Ponta a prezentat o serie de elemente din licenţa RMGC, precizând că rămâne secretizată

Premierul Victor Ponta a prezentat joi într-o conferinţă de presă o serie de elemente din licenţa de exploatare emisă de Guvern în 1999 în cazul proiectului Roşia Montană, precizând că este secretizată la nivel "confidenţial" păstrându-şi acest caracter în baza deciziilor instanţelor.

Urmărește
1759 afișări
Imaginea articolului Ponta a prezentat o serie de elemente din licenţa RMGC, precizând că rămâne secretizată

Premierul Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Ponta a declarat că licenţa de exploatare emisă în 1999 în cazul Roşia Montană are gradul de secretizare "confidenţial" şi a precizat că instanţele de judecată au respins irevocabil în 2006 şi 2007 cererea de furnizare a licenţelor pentru a deveni publică.

"Eu consider, şi-mi asum acest lucru, că anumite aspecte de interes public pot să le fac publice fără a încălca caracterul confidenţial şi decizia instanţelor judecătoreşti", a afirmat Ponta

El a menţionat că potrivit articolului 4 din document durata licenţei este de 20 de ani, respectiv din 1999 până în 2019, iar conform articolului 10 titularul plăteşte statului român o redevenţă de 2% din valoarea producţiei miniere. Ponta a menţionat că valoarea redevenţei a ajuns în urma renegocierii la 6%, care se va putea pune în aplicare doar prin lege.

"Conform articolului 18 litigiile rezultate din prezenta licenţă vor fi soluţionate de către Centrul Internaţional de Arbitraj al Camerei Economice Federale a Austriei din Viena, potrivit regulamentului de arbitaj al acesteia. În mod clar, România a aderat la toate acordurile de protejare a investiţiilor şi în măsura în care este chemată în baza acestei licenţe la Camera Economică din Viena sau la alte instanţe trebuie să se prezinte", a menţionat şeful Executivului.

El a prezentat articolul 20 din licenţa de exploatare, în care se precizează că informaţiile din document pot fi făcute publice doar cu acordul scris prealabil al celeilalte părţi.

Premierul a precizat că potrivit înştiinţărilor oficiale ale companiei canadiene "investiţiile concrete" la Roşia Montană, care ţin de mediu, infrastructură şi organizarea exploatării, se ridică la 550 de milioane de euro.

În ceea ce priveşte obligaţiile de mediu şi protecţie a patrimoniului, în situaţia în care nu se realizează proiectul de la Roşia Montană, pe care statul român trebuie să le realizeze se ridică la 480 – 500 de milioane de euro.

Ponta a mai susţinut că în baza bussines plan-ului încasările statului român au fost estimate la 3,6 miliarde de euro, iar cele ale companiei la 2,7 miliarde de dolari.

El a ţinut să sublinieze că proiectul de lege privind Roşia Montană a fost avizat de ministrul Mediului, Rovana Plumb, dar a fost realizată o confuzie între avizul emis pe proiectul de lege şi avizul de mediu ce ar urma eliberat pentru începerea exploatării.

“Dna ministrul a semnat şi avizat favorabil proiectul de lege şi a precizat, un lucru care este în textul legii, că în măsura în care se adoptă legea se va elibera acordul de mediu. Acordul de mediu nu e acelaşi lucru cu avizarea legii”, a precizat Ponta.

Potrivit datelor comunicate de Guvern, veniturile totale estimate din vânzarea aurului şi argintului extras de la Roşia Montană ar totaliza 12,449 miliarde de dolari, din care 11,61 miliarde de dolari ar proveni din comercializarea aurului.

Cheltuielile totale pentru acest proiect sunt estimate la 7,182 miliarde de dolari, astfel că ar rezulta un profit brut de 5,268 miliarde de dolari. După plata impozitelor suma disponibilă pentru acţionari ar fi de 3,717 miliarde de dolari, respectiv 2,788 miliarde de dolari pentru Gabriel Resources şi 929 milioane de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici