- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.01.2014, 17:41)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Presa internaţională analizează concluziile raportului CE privind situaţia din România: "UE şi SUA au cerut României să pună capăt presiunilor politice asupra judecătorilor"
Principalele agenţii de presă internaţionale analizează concluziile rapoartelor CE privind situaţia din România şi Bulgaria, notând că Bucureştiul trebuie să facă progrese pentru garantarea independenţei justiţiei şi în combaterea corupţiei, Sofia având sarcini suplimentare vizând criminalitatea.
Urmărește
295 afișări
Presa internaţională analizează concluziile raportului CE privind situaţia din România (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"România trebuie să facă progrese pentru garantarea independenţei justiţiei, a anunţat miercuri Comisia Europeană, în raportul privind situaţia statului de drept în acest stat membru al Uniunii Europene din anul 2007", notează Agenţia France-Presse. "Comisia Europeană a denunţat în special recenta modificare 'precipitată şi netransparentă' a Codului Penal, decizii care 'par a afecta regimul de combatere a corupţiei şi de promovare a integrităţii'", explică AFP.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
"Uniunea Europeană şi Statele Unite au cerut României, miercuri, să pună capăt presiunilor politice asupra judecătorilor, pe fondul preocupărilor din ce în ce mai mari privind situaţia statului de drept în unul dintre cele mai corupte state membre UE", comentează agenţia Reuters, într-un material cu titlul "UE şi Statele Unite avertizează România în privinţa presiunilor asupra justiţiei".
"Amendamentele rapide aduse Codului Penal din România au ridicat semne de întrebare în legătură cu angajamentul de continuare a reformelor la şapte ani după aderarea ţării la Uniunea Europeană. Sistemul judiciar din România rămâne sub monitorizarea specială a UE, un sistem de supraveghere aplicat în mod normal ţărilor care nu sunt membre dar care doresc să adere la Blocul comunitar", subliniază Reuters.
"UE critică Bulgaria la capitolul reforme judiciare, remarcând progrese în România", scrie Wall Street Journal. "Comisia Europeană a anunţat miercuri că România a înregistrat progrese în reformarea sistemului judiciar, remarcând îmbunătăţirea cooperării între instituţiile locale, avertizând însă că există în continuare probleme cu independenţa justiţiei în România şi în Bulgaria", explică publicaţia americană.
"Bruxellesul rămâne preocupat în legătură cu independenţa justiţiei din România", notează publicaţia belgiană Le Soir.
"Uniunea Europeană îndeamnă România şi Bulgaria să plaseze în detenţie infractorii", scrie site-ul de ştiri bulgar Novinite.com. "La şapte ani de când au devenit membre ale Uniunii Europene, Bulgaria şi România încă au probleme cu plasarea în detenţie a politicienilor corupţi", subliniază site-ul bulgar. "Spre deosebire de Croaţia, care a aderat anul trecut, şi de celelalte zece state devenite membre UE în 2004, Bulgaria şi România încă fac obiectul unui mecanism special de monitorizare al Comisiei Europene privind reformarea sistemului judiciar şi combaterea corupţiei. În cazul Bulgariei, monitorizarea vizează şi infracţionalitatea organizată", precizează Novinite.com.
Comisia Europeană a anunţat miercuri, în prezentarea raportului elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), că există încă îngrijorări legate de independenţa justiţiei în România, subliniind că modificările la Codul Penal au generat "îngrijorări majore" privind capacitatea de combatere a corupţiei. "Încă există îngrijorări în legătură cu independenţa justiţiei şi există foarte multe exemple în ceea ce priveşte un grad de opoziţie la măsurile anticorupţie şi de integritate", a afirmat Mark Gray, purtătorul de cuvânt al CE. Oficialul UE a explicat că amendamentele adoptate de Camera Deputaţilor în decembrie 2013 la Codul Penal "au dus la îngrijorări majore în privinţa capacităţii de combatere a corupţiei". Comisia Europeană recomandă României ca în codul de conduită al parlamentarilor să fie incluse dispoziţii-cheie astfel încât să fie respectată independenţa justiţiei. Mark Gray a subliniat că trebuie să fie asigurat faptul că legislaţia anticorupţie se aplică tuturor în mod echitabil.
Bulgaria a înregistrat unele progrese în reformarea sistemului judiciar, însă există în continuare probleme privind influenţele politice asupra justiţiei, iar acţiunile pentru combaterea corupţiei sunt insuficiente, constată raportul CE elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Raportul constată că, de la ultima evaluare, cea din iulie, "Bulgaria a făcut unii paşi înainte. Există unele îmbunătăţiri în procedurile de numire a magistraţilor". "Cu toate acestea, la nivel general, progresele sunt insuficiente, iar situaţia rămâne fragilă", precizează Comisia Europeană, menţionând probleme de integritate, influenţe politice în sistemul judiciar, combaterea insuficientă a corupţiei şi a criminalităţii organizate. Comisia Europeană recomandă Bulgariei să accelereze reformele şi să înregistreze rezultate concrete în toate domeniile monitorizate.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Pricopie:Raportul MCV, pozitiv pentru Guvern, în general, şi pentru Ministerul Educaţiei, în special
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe