- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.10.2014, 11:59)
- Ovidiu Bărbulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: Sper să nu fie nevoie de un mare conflict pentru a redescoperi unificarea internă a României
Premierul Ponta şi-a exprimat speranţa că nu e nevoie de un mare conflict pentru ca România să-şi regăsească "unificarea internă", ţinând cont că marile proiecte de întregire ale ţării, unirea Munteniei cu Moldova, apoi cu Transilvania, au avut loc după războiul din Crimeea şi Primul Război Mondial.
Urmărește
460 afișări
Victor Ponta (Imagine:Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
Prim-ministrul a arătat, vineri, în cadrul seminarului internaţional “Penser l’ Europe”, organizat de Academia Română, că decizia de a primi în Uniunea Europeană ţările din fostul spaţiu comunist a fost cea mai importantă din secolul trecut, după încheierea celui de-al doilea Război Mondial.
Ponta a subliniat că procesul de construcţie europeană trebuie continuat cu ţările din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina sau Georgia, pentru a putea vorbi de o singură Europă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR alege datele votului. Primul tur, înainte de Paște?
-
Israelul a reţinut medici după un raid asupra unui spital, spun oficiali din domeniul sănătăţii
-
Libanul expulzează 70 de ofiţeri şi soldaţi sirieni într-o acţiune de securitate intensificată
-
Preşedinta Georgiei se alătură protestatarilor şi refuză să demisioneze, denunţând alegerile ca fiind fraudate
"Cred că procesul de construcţie europeană trebuie să continue, în ciuda forţelor europene care spun «am făcut deja prea mult, sunt prea mulţi membri în Uniunea Europeană şi am făcut o greşeală acceptând România, Bulgaria, Ungaria».Trebuie spus că, dacă ideea unei singure Europe este proiectul cel mai important, e nevoie de continuarea procesului de construcţie europeană", a declarat Ponta.
Îm opinia sa, România trebuie să dovedească în această perioadă că este capabilă să fie parte a societăţii europene.
Potrivit şefului Guvernului, România are o tradiţie istorică de a dovedi acest lucru doar după mari conflicte, precum războiul din Crimeea din secolul al XIX-lea , după care a avut loc unirea Ţării Româneşti cu Moldova şi formarea primul stat modern român, sau Primul Război Mondial, după care a fost realizată Marea Unire.
"Acum sper să nu fie nevoie de un mare război pentru a regăsi unificarea internă a României şi capacitatea României de a dovedi celorlaţi vecini, Moldovei, Ucrainei şi ţărilor din Europa de Est, că deciziile luate de România - integrarea europeană, securitatea trans-atlantică - sunt decizii corecte. Sper ca, după criza care vă garantez că încă există, pentru că vin de la Kiev, sper că va exista oportunitatea pentru România de a redescoperi forţa şi capacitatea de a fi unificată cu adevărat şi de a dovedi că suntem parte a familiei europene", a declarat Ponta.
El a arătat însă că acest lucru nu este uşor şi că ar fi o naivitate să se creadă că poate fi realizat aşa ceva doar în câteva luni sau câţiva ani, dar a subliniat că, analizând istoria, se dovedeşte că totul se poate schimba. Ponta a adăugat că îi e teamă că această oportunitate poate fi ratată, dar speră ca România şi ţările din regiune, în pofida riscurilor şi provocărilor, să aibă capacitatea de a lua deciziile juste.
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ponta, la summit-ul Mării Negre: Descentralizarea este în interesul dezvoltării regiunii noastre
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:21
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
astăzi, 19:17
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia