- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (31.01.2014, 18:19)
- Emma Toader
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Predoiu: Guvernul să modifice sau să amâne Codurile. Ponta arată că de la penalist la penal e un pas
Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, vineri, că Guvernul trebuie să modifice Codurile prin Ordonanţă sau să amâne intrarea acestora în vigoare, precizând că premierul Victor Ponta demonstrează prin comportament că "de la penalist la penal nu e decât un pas".
Urmărește
156 afișări
Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu (Imagine: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto)
Într-un comunicat remis MEDIAFAX se arată că PDL îi cere premierului Ponta să scoată toate modificările operate legislaţiei penale prin legea de punere în aplicare a Codului de Procedură Penală din vara lui 2013, modificări care slăbesc instituţiile statului.
Candidatul PDL la prezidenţiale, Cătălin Predoiu, consideră că "unele dintre modificările introduse pe şest, în ultima şedinţă a Camerei Deputaţilor dinaintea vacanţei de vară, "slăbesc capacitatea instituţională a organelor de anchetă penale".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
"Victor Ponta şi USL au stricat o legislaţie bună pentru România. Au pierdut doi ani de zile pentru pregătirea sistemului şi au ignorat, în mod repetat, cererile şi propunerile făcute de către Parchet. Prin comportamentul său, domnul Ponta demonstrează că de la penalist la penal nu e decât un pas. Îi cerem să nu îl facă", spune Cătălin Predoiu.
El spune că, în acest moment, Guvernul Ponta are două variante: "ori dă astăzi ordonanţa de modificare a Codului Penal ori amână intrarea în vigoare a acestuia".
"Un motiv în plus pentru amânarea intrării în vigoare a Codurilor penale ar fi ceea ce repet insistent de o lună: sistemul judiciar are nevoie de personal suplimentar ca să susţină noile Coduri. Angajarea celor 150 de judecători, 350 de grefieri şi a personalului de probaţiune nu este inutilă, cum crede premierul Ponta şi ministrul justiţiei, ci o condiţie importantă pentru ca inutilă, cum crede premierul Ponta şi ministrul justiţiei, ci o condiţie importantă pentru ca sistemul judiciar să poată aplica eficient noile Coduri", spune Cătălin Predoiu.
Europarlamentarul PDL Monica Macovei susţine, într-un comunicat, că trebuie modificare sau amânate vineri Codurile penale, ea adăugând că premierul Victor Ponta trebuie să facă "justiţie pentru ţară, nu pentru corupţi şi hoţi".
Citeşte şi:
Macovei: Codurile să fie modificate sau amânate. Ponta să facă justiţie pentru ţară, nu pentru corupţi
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că nu ştie dacă este constituţional ca Guvernul să modifice Codul penal şi Codul de procedură penală prin ordonanţă de urgenţă.
"Cum să modificăm, dom'ne ? Nu ai când să modifici, că nu mai e nicio şedinţă de guvern, cum să modificăm ? Nu cred că e constituţional să modificăm prin ordonanţă de urgenţă", a răspuns Ponta întrebat de jurnalişti dacă Guvernul va introduce modificări prin ordonanţă de urgenţă.
Întrebat dacă vor fi totuşi introduse modificări chiar şi după 1 februarie, premierul a spus: "Vreau în primul rând un punct de vedere să vedem dacă e constituţional să modific. Dacă nu, Parlamentul, prin lege poate să modifice".
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că nu există nicio problemă cu privire la emiterea unei ordonanţe de urgenţă în cazul unor eventuale modificări ale noilor coduri penal şi de procedură penală, care vor intra în vigoare sâmbătă.
Premierul declara, pe de altă parte, că ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, va centraliza până vineri propunerile primite din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind modificarea Codului de procedură penală, dar aceste propuneri vor fi analizate de Guvern doar în şedinţa de miercuri.
Ponta a adăugat că nu ştie acum sub ce formă de act normativ vor fi avansate aceste propuneri, respectiv dacă prin ordonanţă de urgenţă sau proiect de lege.
"Cei de la CSM au discutat astăzi, au făcut un set de propuneri, domnul Cazanciuc le centralizează şi, după aceea, le discutăm (...) Ordonanţă de urgenţă în cazul modificării Codului penal şi Codului de procedură penală nu a dat nimeni din 2009 încoace şi pentru Codul făcut de Boc şi Predoiu şi promulgat de Băsescu cred că nu trebuiau să aştepte ultima zi ca să spună că nu e bun. Dacă l-au făcut pentru corupţi, trebuie să spună domnul Băsescu", a spus Ponta.
Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat joi că va redacta un proiect de act normativ, pe care îl va înainta "de îndată" Guvernului, care va decide dacă va fi proiect de lege sau OUG, precizând că nu vor fi propuneri de modificare a Codului penal, ci referitoare la Codul de procedură penală.
Robert Cazanciuc a precizat că în proiectul de act normativ privind codurile ce va fi trimis Guvernului nu este un capitol care să se refere la interceptări, precizând că textele din cod pot fi interpretate astfel încât interceptările să poată fi folosite ca mijloace de probă.
Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să opereze, vineri, prin Ordonanţă de urgenţă a Guvenului modificările la Codul de procedură penală, menţionând că acestea au fost solicitate încă din luna septembrie a anului trecut.
Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, "preşedintele României, Traian Băsescu, îi cere prim-ministrului Guvernului României, Victor-Viorel Ponta, să opereze astăzi, prin ordonanţă de urgenţă a Guvenului, modificările la Codul de procedură penală solicitate, încă din luna septembrie a anului trecut, de preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Livia-Doina Stanciu, şi de procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), doamna Laura-Codruţa Kövesi".
Solicitarea preşedintelui Traian Băsescu vine la o zi după ce şeful statului a declarat, la Cotroceni, că dacă premierul Victor Ponta nu îşi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală, este emblema corupţiei, şi "devine scutul oamenilor corupţi".
"Dacă primul ministru nu îşi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală, este emblema corupţiei. Are destule altele care l-au situat deja în sfera omului corupt, prin utilizarea actelor normative, ba pământurile la CJ Brăila, ba problema Rompetrol, ba problema ASF, toate astea îl arată ca fiind un om corupt, dar în cazul în care nu face urgent modificările care trebuie făcute acestui articol, el devine scutul oamenilor corupţi şi devine primul responsabil că nu a acţionat când trebuia", a afirmat şeful statului.
Ieşirea publică a preşedintelui a urmat prezentării de către Guvern a unei scrisori pe care şeful statului i-a transmis-o, joi, premierului, în care solicita adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă privind noul Cod penal şi Codul de procedură penală, dar şi a răspunsului în care şeful Guvernului amintea că cele două Coduri au fost iniţiate de Guvernul Boc.
Preşedintele atenţiona că, fără o Ordonanţă de Urgenţă, există un risc semnificativ ca probaţiunea în cauzele penale să devină extrem de dificilă, iar premierul îi cere să îşi asume răspunderea pentru că a promulgat cele două Coduri.
În scrisoarea de răspuns, premierul îi amintea însă că aceste Coduri au fost adoptate de Guvernul Boc şi îi cerea să îşi asume public răspunderea pentru faptul că le-a promulgat.
Conform alineatului 1 al articolului 140 din noul CPP, "supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea".
Formularea "supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale" implică de fapt limitarea posibilităţii procurorului de a supraveghea tehnic persoana vizată şi înaintea începerii urmăririi penale. Conform procedurilor judiciare, la momentul începerii urmăririi penale, persoana respectivă trebuie anunţată.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Predoiu: Îmi asum întreg Codul. Fără negociere legile nu trec, dar articolul 140 nu a fost negociat
Citește și: Macovei: Codurile să fie modificate sau amânate. Ponta să facă justiţie pentru ţară, nu pentru corupţi
Citește și: Ponta: Guvernul aprobă miercuri mici ajustări la Codul de Procedură Penală, inclusiv clarificări legate de interceptări
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe