- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (06.08.2014, 19:08)
- Alexandru Moise
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta renunţă la pactul de coabitare cu Băsescu. SCRISOAREA premierului. Răspunsul lui Traian Băsescu
Premierul Victor Ponta îi trimite o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care îi spune că nu mai este valabil pactul de coabitare, a informat Guvernul. Premierul se referă în scrisoare la declaraţii de marţi ale preşedintelui potrivit cărora pactul ar fi reprezentat "o păcăleală".
Urmărește
4100 afișări
Victor Ponta, Traian Băsescu (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)
UPDATE 22:06 - Oprea: Preşedintele îi recomandă premierului să se mai gândească dacă doreşte denunţarea Acordului
Preşedinte Traian Băsescu îi "recomandă" premierului Victor Ponta "să se mai gândească dacă, într-adevăr, doreşte denunţarea Acordului de colaborare instituţională între preşedintele României şi prim-ministrul României", se arată într-o declaraţie a purtătorului de cuvânt al şefului statului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, a transmis miercuri seară o declaraţie referitoare la scrisoarea premierului Victor Ponta, trimisă miercuri preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căreia nu mai poate considera valabil Acordul de colaborare instituţională între preşedintele României şi prim-ministrul României.
Citeşte şi:
Oprea: Preşedintele îi recomandă premierului să se mai gândească dacă doreşte denunţarea Acordului
Guvernul a confirmat faptul că premierul Ponta a transmis, miercuri, preşedintelui scrisoarea de denunţare a pactului de colaborare instituţională semnat de cei doi, ca urmare a declaraţiilor făcute marţi de şeful statului.
"Ţinând cont de declaraţiile pe care le-aţi făcut în data de 05 august, amintite anterior, devine evident că Pactul de colaborare instituţională nu mai produce efectele politice şi instituţionale pentru care a fost întocmit. În urma afirmaţiilor pe care le-aţi făcut public în ziua de marţi, devine clar pentru toţi românii, dar şi pentru partenerii noştri că aţi semnat acest document cu rea-credinţă, fără a vă asuma în realitate principiile sale. Prin urmare, vă aduc la cunoştinţă pe această cale faptul că, în actualele condiţii, nu mai pot considera valabil Pactul de coabitare instituţională semnat în decembrie 2012", afirmă premierul în document.
"Am luat act de declaraţiile dumneavoastră, din data de 05 august 2014, conform cărora Pactul de colaborare instituţională a reprezentat ”o păcăleală”. Pe această cale, vă reamintesc ceea ce aţi afirmat, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist cu privire la acest document: ”Da, l-am păcălit pe Victor Ponta cu pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid! Aveam o majoritate de 70%, care putea să nici nu discute cu mine...”. Acest document a fost semnat de mine din dorinţa de a evita o nouă criză politică şi pentru a da un semnal că în România instituţiile pot funcţiona normal, indiferent de persoanele care le conduc. Vă readuc aminte că, în acea perioadă, tocmai dumneavoastră aţi fost cel care aţi prezentat documentul, în public, liderilor europeni, printre care preşedintelui de atunci al Comisiei Europene şi preşedintelui Parlamentului European, dar şi ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti. Acest document a fost adus la cunoştinţă partenerilor României, ca o dovadă că suntem capabili să asumăm regulile democratice şi să veghem la buna funcţionare a instituţiilor", mai spune Ponta în scrisoarea deschisă.
Premierul menţionează totodată că rămâne în continuare convins că, "în orice situaţie politică şi dincolo de orice dispută personală, preşedintele şi prim-ministrul trebuie să colaboreze pentru binele public". "Din păcate, dumneavoastră aţi arătat în mod repetat că nu sunteţi interesat de acest lucru", mai spune el.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la B1 TV, că Victor Ponta este un politician ”mai slab” decât el şi că l-a păcălit pe acesta să semneze pactul de coabitare, arătând că, dacă difuzează toate înregistrările întâlnirilor de la Cotroceni, se va vedea că Ponta este ”o slugă”.
Citeşte şi:
Antonescu, despre denunţarea pactului: Încă o pseudo-vitejie a lui Ponta în pseudo-războiul cu Băsescu
”Slavă Domnului, de lipsa de experienţă a domnului Ponta care a semnat celebrul pact”, a spus Băsescu, la B1 TV.
Întrebat dacă, în acest sens, ”l-a păcălit” pe Ponta, Băsescu a răspuns: ”Da”.
”A fost un politician mai slab decât mine, am fost negociator mai bun decât el şi aţi văzut cum e în faţa mea la...da? Şi l-aş ruga să nu mai insiste să dau toate întâlnirile pentru că va ieşi mai prost. L-am văzut, la o emisiune la Antena 3, că Ponta cere să se dea toate înregistrările de la consultări. Să nu mai spună încă o dată, pentru că s-ar putea să le dau, la cererea lui. Pentru că o să vedeţi o slugă. Vi-l imaginaţi pe Ponta să spună: sunt fericit, domnule preşedinte, când discutam cu acordul cu Fondul, da, e foarte bine domnule preşedinte, sunt de acord, domnule preşedinte? Vi-l imaginaţi? Ăsta este viitorul preşedinte, cel care crede că poate fi preşedinte”, a mai spus Băsescu.
Citeşte şi:
Băsescu: "Tata socru" va fi un propagandist în favoarea lui Ponta în interiorul BOR. Dacă pierde Preşedinţia României, Ponta rămâne prim-ministru
Intitulat "Acord de colaborare instituţională între preşedintele României şi primul-ministru al Guvernului", pactul de coabitare, cum a fost numit atât în mediul politic cât şi în mass-media, datează din 12 decembrie 2012, imediat după alegerile paarlamentare şi înainte ca Traian Băsescu să-l desemneze din nou pe Victor Ponta premier.
Documentul, păstrat secret o perioadă, a fost semnat de Traian Băsescu şi Victor Ponta, la acel moment fiind prezenţi şi Crin Antonescu şi Liviu Dragnea. Documentul era destinat "păstrării stabilităţii ţării şi asigurării unui climat funcţional, bunei guvernări" şi asigurării încrederii pieţelor internaţionale, prin "armonizarea poziţiilor comune în cadrul puterii executive, cu respectarea atribuţiilor constituţionale ale preşedintelui şi Guvernului".
Acordul făcea referire la evitarea confruntărilor publice inutile, la soluţionarea diferendelor şi la consultarea ex-ante în privinţa mandatelor care vizează politicile europene, dar şi la independenţa justiţiei, Ponta şi Băsescu angajându-se, sub semnătură, că independenţa Justiţiei nu va fi alterată direct sau indirect. De asemenea, documentul impunea părţilor să manifeste "respect pentru valorile constituţionale şi pentru instituţiile fundamentale ale statului, începând cu Justiţia, care nu trebuie să fie atacate şi, astfel, delegitimate".
Potrivit Acordului, părţile se mai angajau să se abţină de la atacuri la adresa instituţiilor statului de drept, documentul stabilind chiar şi un "cod de conduită", potrivit căruia părţile urmau să "îmbrăţişeze reguli mininale de adresare respectuoasă, cu referire directă la funcţia partenerului şi adresarea la plural".
Prezent la Consiliul European din decembrie 2012, preşedintele Traian Băsescu a înmânat documentul liderilor europeni, printre care preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, preşedintele PE, Martin Schulz, şi preşedintele Franţei, Francois Hollande. Preşedintele le-a dat acestora acordul tradus în limba enleză, la poza de familie. El nu a vrut să dezvăluie imediat în mod public despre ce este vorba, spunând doar că este un "document în interesul României", fără a preciza însă şi conţine acesta.
Liderul PNL Crin Antonescu a vorbit primul, public, despre o "întâlnire informală" între şeful statului şi premier, la care "nu a semnat nimeni în numele USL ceva". La rândul său, premierul Victor Ponta afirma, pe 17 decembrie, că documentul a fost semnat şi de el, în calitate de prim-ministru, şi viza "colaborarea instituţională Preşedinţie-Guvern", cu asigurări de respectare a Constituţiei. "Nu e de coabitare, că eu am schimbat titlul, este de colaborare interinstituţională", a subliniat, atunci, Ponta. Ulterior, acordul a fost făcut public atât de preşedinte, cât şi de premier.
Citeşte şi:
ANALIZĂ: Prezidenţialele din noiembrie: Care sunt candidaţii oficiali şi neoficiali - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Oprea: Preşedintele îi recomandă premierului să se mai gândească dacă doreşte denunţarea Acordului
Citește și: Antonescu, despre denunţarea pactului: Încă o pseudo-vitejie a lui Ponta în pseudo-războiul cu Băsescu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe