Preşedintele Băsescu îi retrage lui Cătălin Voicu Ordinul "Virtutea Militară" acordat în 2002

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, un decret prin care îi retrage lui Cătălin Voicu Ordinul "Virtutea Militară" - în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, acordat acestuia în noiembrie 2002.

Urmărește
685 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Băsescu îi retrage lui Cătălin Voicu Ordinul "Virtutea Militară" acordat în 2002

Cătălin Voicu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat joi, 9 mai a.c., decretul prin care se retrage Ordinul «Virtutea Militară» - în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, acordat prin Decretul nr. 981 din 29 noiembrie 2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 911 din 14 decembrie 2002, domnului CăCătălin Voicuavând în vedere Decizia Penală nr. 86 din 22 aprilie 2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României", se arată întrun comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

În 22 aprilie, fostul senator Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la şapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost judecat pentru corupţie.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat definitiv pe fostul senator Cătălin Voicu la şapte ani de închisoare cu executare şi pe Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, la patru ani de închisoare cu executare. Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a ICCJ, şi Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, au primit condamnări de câte patru ani de închisoare, în cazul celor doi instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de nouă ani.

Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată în 21 mai 2010, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În 1 iunie 2012, Cătălin Voicu a fost condamnat de un complet de trei judecători de la instanţa supremă la cinci ani de închisoare cu executare, iar Marius Locic a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare. Florin Costiniu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, iar Costel Căşuneanu primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare.

Completul de cinci judecători al instanţei supreme a pronunţat luni o decizie definitivă în dosarul de corupţie.

Cătălin Voicu a fost acuzat de procurori că, în perioada iulie - septembrie 2009, "prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator", ar fi primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă judecători de la instanţa supremă, în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

Fostul senator PSD i-ar fi cerut judecătorului Florin Costiniu ca, în schimbul unor foloase, să intervină pe lângă magistraţii instanţei supreme învestiţi cu soluţionarea favorabilă a unui dosar al SC PA&CO International SRL Bacău, care contesta atribuirea unei licitaţii privind lucrările de reabilitare a drumului naţional 76, între localităţile Ştei şi Beiuş.

Procurorii au arătat că Voicu i-ar fi cerut Costiniu să transmită magistraţilor din completul de judecată al procesului firmei PA&CO faptul că "soluţionarea favorabilă" este "o rugăminte din mediul politic, că această firmă este îndreptăţită să aibă câştig de cauză" şi că, la rândul său, preşedintele Secţiei civile şi de proprietate intelectuală "le va face judecătorilor din complet servicii similare în alte dosare în care ar fi interesaţi". Cele trei judecătoare de la ICCJ au respins solicitarea firmei lui Căşuneanu.

Anchetatorii l-au mai acuzat pe Voicu de faptul că, în luna august 2009, ar fi pretins şi primit de la Marius Locic 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici