Preşedintele Iohannis cere Parlamentului reexaminarea unui act normativ de modificare a Legii apelor

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, o cerere de reexaminare a unui act normativ de modificare şi completare a Legii apelor adoptat recent de Parlament, în document arătându-se că unele dintre dispoziţii aduc atingere principiului ierarhiei actelor juridice.

Urmărește
583 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Iohannis cere Parlamentului reexaminarea unui act normativ de modificare a Legii apelor

Preşedintele Iohannis cere Parlamentului reexaminarea unui act normativ de modificare a Legii apelor (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Preşedintele menţionează în document că legea are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii apelor nr. 117/1996 în scopul transpunerii în legislaţia internă a directivelor europene referitoare la lista substanţelor prioritare în domeniul apei.

"În opinia noastră, însă, unele dintre dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii apelor nr. 107/1996, în forma transmisă spre promulgare, aduc atingere principiului ierarhiei actelor juridice, prevăzut de art. 1 alin. (5) din Constituţie, republicată, şi contravin normelor de tehnică legislativă instituite prin Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", continuă el.

În cererea de reexaminare se arată că articolul I punctul 2 din legea transmisă la promulgare, respectiv articolul 212 litera d) din Legea nr. 117/1996 prevede posibilitatea actualizării periodice, prin hotărâre de Guvern, a Listei substanţelor prioritare în domeniul apei, prevăzute în anexa nr. 5 din aceeaşi lege, precum şi a normelor de calitate prevăzute la litera b) din acelaşi act normativ.

"Plecând de la faptul că anexa nr.5 face parte integrantă din Legea apelor nr. 117/1996, constatam că, practic, prin modificarea propusă prin legea transmisă la promulgare se prevede posibilitatea amendării dispoziţiilor unei legi prin hotărâre de Guvern, adică printr-un act juridic ce are forţă juridică inferioară legii. Drept urmare, semnalăm Parlamentului că dispoziţiile prevăzute la art. I pct. 2, respectiv cele ale art. 212 lit. d) din Legea nr. 107/1996 contravin principiului ierarhiei actelor normative, prevăzut la art. 1 alin.(5) din Constituţie, republicată, precum şi principiilor de elaborare a actelor normative, prevăzute de Legea nr.24/2000, republicată, potrivit cărora modificarea unui act normativ poate fi dispusă numai prin acte normative ulterioare de acelaşi nivel sau de nivel superior. De asemenea, semnalăm faptul că, potrivit art.108 alin.(2) din Constituţie, republicată, hotărârile Guvernului se emit pentru organizarea executării legilor", se menţionează în document.

Preşedintele spune în cererea de reexaminare că, în conformitate cu dispoziţiile constituţionale şi legale menţionate, se constată că, în ceea ce priveşte lista substanţelor prioritare în domeniul apei, atâta timp cât aceste substanţe sunt incluse în lege, actualizarea acestei liste - care, tehnic-legislativ înseamnă modificarea sau completarea acesteia - se poate face numai prin lege.

"Totodată, considerăm că raţiunea avută în vedere de iniţiatorul acestui proiect de act normativ - aceea că necesitatea unei transpuneri complete şi cu celeritate în legislaţia internă a directivelor europene referitoare la tematica menţionată este cel mai bine realizată prin hotărâre de Guvern - nu se poate constitui, sub nicio formă, într-o raţiune de încălcare a Legii fundamentale, atât Guvernul cât şi Parlamentul având, pe lângă obligaţia constituţională de a transpune legislaţia europeană în legislaţia internă, şi pe aceea de a respecta principiile şi normele interne de elaborare a actelor normative", se mai arată în document.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici