Preşedintele României încearcă să înrăutăţească artificial situaţia pestei porcine

Guvernul face apel la preşedintele Klaus Iohannis să înceteze să „exploateze politic” situaţia pestei porcine, instituţia subliniind că acuzaţiile lui sunt lipsite de temei pentru că întârzie avizarea rectificării bugetare.Guvernul mai spune că Iohannis încearcă să înrăutăţească artificial problema.

Urmărește
1016 afișări
Imaginea articolului Preşedintele României încearcă să înrăutăţească artificial situaţia pestei porcine

Guvern: Preşedintele României încearcă să înrăutăţească artificial situaţia pestei porcine

„Guvernul României a luat şi va continua să ia toate măsurile necesare, din punct de vedere instituţional şi financiar, pentru controlul şi combaterea efecientă a răspândirii pestei porcine africane şi face apel la preşedintele României, Klaus Iohannis, să înceteze să exploateze politic această situaţie cu consecinţe importante din perspective economice şi sociale. Executivul aminteşte preşedintelui României faptul că modul de alocare a banilor din Fondul de Rezervă Bugetară la dispoziţia Guvernului este clarificat atât prin legislaţia specifică, cât şi ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 558 din 24 mai 2012. De asemenea, Guvernul consideră lipsite de temei acuzaţiile preşedintelui Iohannis, cu atât mai mult cu cât a întârziat nepermis de mult convocarea CSAT pentru avizarea rectificării bugetare, deşi cunoştea faptul că acest proiect are prevăzute inclusiv fonduri necesare acţiunilor de control şi combatere a răspândirii pestei porcine africane”, se arată într-un comunicat de presă, transmis de Guvernul României.

De asemenea, Guvernul consideră regretabil faptul că preşedintele României încearcă să „înrăutăţească artificial” situaţia provocată de pesta porcină africană, prin abordarea politică.

În comunicatul menţionat, sunt prezentate şi măsurile de control a pestei porcine.

Astfel, Guvernul precizează că începând cu anul 2015, România aplică un Program de supraveghere, prevenire şi control a pestei porcine africane, iniţial în opt judeţe aflate la risc, apoi a fost extins pentru tot teritoriul României. Acest program este cofinanţat şi aprobat prin decizia Comisiei Europene.

În data de 31 iulie 2017 s-a confirmat primul focar PPA la porcii domestici, într-o exploataţie non-profesională. Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) s-a întrunit în datele de 01.08.2017, 22.06.2018 (Hotărârea nr.1/2018), 06.07.2018 (Hotărârea nr.2/2018), 01.08.2018 (Hotărârea nr.3/2018) şi 28.08.2018. Totodată, din data de 10.07.2018, s-a început uciderea preventivă a suinelor din localităţile aflate la mare risc de răspândire a bolii ca măsură excepţională aplicabilă în cazul suspicionării/confirmării bolii. Aria teritorială este stabilită prin ordin al prefectului, în calitate de conducător al Unităţii Locale de Decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolii. Cadru legislativ- H.G. 484/2018 de Modificare a H.G. 1214/2009.

Măsuri de despăgubire: Guvernul a stabilit acordarea de stimulente pentru vânători sau gestionari ai Fondurilor de Vânătoare cu scopul reducerii densităţii de mistreţi şi îmbunătăţirii supravegherii pasive. Sumele sunt acordate conform deciziilor Grant anuale ale Comisiei Europene. Cadru legislativ- H.G. 485/2018 de Modificare a H.G. 830/2016: 225lei/animal pentru porcii mistreţi găsiţi morţi, 65 lei/ set organe de la masulii de mistreţi vânaţi în zona definită ca zonă de mare risc; 400lei/set organe de la femelele de mistreţ vânate în zona definită ca zonă de mare risc.

Informări constante privind evoluţia virusului: crescătorii de porci, operatorii din industria de profil, asociaţiile de vânători şi pescari, gestionarii fondurilor de vânătoare şi instituţiile cu atribuţii în prevenirea şi gestionarea Pestei Porcine Africane au fost informaţi şi avertizaţi în permanenţă asupra riscurilor şi efectelor acestui virus.

Alocările bugetare din Fondul de Rezerva Bugetară la dispozitia Guvernului: prin Legea bugetului de stat pe anul 2018, nr.2/2018 s-a alocat suma de 315,7 milioane lei pentru Fondul de Rezerva Bugetara la Dispozitia Guvernului – FRB (314,7 milioane lei) şi pentru Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului (1 milion lei). Fondul de rezervă a fost suplimentat pe parcursul anului cu suma de 402,7 milioane lei conform art.54 din Legea privind finanţele publice, nr.500/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

„În anul 2018 din Fondul de Rezerva Bugetara la Dispozitia Guvernului s-a suplimentat Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului cu suma de 514,5 milioane lei, prin care s-au alocat autorităţilor locale şi centrale pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale, produse de inundaţii:

57.777 mii lei prin Hotărârea Guvernului nr.177/2018 pentru unele unităţi administrativ-teritoriale afectate de calamităţi naturale, pentru judeţele Argeş, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Harghita, Olt, Prahova, Vâlcea, Vrancea, pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale (ex: stabilizare alunecare de teren şi refacere drumuri comunale, consolidare drumuri judeţene, refacere străzi, decolmatare albie râuri şi pâraie, reconstrucţie podeţe); 9.849 mii lei prin Hotărârea Guvernului nr.336/2018 pentru unele unităţi administrativ-teritoriale afectate de calamităţi naturale, pentru judeţele Argeş, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Olt, Teleorman, pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamităţilor naturale( ex: drumuri comunale, drumuri judeţene, străzi, podeţe);

108.677 mii lei prin Hotărârea Guvernului nr.514/2018 pentru unităţi administrativ-teritoriale afectate de calamităţile naturale pentru judeţele Alba, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamităţilor naturale produse în perioada martie - iulie 2018 ( ex: drumuri comunale, drumuri judeţene, străzi, podeţe);

212.155 mii lei prin Hotărârea Guvernului nr.563/2018 pentru unităţi administrativ-teritoriale afectate de calamităţile naturale pentru judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamităţilor naturale produse în perioada martie - mai 2018 ( ex: drumuri comunale, drumuri judeţene, străzi, podeţe, reţea alimentare cu apă).

57.159 mii lei, prin Hotărârea Guvernului nr.516/2018, suplimentarea bugetului Ministerului Apelor şi Pădurilor pentru realizarea în regim de urgenţă a lucrărilor necesare înlăturării efectelor calamităţilor naturale produse în luna iunie 2018.

58.966 mii lei, prin Hotărârea Guvernului nr.582/2018, suplimentarea bugetului Ministerului Apelor şi Pădurilor pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii în perioada iunie - iulie 2018, pe cursurile de apă din judeţele Alba, Argeş, Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Maramureş, Neamţ, Suceava, Vâlcea,

10.000 mii lei, prin Hotărârea Guvernului nr.342/2018, suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii - înlăturarea efectelor incendiului produs in data de 11 aprilie 2018, la Institutul de Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici