Ponta, la Moldova TV: Spre deosebire de doamna Nuland, eu nu dau sfaturi în public

Premierul Ponta, aflat în Moldova, a declarat, la Moldova 1 TV, că, spre deosebire de subsecretarul de stat american Victoria Nuland, el nu dă "sfaturi în public", ci încearcă să îl ajute pe prim-ministrul Moldovei explicându-i greşelile comise de-a lungul timpului de România, pentru a fi evitate.

Urmărește
674 afișări
Imaginea articolului Ponta, la Moldova TV: Spre deosebire de doamna Nuland, eu nu dau sfaturi în public

Victor Ponta (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

La remarca moderatorului că subsecretarul de stat american Victoria Nuland a criticat recent, neobişnuit de dur, ce se întâmplă în Europa Centrală, spunând că, astăzi, ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii în această zonă sunt la fel de grave precum cele externe, din partea Rusiei, şi întrebat dacă este de acord cu această idee, Ponta a răspuns: "Eu m-am întâlnit cu doamna Nuland la New York, la Adunarea Generală a ONU, şi cu acea ocazie preşedintele SUA, Barack Obama, a nominalizat în mod clar ceea ce din punctul de vedere al administraţiei americane este de criticat la Guvernul Ungariei, la libertatea presei în special, şi la diverse alte acţiuni legate inclusiv de relaţia politică cu Rusia. Pe doamna Nuland am auzit-o spunând - şi am discutat acest lucru când eram împreună cu Leancă (premierul Republicii Moldova - n.r.) la Kiev - legat de situaţia din Ucraina. Ceea ce cred este că în toate societăţile ex-comuniste combaterea corupţiei este un efort extrem de important, România şi-a format în timp nişte instituţii puternice, şi apreciate, şi independente, şi cred că şi Moldova are foarte mare nevoie de o justiţie cu adevărat independentă - în România este - şi cu adevărat eficientă în lupta împotriva corupţiei".

Ponta a adăugat imediat: "Spre deosebire de doamna Nuland, eu nu dau sfaturi în public, eu încerc să îl ajut pe prim-ministrul Leancă spunându-i «uite ce a făcut România, învaţă din experienţa României ce e bun şi nu fă greşelile României». Pe un prieten adevărat nu îl cerţi la televizor, unui prieten adevărat îi spui «uite, asta am făcut eu bine, asta am făcut eu prost, fii mai destept decât mine şi fă doar lucrurile bune»".

La remarca moderatorului că preşedintele Traian Băsescu afirmă că Victoria Nuland s-a referit şi la el, Ponta a reluat ideea că nu trebuie învăţate lucrurile rele din România.

"Învăţaţi lucrurile bune şi o să vă fie mult mai bine", a conchis Ponta.

Săptămâna trecută, subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a criticat iderii central-europeni care profită de apartenenţa la UE şi NATO dar ignoră valorile democratice, precum şi protejarea oficialilor corupţi de urmărirea judiciară, fără a nominaliza explicit vreo ţară.

"La fel cum lucrăm împreună pentru a apăra valorile noastre la nivel extern, trebuie să le fortificăm şi la nivel intern. În Europa Centrală de astăzi, aş spune că ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt la fel de îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic şi corupţia, ameninţă visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Şi, vedem lideri din regiune care în timp ce culeg beneficiile apartenenţei la NATO şi UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituţii", a afirmat oficialul american.

"Aşa că astăzi îi întreb pe aceşti lideri: Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi "democraţia neliberală", încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă! Pun aceeaşi întrebare şi în legătură cu cei care protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependenţa ţărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare", a adăugat Nuland.

Întrebat despre aceste afirmaţii ale Victoriei Nuland, premierul Ponta a afirmat atunci că preşedintele SUA, Barack Obama, şi subsecretarul de stat american Victoria Nuland au o poziţie publică deja extrem de critică faţă de ceea ce se întâmplă în Ungaria.

"Cred că şi preşedintele Barack Obama, şi doamna subsecretar Nuland au o poziţie publică deja extrem de critică vis-a-vis de ceea ce se întâmplă în ţara vecină, faţă de Ungaria, şi cred că dumneavoastră azi, fiind chiar în România şi chiar la Bucureşti, dacă nu mă înşel, domnul Orban, aveţi ocazia să-l întrebaţi. Eu, ca prim-ministru al României, nu vreau sau nu pot să comentez în public uitându-mă peste graniţă la alţii", a răspuns Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat însă că remarca Victoriei Nuland vizează inclusiv România, menţionând că îl îngrijorează respingerea de către clasa politică a semnalului extrem de puternic legat de corupţie, semnal care acum nu mai vine de la preşedintele României.

Băsescu a spus că a observat o abordare extrem de necinstită, şi care ne face rău, în legătură cu declaraţia Victoriei Nuland din partea oamenilor politici, de la Victor Ponta la parlmentari obişnuiţi sau la purtători de cuvânt ai PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici