- Home
- Politic
- TÂRGU MUREŞ, (20.03.2014, 15:06)
- Pacala Dana , Ela Giurgea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PPMT: Statutul minorităţilor va genera conflicte. Refuzul pluralismului politic e antidemocratic
Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, afirmă că proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale, elaborat în 2005 de UDMR şi regăsit în protocolul coaliţiei de guvernare, "va genera conflicte", vrând să "impună un monopol", iar "refuzul pluralismului politic este absolut antidemocratic".
Urmărește
170 afișări
Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)
Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că o lege privind statutul minorităţilor naţionale este necesară, însă proiectul elaborat în 2005 de UDMR, care se regăseşte în protocolul coaliţiei de guvernare, "va genera conflicte".
Toro a arătat că, în perioada când era deputat UDMR, a depus amendamente la acest proiect legislativ, fără de care legea va fi "imperfectă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Dacă aceste amendamente lipsesc, este o lege imperfectă, care va genera nişte conflicte, mai ales din cadrul comunităţilor naţionale minoritare. Vrea să impună un monopol al anumitor organizaţii - nu numai la maghiari, în general -, va favoriza etnobusiness-ul, care este un fenomen negativ, şi o serie de alte lucruri. Cred că sub această formă nu va fi o lege folositoare. Dar cu mici amendamente, nu foarte radicale, se poate face tocmai ca legea să-şi îndeplinească funcţia şi obligaţia constituţională", a spus Toro.
El a precizat că prin "monopol" se referă nu numai la UDMR şi situaţia comunităţii maghiare, ci şi la alte comunităţi naţionale minoritare.
"Vă daţi seama că refuzul pluralismului politic este absolut antidemocratic pentru comunităţi naţionale minoritare. Pluralismul politic este un drept constituţional, pe care se bazează orice democraţie. Dacă un grup politic primeşte monopol, acea societate sau acel grup nu va fi democratic. Aceasta contravine practic acelor principii după care funcţionează un stat de drept. Chiar şi România funcţionează pe asemenea principii constituţionale", a spus Toro.
Întrebat dacă el crede că, în urma adoptării acestui proiect legislativ, ar rezulta o lege anticonstituţională, Toro a răspuns afirmativ.
"Curtea Constituţională spune că e sau nu anticonstituţional. Eu cred că da. Eu cred că da, dar nu eu spun acest verdict, dacă ceva este sau nu. Pot să spun o poziţie politică şi eu cred că, cu mici modificări, legea se poate face să fie şi mai democratică, să respecte şi principiul pluralismului politic în cadrul acestor societăţi minoritare şi să servească chiar acel scop pentru care face Parlamentul legi: de a fi pace, bunăstare, comunităţile să fie reprezentate, să nu genereze conflicte", a arătat Toro.
El a susţinut că adoptarea unei legi a statutului minorităţilor constituie "o obligaţie constituţională, de fapt", întrucât "scrie în Constituţia din 2003 că trebuie să existe o asemenea lege", însă una care generează conflicte în sânul unei comunităţi, indiferent că e vorba de o comunitate minoritară sau naţională, "nu este o lege bună".
În acordul semnat, la începutul lunii martie, de liderii USD şi UDMR, se menţiona că Guvernul va sprijini în continuare adoptarea proiectului de lege privind statutul minorităţilor naţionale din România.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe