- Home
- Politic
- SUCEAVA, (27.10.2013, 11:52)
- Tibi Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele CJ Suceava explică decalajul României în UE: Când se aplica Planul Schuman, România cânta ode lui Stalin
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a explicat, la Forumul belgo-român desfăşurat în Leuven că decalajul dintre România şi ţările vest-europene este determinat şi de faptul că atunci când se crea prima Comunitate europeană în România se intonau cântece închinate lui Stalin.
Urmărește
481 afișări
Cătălin Nechifor (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat al CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a participat, în ultimele trei zile la Forumul cooperării descentralizate Belgia-România, unde au fost prezenţi ambasadori, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai societăţii civile.
În cadrul forumului, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a apreciat implicarea Belgiei în două proiecte importante pentru Suceava, centrul medico-social de la Moldoviţa şi cooperarea dintre Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Fundaţia Blijdorp din Belgia şi a explicat participanţilor una din cauzele decalajelor care despart România de ţări precum Belgia arătând că în timp ce Belgia beneficia de Planul Schuman, "în România se cântau ode lui Stalin".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
"În urmă cu 63 de ani, în Belgia se discuta planul Schuman, de creare a primei Comunităţi europene, cea a cărbunelui şi oţelului, în timp ce în România se cântau în şcoli cântece comuniste închinate lui Iosif Stalin", a spus Nechifor.
El a mai arătat şi că românii ştiu, la rândul lor, puţine lucruri despre Belgia.
"Ştim de Atomium, de Parlamentul European şi Comisia Europeană, ştim de Mannekin pis. Dacă ar fi să întrebăm la noi în ţară ce ştim despre Anvers şi Antwerpen, unii vor spune că la Anvers a lucrat Traian Băsescu pe vremea comunismului, că la Antwerpen e cea mai importantă piaţă de diamante din Europa, însă majoritatea vor spune că sunt două oraşe diferite, ceea ce e fals, pentru că Anvers e denumirea valonă (franceză) şi Antwerpen e cea flamandă a aceluiaşi oraş", a arătat Nechifor.
Preşedintele CJ Suceava a prezentat atuurile Sucevei şi ale Bucovinei, precum şi principalele proiecte de dezvoltare ale turismul între care proiectul Safari Adventure Park Păltinoasa, domeniul schiabil din judeţ, dar şi platforma virtuală de promovare a turismului prin aplicaţii dedicate telefoanelor de tip smartphones cu sisteme de operare IOS şi Android.
Dintre participanţii belgieni la forum, repezentanţii Operation Villages Roumaines, dar şi Michel d'Hoop şi Jean Paul Van der Elst, buni cunoscători ai Bucovinei, au solicitat o mai bună dezvoltare a infrastructurii de transport în Suceava şi o comunicare mai eficientă în Belgia în ceea ce priveşte promovarea turismului din Bucovina.
Preşedintele CJ Suceava le-a spus acestora că în prezent se derulează un proiect de modernizare a Aeroportului "Ştefan cel Mare" Suceava, care va opera şi curse internaţionale directe către destinaţii europene şi a remarcat dificultăţile de promovare a destinaţiilor turistice româneşti în Belgia.
El a apreciat că autorităţile publice, dar şi cele private pot face mai mult în ceea ce priveşte promovarea mai eficientă între Belgia şi România.
Nechifor a propus ca cei doi reprezentanţi belgieni Michel d'Hoop şi Jean Paul Van der Elst să devină ambasadori ai Bucovinei în Belgia, dar şi organizarea, anul viitor, în perioada Paştelui, a unui târg al Bucovinei în colaborare cu asociaţii româneşti din Belgia şi Ambasada României în Belgia.
Sursa citată menţionează că participanţii belgieni la forum au arătat că biroul de turism al României de la Bruxelles a fost desfiinţat în perioada când ministru era Elena Udrea, iar în acest sens Cătălin Nechifor a precizat că va informa autorităţile guvernamentale, în special Ministerul Turismului, pentru a repara "această situaţie nefericită".
În cadrul forumului, ambasadorul Regatului Belgian în România, Philippe Beke a apreciat că sectorul public trebuie să fie mult mai implicat în economie, în condiţiile în care bugetul UE va fi mai mic ca pondere în produsul intern brut al celor 28 de state membre ale UE, dar şi ţinând cont de noile principii care vor guverna fondurile europene în perioada 2014 - 2020, competitivitatea şi cercetarea şi dezvoltarea.
La rândul său, ambasadorul României în Regatul Belgiei, Ştefan Tinca a vorbit despre eforturile pe care România le face în vederea asigurării unei mai bune absorbţii a fondurilor europene şi în procesul de descentralizare.
Tot în cadrul Forumului, Nechifor a avut întâlniri bilaterale cu oameni de afaceri interesaţi de piaţă suceveană, dar şi discuţii pregătitoare pentru semnarea protocolului de colaborare între judeţul Suceava şi provincia Luxemburg din Belgia.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe