chestiune de formă şi nu de fond, precizând că solicitarea pentru emiterea unui punct de vedere din partea Comisiei juridice va fi redactată şi transmisă.
Comisia de anchetă în cazul interceptării judecătorului CEDO Corneliu Bârsan a fost înfiinţată la începutul lunii aprilie 2013.
Preşedintele Senatului a citit, înaintea dezbaterii proiectului pentru înfiinţarea comisiei de anchetă, o adresă primită de la preşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, Georgian Pop, în care se preciza faptul că a fost realizată o primă anchetă în acest caz.
"În data de 13 martie 2013, Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI s-a autosesizat în baza dezbaterilor din mass-media. (...) Ulterior, pentru a avea mai multe date asupra cazului, am adresat rugămintea judecătorului Corneliu Bârsan, printr-o scrisoare transmisă acestuia în data de 22 martie 2013, să furnizeze comisiei elemente suplimentare pe care le deţine privind posibila implicare a SRI în acest caz, elemente de natură să sprijine activitatea noastră de control. Urmare a demersurilor demarate de comisie în acest caz, vă comunicăm următoarele: unu, până la acest moment nu am primit niciun fel de elemente de la domnul judecător Corneliu Bârsan; doi, concluzia rezultată în urma verificărilor efectuate de comisie este aceea că domnul Corneliu Bârsan nu a făcut obiectul niciunui act de autorizare emis în condiţiile legii nr 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului şi nu constituit obiectul unei preocupări informativ-operative din partea SRI, direct sau în cooperare cu alte instituţii", a citat Crin Antonescu.
Obiectivele comisiei privesc "inventarierea şi studierea tuturor documentelor oficiale vizând acest caz, verificarea modului în care s-a dat aprobarea acestor interceptări şi temeinicia motivelor, audierea persoanelor implicate, modul în care au fost respectate deciziile CEDO în materie".
Comisia de anchetă este formată din 12 membri şi are termen pentru depunerea raportului pe 30 iunie 2013.
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
-
ieri, 22:27