Ponta: Toţi membrii BPN ai PSD au ştiut de sistemul electronic de numărătoare paralelă

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că toţi membrii BPN al PSD au ştiut de sistemul electronic de numărătoare paralelă folosit la referendum şi, mai mult, i-au solicitat şi l-au încurajat pe secretarul general Liviu Dragnea să aibă un astfel de sistem.

Urmărește
702 afișări
Imaginea articolului Ponta: Toţi membrii BPN ai PSD au ştiut de sistemul electronic de numărătoare paralelă

Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Ponta a spus că social-democraţii au fost "invidioşi" pe PDL în 2009, atunci când democrat-liberalii şi Adriean Videanu au folosit un astfel de sistem, fiind "supăraţi" că PSD nu a avut şi el la alegerile prezidenţilale trecute un astfel de sistem.

"Sistemul electronic de verificare a prezenţei la vot şi de numărătoare paralelă care ne-a făcut atât de invidioşi în 2009 pe PDL şi pe domnul Videanu l-am discutat în BPN şi cred că-l cunoaşteţi cu toţii. Vă rog să înţelegeţi încă o dată că, dacă sunteţi de la PDL, aveţi voie să faceţi numărătoare paralelă, dacă nu sunteţi de la PDL este o infracţiune lucrul ăsta în viziunea unui procuror de la DNA. Dar nu are rost să nu spunem adevărul: am ştiut toţi, ba chiar l-am încurajat şi i-am cerut domnului Dragnea să aibă un asemenea sistem. Eram supăraţi că nu l-a avut şi în 2009, când l-a avut domnul Videanu", a spus Ponta, în debutul şedinţei BPN, la care a avut acces şi presa.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, s-a prezentat, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat în cazul privind referendumul.

Liviu Dragnea a declarat că procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţă "nişte învinuiri" în cazul privind referendumul, el urmând să revină "în următoarele două săptămâni" pentru a da o declaraţie.

"Ceea ce am făcut noi au făcut toate partidele şi fac tot timpul, pentru că fiecare partid are dreptul legal să primească informaţii cu ceea ce se întâmplă de la membrii săi", a declarat Liviu Dragnea.

Ulterior, DNA a informat că Liviu Dragnea, în calidate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, pe listele de alegători figurând minori şi persoane cu drept interzis de a vota.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) îl acuză pe Dragnea că a constituit un sistem naţional de influenţă pentru a determina autorităţile publice centrale, judeţene şi locale aflate sub controlul politic al formaţiunii politice, de a se implica în: exercitarea de presiuni asupra preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnăturile alegătorilor pe listele de vot şi a introduce în urne un număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători; folosirea unei urne mobile în condiţii contrare legii (fără a exista cereri în acest sens depuse în termen şi aprobate corespunzător); obţinerea pe căi ilicite de informaţii, în fiecare oră, despre numărul de persoane care şi-au exercitat dreptul de vot şi despre modul în care s-a votat în unele secţii de votare; practicarea votului multiplu; denaturarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP al unor persoane a căror semnătură a fost falsificată pe listă, pentru a nu permite programelor de calculator specializate să identifice votul multiplu; practicarea «turismului electoral» – adică a deplasării organizate de importante mase de persoane, cu ajutorul autobuzelor, microbuzelor etc., pentru a vota multiplu, atât în secţia de votare la care au fost arondaţi, cât şi la alte secţii de votare din ţară; falsificarea de semnături în numele unor persoane decedate, ce au rămas înscrise pe listele electorale; falsificarea de semnături ale multor alegători, plecaţi din ţară în momentul referendumului; votul exercitat de minori, interzişi judecătoreşti şi persoane cărora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotărâre judecătorească penală; neaplicarea autocolantelor cu menţiunea «VOTAT» pe cărţile / buletinele de identitate ale votanţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici