- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.06.2016, 17:42)
- Roxana Preda
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Klaus Iohannis: Viitorul Parlament va trebui să evalueze serios introducerea alegerilor în două tururi. Unele partide au respectat criterii de integritate, altele doar au mimat
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că după alegerile locale din 5 iunie este evident că viitorul Paralament va trebuie să evalueze serios introducerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin.
Urmărește
2910 afișări
Preşedintele Klaus Iohannis: Viitorul Parlament va trebui să evalueze serios introducerea alegerilor în două tururi (Imagine: Codrin Prisecaru/ Arhiva Mediafax Foto)
"Acum, după aceste alegeri, cred că devine şi mai evident că noul Parlament care se va constitui trebuie să evalueze foarte serios introducerea alegerilor locale în două tururi de scrutin pentru primari", a declarat Klaus Iohannis, luni, într-o declaraţie de presă privind concluziile alegerilor locale din 5 iunie.
Şeful statului a mai spus că va trebui analizat cu luciditate cadrul legislativ păstrând cerinţele de integritate, responsabilitate şi transparenţă în finanţarea campaniilor electorale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
"Cred că românii îşi doresc în continuare o clasă integră şi competentă", a mai spus Iohannis.
El a apreciat că noua legislaţia a avut şi părţi bune, pentru că a redus posibilităţile de cumpărare a voturilor şi a adus un plus de transparenţă în finanţarea partidelor.
Iohannis a mai spus că pentru prima oară a fost implementat un sistem informatic care a împiedicat votul multiplu şi a mulţumit AEP, BEC şi MAI pentru organizarea alegerilor.
Pe de altă parte, preşedintele a spus că ar fi dorit ca rezultatele oficiale să fi fost prezentate mai repede şi să fie mai accesibile publicului.
Iohannis: Două mari partide şi-au consolidat poziţiile. Mă bucur că au apărut partide noi
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că două mari partide şi-au consolidat poziţiile la nivel naţional, la alegeile locale din 5 iunie, adăugând însă că îl bucură faptul că în competiţie au apărut candidaţi independenţi şi noi partide.
Preşedintele a spus că nu va comenta rezultatele obţinute de un partid sau altul, de un candidat sau altul, dar două mari partide şi-au consolidat poziţiile, la nivel naţional, împreună având apropae 70%.
Pe de altă parte, Iohannis a spus că îl bucură faptul că la competiţia electorală au participat candidaţi independenţi şi că au apărut partide noi. "Mă bucură faptul că au existat candidaţi independenţi şi partide noi care au inrtat în competiţie", a declarat Iohannis.
"Insist ca lumea să vină la vot, să voteze la toate tipurile de alegeri- locale, parlamentare, prezidenţiale", a mai spus şeful statului.
Iohannis: Guvernul trebuie să se ocupe de campania de conştientizare a importanţei votului
Guvernul trebuie să se ocupe de campania de conştientizare a importanţei votului şi să mobilizeze electoratul pentru alegerile parlamentare, a declarat luni preşedintele Klaus Iohannis într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.
"Este evident că pentru alegerile parlamentare Guvernului îi revine o sarcină importantă. Cineva trebuie să se ocupe de o campanie de conştientizare, or acest lucru, după părerea mea, trebuie să îl facă Guvernul, printr-o campanie naţională, care conştientizează importanţa votului. Nu importanţa votului pentru un anumit partid, ci importanţa votului în sine şi să mobilizeze electoratul ca să meargă la vot", a afirmat şeful statului.
Preşedintele a mai spus că electoratul trebuie să joace un rol fundamental în reformarea clasei politice pentru că votul este cel mai puternic instrument pentru schimbarea clasei politice.
"Votul este instrumentul prin care partidele pot fi obligate să devină mai bune, mai performante, să aibă politici mai bune, să aibă criterii de integritate pe care le respectă. Eu pot să invit partidele să se reformeze, pot să vorbesc pentru reformarea clasei politice, dar singur nu. Singur nu pot să fac acest lucru. Dumneavoastră, alegătorii, trebuie să schimbaţi prin vot felul în care acţionează partidele politice", a subliniat el.
De asemenea, Iohannis a reiterat că principiul integrităţii a fost abordat diferit de partide, că unele au stabilit şi respectat criterii, în timp ce altele doar au mimat reforma.
"Alegătorul trebuie să decidă cine are dreptate şi eu cred că românii în continuare îşi doresc o clasă politică reformată, înnoită, integră şi competentă", a concluzionat Klaus Iohannis.
Iohannis: Unele partide au respectat criterii de integritate, altele doar au mimat
Românii cer o nouă clasă politică de câţiva ani buni şi vor să fie reprezentaţi de politicieni integri, iar votul este instrumentul cel mai puternic prin care se poate face schimbarea, a declarat preşedintele Iohannis, adăugând că unele partide au respectat criterii de integritate, altele au mimat.
"De câţiva ani buni, românii cer o nouă clasă politică: ei vor să fie reprezentaţi şi conduşi de politicieni integri şi dedicaţi interesului public. Rolul fundamental în reformarea şi înnoirea clasei politice îl au alegătorii. Nu trebuie să ne imaginăm că altcineva decât alegătorul poate să schimbe clasa politică românească. Votul este instrumentul cel mai puternic prin care se poate schimba clasa politică. Votul este instrumentul prin care partidele pot fi obligate să devină mai bune, mai performante, să aibă politici mai bune, să aibă criterii de integritate pe care le respectă", a spus Iohannis într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.
Preşedintele a mai spus că poate să invite partidele să se reformeze, dar nu poate să se ocupe singur de acest aspect, alegătorii având puterea să schimbe felul în care acţionează partidele prin vot.
"Insist pe criteriul integrităţii. Este extrem de important. Dacă ne referim la alegerile care tocmai au trecut, alegerile locale. Administraţie se poate învăţa, politica se poate învăţa, integritatea însă nu. Un politician ori este integru, ori nu este integru, iar pentru o comunitate este foarte important să aleagă un om integru, indiferent dacă vorbim de alegeri locale sau alegeri parlamentare", a explicat şeful statului.
Iohannis a menţionat că unele partide au impus criterii de integritate pe care le-au respectat, în timp ce alte partide doar au mimat reforma şi că alegărorii trebuie să decidă cine are dreptate.
"Eu cred că românii în continuare îşi doresc o clasă politică reformată, înnoită, integră şi competentă", a declarat Klaus Iohannis.
Preşedintele a încheiat declaraţia de presă cu un apel la societatea civilă şi la alegători să urmărească dacă oamenii politici care au fost aleşi respectă promisiunile făcute în campanie, subliniind că aceste lucruri sunt importante, fiindcă următoarele alegeri vin în curând.
Citeşte şi: Liderul PSD, Liviu Dragnea despre o eventuală suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis: ''Omul, la cum se mişcă, şi-o rezolvă singur'' - VIDEO
Citeşte şi: Dragnea, mesaj de ziua lui Iohannis: Ştiţi ce-i doresc? Exact ce-mi doreşte dumnealui mie
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe