Ponta: Îl sun astăzi pe Băsescu. Nu trebuie să intrăm în concursuri de bărbăţie

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că îl va suna în cursul zilei pe preşedintele Traian Băsescu, pentru a discuta despre reprezentarea României la Consiliul European, adăugând că nu vrea să facă din această situaţie o chestiune de orgoliu.

Urmărește
887 afișări
Imaginea articolului Ponta: Îl sun astăzi pe Băsescu. Nu trebuie să intrăm în concursuri de bărbăţie

Victor Ponta (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Repet ceea ce am spus aseară: eu îmi doresc nu un conflict, ci un dialog între instituţii. E foarte clar că, începând cu 7 mai, nu se mai poate ca o singură instituţie, şi anume preşedintele României, să îndeplinească şi funcţiile Guvernului, şi cele ale Parlamentului, ci începem, încet-încet, să revenim - fiecare îşi face partea lui de atribuţii constituţionale. Propunerea şi, de fapt, decizia de ieri a Parlamentului nu este o decizie de excludere a preşedintelui din politica europeană, nici vorbă de aşa ceva, este o decizie înţeleaptă şi constituţională de împărţire a atribuţiilor. Or, eu cred că, prin dialog şi prin înţelepciune, vom ajunge să îşi facă fiecare partea lui constituţională de muncă. În rest, preşedintele a ieşit ieri aşa, la supărare, şi sunt convins că, după ce trec aceste zile, avem dialog şi nu trebuie să ne facem de râs la Bruxelles", a declarat Ponta.

Premierul a adăugat că încă nu a avut o discuţie cu preşedintele Băsescu pe această temă, dar că îl va suna în cursul zilei, explicând că nu este o problemă de orgolii.

"Astăzi îl sun pe preşedinte şi, când are domnia sa timp, voi merge eu la Cotroceni. Aici nu începem să ne jucăm: cine unde vine sau cine dă primul telefon. Îl dau eu. Nu vă faceţi nicio grijă, sunt mai tânăr decât preşedintele Băsescu şi, din acest motiv, trebuie să am mai puţin orgoliu decât domnia sa", a spus Ponta.

El a mai declarat că nu mai poate fi vorba acum despre suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, aşa cum ameninţa când se afla în opoziţie, întrucât acum situaţia s-a schimbat.

"E mai plăcut pentru dumneavoastră să fie pusă problema în termeni conflictuali. De altfel, şi preşedintele ieri, cred că temperamentul domniei sale l-a împins la o parte de conflict. Eu am alt temperament şi eu sunt convins că, prin dialog şi prin înţelepciune, rezolvăm foarte bine lucrurile. M-am lăsat şi eu atras în urmă cu câteva luni, când preşedintele spunea: «N-o să-l pun niciodată pe Victor Ponta prim-ministru, n-o să pun niciodată USL la guvernare». Eu m-am lăsat atras în această capcană a conflictului şi ziceam cum îl suspendăm pe preşedinte. Până la urmă, n-a mai fost cazul, că uite că m-a pus prim-ministru, pentru că realităţile sunt mai puternice decât oricare dintre noi", a spus preşedintele PSD.

Referitor la declaraţiile lui Traian Băsescu, care l-a acuzat pe Victor Ponta de "forţarea notei" şi "slăbiciune" şi care a spus că premierii "trebuie să fie bărbaţi", Ponta a spus că premierul şi preşedintele "nu trebuie să intre în concursuri de bărbăţie".

"Eu cred că prim-ministrul României şi preşedintele României nu trebuie să intre în concursuri de bărbăţie. Eu cred că poate să fie foarte bine o femeie prim-ministru sau o femeie preşedinte. Uitaţi-vă la Olguţa Vasilescu, care a fost foarte bărbată şi a câştigat o primărie într-un oraş în care tradiţionalismul şi chiar abordarea misogină există. Haideţi să fim un pic serioşi!", a spus Ponta.

Prim-ministrul a repetat că decizia Parlamentului este binevenită, întrucât preşedintele are atribuţii legate de apărare şi de politică externă, în timp cele ce ţin de politica internă sunt de resortul premierului.

Referitor la faptul că Parlamentul a adoptat o declaraţie, nu o hotărâre, Victor Ponta a explicat situaţiile în care sunt adoptate cele două.

"Eu vă reamintesc că au fost hotărâri pe care preşedintele nu le-a respectat. Conform Constituţiei, articolul 65, litera k şi Regulamentului şedinţelor comune, Parlamentul adoptă diverse acte: când e vorba de legi, sunt legi. Hotărârile se adoptă pentru numirea unor persoane. În schimb, când nu e vorba de persoane, ci e vorba de principii, se adoptă declaraţii. Vă reamintesc: cea mai faimoasă declaraţie a Parlamentului României a fost cea adoptată la propunerea preşedintelui, şi anume cea de condamnare a comunismului. Eu cred că a fost foarte bună şi preşedintelui i-a plăcut", a mai spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici