- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.07.2015, 10:11)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: N-am fost de acord cu Ordonanţa cu salariile demnitarilor. Se vor mări odată cu ale bugetarilor
Premierul Victor Ponta scrie, vineri dimineaţă, pe Facebook, că nu a fost de acord cu ordonanţa privind majorarea salariilor demnitarilor, susţinând că acestea vor fi mărite odată cu salariile bugetarilor, urmând să fie emisă o nouă ordonanţă în acest sens.
Urmărește
3234 afișări
Ponta: N-am fost de acord cu Ordonanţa cu salariile demnitarilor;se vor mări odată cu ale bugetarilor
”Ordonanţa cu salariile demnitarilor - eu nu am fost de acord cu ea. Am spus că într-adevăr demnitarii trebuie să fie bine plătiţi, dar odată cu Legea salarizării. Nu am vrut să creez impresia că am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis şi Oprea în absenţa mea. Dar revin la decizia mea şi miercuri vom adopta alta. Nu se măresc salariile demnitarilor decât odată cu bugetarii”, scrie Ponta pe Facebook.
Joi seară, premierul Victor Ponta a avut o intervenţie telefonică la B1 TV, unde a anunţat că el nu a fost de acord cu această creştere şi că ştia însă că măsura este agreată şi de preşedintele Klaus Iohannis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Ponta a intervenit în emisiune după ce, în aceeaşi emisiune, şeful Cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache, a afirmat că nu preşedintele Iohannis este cel care i-a cerut premierului interimar Gabriel Oprea să majoreze indemnizaţiile demnitarilor.
Mihalache a fost întrebat dacă este adevărat ceea ce susţin "surse din PSD", şi anume că Iohannis i-a cerut lui Oprea să majoreze indemnizaţiile demnitarilor, acesta răspunzând că nu este adevărat, că nu Iohannis i-a cerut lui Oprea un astfel de act normativ, ci că preşedintele doar a arătat public că este normal ca demnitarii să beneficieze de o remuneraţie corespunzătoare importanţei lor în stat.
Referitor la informaţiile neoficiale privind faptul că Iohannis a cerut majorarea, despre care a fost întrebat în emisiune, Mihalache a afirmat că "unele partide sunt experte în a da pe surse anumite informaţii, pentru a pasa responsabilitatea".
El a mai arătat că Iohannis a fost informat de Oprea despre majorare, dar că discuţia pe această temă este mai veche şi că şi Ponta ştia de această iniţiativă, chiar premierul trimiţând Preşedinţiei, în luna martie, o propunere a grilei de salarizare, similară cu cea aprobată acum de Guvern.
Mihalache a mai afirmat că forma în care Guvernul a adoptat actul normativ "poate fi discutabilă" şi că Guvernul este cel care s-a angajat să majoreze salariile demnitarilor până la începutul verii, discuţiile cu Preşedinţia fiind doar informale deoarece decizia politică aparţine Guvernului şi Parlamentului. El a conchis însă că este bine ca partidele să nu perpetueze în populism şi demagogie şi să susţină că demnitarii trebuie să aibă salarii mici şi să vină la serviciu cu bicicleta.
La scurt timp după aceste afirmaţii, Ponta a intervenit telefonic şi a afirmat că s-a săturat "de jocuri de doi bani pentru imagine", că el nu a fost de acord cu majorarea indemnizaţiilor şi că Guvernul va amâna creşterea dacă şeful Cancelariei prezidenţiale se delimitează de acest demers.
"Eu ştiam că au discutat (Iohannis cu Oprea-n.r.) să aprobe această ordonanţă în absenţa mea şi am fost informat în acest sens. Acum, aflu de la domnul Mihalache că, de fapt, am fost dezinformat şi Iohannis habar nu are, că nu are nicio treabă cu chestia asta. Atunci, miercuri vom adopta o altă decizie, în sensul că se măresc salariile demnitarilor atunci când se măresc pentru toţi bugetarii. Dacă domnul Mihalache ne-a informat că, de fapt, am înţeles eu greşit şi că domnul Iohannis nu ştia nimic, ba chiar cumva că nici nu e de acord cu chestia asta - deşi ieri l-am văzut pe Iohannis spunând că e o idee bună, dar eu îl cred pe Mihalache - atunci mărim salariile la demnitari când le mărim la ceilalţi bugetari, prin Legea salarizării. Jocurile astea de doi bani, în care faci ceva şi după aia dai vina pe altcineva, nu mai sunt dispus să le înghit", a spus Ponta.
Miercuri, Guvernul a decis ca indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii să fie majorate începând cu luna august, iar cele mai mari salarii le vor avea preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prim-ministrul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.
Majorarea indemnizaţiilor a fost anunţată de Gabriel Oprea miercuri, în ultima zi în care a exercitat interimar funcţia de premier.
Guvernul a stabilit ca această creştere să fie aplicată şi miniştrilor, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ şi celui al Curţii de Conturi, şefului SGG şi celui al Cancelariei premierului.
Astfel, conform deciziei Guvernului, indemnizaţiile lunare ale preşedintelui ţării, prim-ministrului şi preşedinţilor celor două Camere parlamentare sunt majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net) iar salarizarea vicepremierului este fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net).
În baza ordonanţei la acest moment în vigoare, miniştrii şi alte categorii de demnitari, inclusiv şefii serviciilor de informaţii, trebuie să primească o indemnizaţie lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru.
Aceeaşi indemnizaţie brută de 19.055 lei trebuie acordată şi miniştrilor-delegaţi, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor din Senat şi Camera Deputaţilor, secretarului general al Guvernului, şefului Cancelariei premierului, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ, preşedintelui Curţii de Conturi, directorilor SRI, SIE, SPP şi STS.
Majorările ar trebui aplicate începând cu luna august a acestui an, prevede ordonanţa în vigoare la acest moment.
În prezent, preşedintele ţării este remunerat lunar cu aproximativ 6.500 lei net, preşedinţii celor două Camere parlamentare şi prim-ministrul - cu 6.184 lei net, vicepremierul - cu circa 5.800 lei net, iar ministrul - cu 5.350 lei net.
Ordonanţa privind majorarea indemnizaţiilor a fost publicată în Monitorul Oficial tot miercuri, la puţine ore după aprobare.
Miercuri dimineaţa, înaintea şedinţei de guvern, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că "intenţia guvernului" de a majora salariile miniştrilor este "înţeleaptă, cu bătaie lungă" şi se poate încadra la categoria "prevenirea corupţiei".
Întrebat ce părere are despre intenţia Guvernului de a mări salariile miniştrilor prin ordonanţă, Klaus Iohannis a spus că i se pare o intenţie înţeleaptă, având în vedere că salariul unui demnitar reflectă poziţia acestuia în stat.
"Există o intenţie a guvernului de a creşte salariile miniştrilor. Mi se pare o intenţie înţeleaptă, cu bătaie lungă. Eu cred că putem să încadrăm această intenţie la categoria prevenirea corupţie. Până la urmă este un lucru destul de evident că remuneraţia unui demnitar reflectă într-o măsură rezonabilă poziţia în stat", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
"Ştiu că miniştrii, de foarte multe ori, sunt în situaţia ca în propriul minister, un număr mare de funcţionari să aibă o remuneraţie considerabil mai mare decât ministrul, lucru care sigur nu poate fi o soluţie. Cred, de asemenea, că din raţiuni pur populiste nu s-a rezolvat până acum această chestiune", a mai spus preşedintele.
Noua Lege a salarizării unitare a bugetarilor este prevăzută să fie aplicată cel mai devreme la sfârşitul acestui an.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe