Ponta susţine comisia lui Tăriceanu de "evaluare a democraţiei": Nu cenzură, dar îndreptarea problemei

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat că susţine propunerea lui Tăriceanu de înfiinţare a unei comisii pentru "evaluarea democraţiei, a statului de drept", arătând că Parlamentul nu va cenzura acţiunile justiţiei, dar poate arăta că există o problemă care trebuie îndreptată.

Urmărește
100 afișări
Imaginea articolului Ponta susţine comisia lui Tăriceanu de "evaluare a democraţiei": Nu cenzură, dar îndreptarea problemei

Călin Popescu Tăriceanu (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

"Nu Parlamentul trebuie să cenzureze justiţia, dar în acelaşi timp - şi asta e ce am înţeles eu din propunerea lui Tăriceanu şi, din punctul ăsta de vedere, cred că e o propunere bună - Parlamentul este singurul, alături de preşedinte, ales direct de către oameni", a spus Ponta la Antena 3, arătând că în toate statele democratice sunt înfiinţate comisii parlamentare pentru rezolvarea şi prevenirea anumitor probleme.

Ponta a arătat că Parlamentul nu va cenzura acţiunile justiţiei, dar poate arăta că există o problemă care trebuie îndreptată.

"Ideea că Parlamentul doar votează legi este greşită. Parlamentul îi reprezintă pe oameni. Are şi funcţia legislativă, dar nu întâmplător numeşte Guvernul, pe membrii CSM, face multe alte lucruri pentru a-i reprezenta pe oameni", a adăugat Ponta.

El a arătat că l-a invidiat pe Tăriceanu pentru libertatea sa în a spune lucruri pe care el s-a abţinut să le prezinte, pentru a nu se interpreta că prim-ministrul sau PSD se implică în justiţie.

Călin Popescu Tăriceanu a propus în Comitetul Executiv al PSD crearea unei comisii speciale la nivel parlamentar pentru "evaluarea democraţiei, a statului de drept", spunând că, în opinia sa, Curtea Constituţională şi puterea judecătorească atacă suveranitatea şi deciziile Parlamentului.

"Propun la nivelul Parlamentului o comisie specială pentru evaluarea democraţiei, cu alte cuvinte a statului de drept, care este, după o serie de criteria unanim acceptate, indicele la care să ne situăm cu statul de drept în România şi cu democraţia. Vorbim foarte mult despre aceste lucruri, dar din păcate pare ca cei care vorbesc să cunoască destul de puţin. Am spus colegilor cu care am discutat că statul de drept înseamnă în primul rând respectarea câtorva principii fundamentale pe care este construită democraţia. Instituţia centrală, în orice democraţie, este Parlamentul, este singura instituţie democratică de echilibru între puterile statului", a spus Tăriceanu, luni, la ieşirea din sala în care a fost organizat Comitetul Executiv al PSD.

El a adăugat că, în opinia sa, Curtea Constituţională şi puterea judecătorească afectează suveranitatea Parlamentului.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Ponta a cerut membrilor Comitetului Executiv al partidului să decidă dacă doresc ca România să fie o ţară în care guvernele sunt schimbate de Parlament sau la alegeri, nu prin acţiunea unui procuror care ar presupune o lovitură de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici