Băsescu: În momentul de faţă sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil. Apelul preşedintelui către Moscova şi Washington

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Palatul Cotroceni, că România este un susţinător fără rezerve al integrităţii teritoriale a Ucrainei, însă în momentul de faţă sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil.

Urmărește
8298 afișări
Imaginea articolului Băsescu: În momentul de faţă sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil. Apelul preşedintelui către Moscova şi Washington

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Declaraţiile preşedintelui:

  • România este un susţinător fără rezerve al integrităţii teritoriale a Ucrainei. Din păcate lucrurile se complică şi în momentul de faţă sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil.

  • În mod categoric Guvernul legitim de la Kiev are obligaţia să menţină funcţionarea şi funcţionalitatea instituţiilor statului. În acelasi timp, numărul mare de victime ridică problema profesionalismului cu care se fac aceste intervenţii.

  • Evenimentele de la Odesa devin periculoase. Ele se pot constitui în elementul de declanşare a unui război civil masiv. Credem că propunerea doamnei Ashton de a se forma urgent o comisie de anchetă este absolut necesară.

  • Nu criticăm, dar constatăm un dialog ineficient între Moscova şi Washington. În fiecare zi aflăm despre convorbiri telefonice ale înalţilor demnitari din ambele ţări, în care fiecare cere celuilalt să pună sub control una din părţi. România nu poate să nu observe acest lucru, că tipul de dialog între Moscova şi Washington este unul care nu va duce nicărieri, ba dimpotrivă, va netezi drumul spre un război civil. Propunerea pe care o fac în numele României este ca Moscova şi Washingtonul să-şi asume în cel mai scurt timp declanşarea dialogului între puterea de la Kiev şi separatişti. Dacă între cele două părţi nu incepe un dialog, riscul de război civil este major, iar România, ca vecin al Ucrainei, este extrem de interesată ca acest lucru să nu se întâmple.

  • Lucrul esenţial în momentul de faţă este evitarea unui război civil generalizat pe teritoriul Ucrainei. Un astfel de conflict nu are şanse să implice România, dar România poate fi foarte puternic afectată de instabilitatea generată de un război civil în Ucraina.
  • Aş vrea să corectez câteva afirmaţii ale premierului făcute cu lejeritate într-o campanie prezidenţială pe care o desfăşoară, dar care nu pot fi incluse în zona grobianismului pe care l-a arătat în ultimele zile. Una dintre afirmaţii a fost că ne paşte un război, ceea ce are un lucru bun, că se dă de lucru industriei de apărare. Vreau să afirm pentru toţi românii şi pentru partenerii noştri: România nu are sentimentul că va fi atacată de Federaţia Rusă şi nu are niciun element care să ne îndrepte către o astfel de întâmplare, către un astfel de risc. Niciun element de analiză nu acoperă afirmaţia pe care a făcut-o premierul, ieri, la Craiova.

  • România nu este ameninţată de un război, ceea ce nu înseamnă că România nu participă la efortul de descurajare a instabilităţii în regiune, pentru că oricând NATO poate primi o misiune de menţinere a păcii în regiune printr-o hotărâre a Consiliului de Securitate.

  • Cred că ceea ce ar trebui să îl preocupe pe premier pentru a ajuta Republica Moldova este să treacă de la vorbe la fapte. Dacă vrea să apere Republica Moldova trebuie să dea prioritate proiectelor de interconectare energetică.

  • S-a exagerat cu concentrarea Guvernului pe campania electorală.

Întrebat la conferinţa de duminică dacă s-a făcut o analiză privind posibilitatea chemării rezerviştilor sub arme, şeful statului a precizat că aceasta s-a făcut la ultimul CSAT.

  • Analiza s-a făcut încă din CSAT-ul trecut (...) Nu este un lucru excepţional, el se face prin lege la fiecare patru ani, era al patrulea an, dar în plus au fost şi nişte faze de reacţie ale NATO. Nu numai România a făcut acest lucru, ci toate statele membre NATO. Sunt destul de mulţi rezervişti în Spania şi Italia. Nu ne punem problema rechemării, deocamdată avem evaluări. V-am spus, nu există un pericol ca un stat membru NATO să fie atacat. Dar evaluările se fac, şi confom legii române, şi conform procedurilor NATO.

  • Despre apariţia cu tricoul cu incripţia PMP: Am dreptul să mă îmbrac cum vreau. Voi vota Partidul Mişcarea Populară.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici