- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.05.2012, 14:08)
- Livia Ispas , Lucia Efrim ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Curţii Constituţionale: La Consiliul European ar trebui să meargă şeful statului, aşa cum a făcut şi până acum
Preşedintele Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat joi, referitor la reprezentarea României la Bruxelles, că la Consiliul European ar trebui să meargă preşedintele, aşa cum a făcut şi până acum, fapt necontestat de nimeni până în prezent, precizând că răspunsul se găseşte în Constituţie.
Urmărește
899 afișări
Traian Băsescu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
Pe de altă parte, Zegrean a spus că, dacă ar da un răspuns la această întrebare, nu ar mai putea participa la judecata unei astfel de sesizări către Curtea Constituţională.
"Răspunsul se găseşte în Constituţie. Şeful statului a fost până acum, nimeni nu a contestat acest lucru, nu ştiu de unde a apărut această discuţie", a afirmat Zegrean, răspunzând unei întrebări referitoare la cine ar trebui să participe la Consiliul European dintre preşedinte şi premier.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Întrebat dacă CC este competentă să se pronunţe pe o asemenea chestiune, Augustin Zegrean a spus că instituţia este competentă să răspunsă oricărei întrebări legate de dreptul constituţional.
"Dar răspunsul îl găsiţi în Constituţie.Cine vrea un răspuns la această chestiune, îl invităm să citească în Constituţie", a precizat Zegrean.
Despre interpretabilitatea articolelor 80, 91 şi 102 din Constituţie, Zegrean a spus că aceasta "dă măreţia dreptului".
"Dacă ar fi textele stricte, cu un singur înţeles, nu ar mai fi nevoie de Curtea Constituţională", a adăugat Zegrean.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre nivelul la care România trebuie să fie reprezentată la următorul Consiliu European, dar că nu s-a înţeles cu şeful statului şi că urmează ca această discuţie să continue.
"Ne-am înţeles că nu ne-am înţeles pe această temă. Rămâne să discutăm în continuare", a spus Ponta, fără alte detalii.
Premierul Ponta a anunţat, săptămâna trecută, că a avut deja o primă discuţie cu preşedintele Băsescu privind nivelul la care România să fie reprezentată la următorul Consiliu UE şi că şeful statului i-a spus că vrea să meargă în continuare la Bruxelles, discuţie care va continua pentru a evita "o situaţie ridicolă".
"Am avut o primă discuţie legată de participarea la Consiliul European, în care domnia sa mi-a arătat că vrea să participe în continuare, şi vom avea poate chiar săptămâna viitoare o nouă discuţie pe diverse teme de politică externă, pentru că eu nu vreau să contest rolul constituţional al preşedintelui, dar problemele europene nu mai sunt considerate probleme de politică externă în Europa, ci probleme interne, se discută în special lucruri care ţin de activitatea guvernamentală. Eu mă voi implica, din partea mea există dorinţa de a avea un mandat foarte clar. Sigur că va fi mai uşor de reliefat un conflict personal - merge Ponta sau merge Băsescu la Consiliu - important este ca acela care merge - şi acum încerc să fiu foarte diplomat sau responsabil în ceea ce spun - să aibă un mandat", a spus Ponta, la emisiunea "După 20 de ani" la PRO TV.
El a arătat că un astfel de mandat ar trebui acordat de către Parlament şi a precizat că regulamentul actual nu permite participarea la Consiliu atât a preşedintelui, cât şi a primului-ministru.
Ponta a amintit că, în perioada anterioară, preşedintele reprezenta ţara la Consiliul European, iar primul-ministru "habar nu avea ce se discuta acolo", după care şeful statului venea şi îi anunţa pe toţi. "Voi face tot ce ţine de mine, şi cred că şi preşedintele va face, să evităm un conflict care să pună România într-o situaţie ridicolă, să fim amândoi acolo", a conchis Ponta.
Consilierul prezidenţial Iulian Chifu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că, în lipsa unei rezolvări prin dialog între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, problema reprezentării la Consiliul European poate ajunge şi la Curtea Constituţională.
Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a declarat, la RFI, referitor la reprezentarea României la Bruxelles, că textul Constituţiei îl indică în mod clar pe şeful statului, el menţionând totodată că "orice discuţie politică nu ar face decât să vulnerabilizeze mandatul României".
Cristian Diaconescu susţine că România trebuie reprezentată de preşedinte, nu de premier.
"Constituţia este foarte clară, articolul 80, alineatul 1 spune că preşedintele României reprezintă statul român. În ceea ce priveşte atribuţiile primului-ministru, din conţinutul Constituţiei, art. 107, nu rezultă că acesta ar reprezenta statul român. Spun acest cuvânt, «reprezentare», pentru că este important şi din economia textului Tratatului de la Lisabona, care solicită statelor, celor 27 de membri ai Uniunii Europene, să fie reprezentaţi printr-un singur demnitar. Deci, din acest punct de vedere, textul constituţional e clar, este explicit, orice discuţie politică nu ar face decât să vulnerabilizeze mandatul României şi cred că nu este bine", a spus consilierul prezidenţial.
Diaconescu a menţionat, pe de altă parte, că foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu "n-au avut nici o ezitare în a-şi asocia responsabilităţi" în programele de aderare la UE şi NATO, iar acestea au fost concretizate prin măsuri interne ale Guvernului.
"Să ne reamintim cu toţii faptul că atât domnul preşedinte Iliescu, cât şi domnul preşedinte Constantinescu n-au avut nici o ezitare în a-şi asocia responsabilităţi, mai ales în programele de aderare la UE şi NATO şi bine au făcut, iar aceste responsabilităţi au fost concretizate prin măsuri interne ale Guvernului. Paşii spre aderarea României, mai ales la UE, au fost făcuţi prin decizii ale Guvernului. Deci, din acest punct de vedere, cooperarea în acest fel a funcţionat foarte bine", a spus Diaconescu.
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46