Preşedinţia a făcut public Ghidul Strategiei Naţionale de Apărare, aprobat de CSAT

Ghidul Strategiei Naţionale de Apărare, aprobat de CSAT săptămâna trecută, a fost făcut public de Administraţia Prezidenţială, care precizează că cetăţenii vor putea înţelege mai bine modul în care statul, respectând libertăţile individului, îşi exercită atribuţiile de securitate.

Urmărește
380 afișări
Imaginea articolului Preşedinţia a făcut public Ghidul Strategiei Naţionale de Apărare, aprobat de CSAT

Preşedinţia a făcut public Ghidul Strategiei Naţionale de Apărare, aprobat de CSAT

"Ghidul Strategiei Naţionale de Apărare se adresează publicului larg, în perspectiva dezvoltării unui dialog interactiv pe teme de securitate naţională. Documentul facilitează înţelegerea modului în care statul, respectând drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului, îşi exercită, prin instituţiile sale, atribuţiile privind securitatea ţării şi siguranţa cetăţenilor săi", se arată într-un comunicat de presă, dat publicităţii joi de Administraţia Prezidenţială.

Documentul are 40 de pagini, structurate pe mai multe capitole privind conceptele promovate de Strategia Naţională de Apărare (SNAp), care stau la baza implementării acesteia- securitatea naţională extinsă şi cultura de securitate.

Potrivit sursei citate, ghidul se doreşte a fi "o primă etapă în dezvoltarea acestei culturi de securitate, avansând ideea construirii unui parteneriat civic în vederea stabilirii unor standarde înalte de securitate colectivă şi individuală – obiectiv asumat prin Strategia Naţională de Apărare".

Ghidul defineşte şi explică termenii de specialitate- securitate naţională extinsă, cultură de securitate, activitatea de informaţii, contrainformaţii şi de securitate, tipurile de ameninţări la adresa securităţii naţionale, obiectiv anţional de securitate, interes naţional de securitate, securitate cibernetică, riscurile de securitate şi trece în revistă situaţiile de criză.

Astfel, potrivit ghidului, situaţia de criză este "faza în evoluţie a unei societăţi marcată de mari dificultăţi generate de apariţia unor incidente sau evenimente, la nivel naţional sau internaţional sau de ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi la adresa valorilor, intereselor şi necesităţilor actorilor implicaţi, care impun soluţii urgente şi eficiente de înlăturare a cauzelor şi revenirea la starea de normalitate".

"Cetăţeanul şi societatea în ansamblul ei ar trebui să stimuleze statul, prin mijloacele avute la îndemână, să acţioneze, acolo unde este nevoie. Prin instituţiile sale, statul trebuie să vegheze la securitatea cetăţenilor săi, a comunităţilor din care fac parte aceştia, asigurând exercitarea neîngrădită a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti", se arată în document.

De asemenea, sunt prezentate instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii şi prerogativele acestora, precum şi modalităţi de implementare a strategiei de apărare.

Demersul nu este unul singular, autorii documentului precizând că acesta se înscrie în tendinţele la nivel european, cu scopul de a familiariza publicul larg cu problemele de securitate. Ghidul a fost realizat cu concursul specialiştilor, reprezentanţilor mediului academic, ai societăţii civile şi, nu în ultimul rând, al instituţiilor cu atribuţii în domeniul asigurării securităţii naţionale, mai susţine sursa citată.

"Printr-o analogie cu sistemul 112, care semnifică preocuparea faţă de problemele cetăţeanului prin posibilitatea oferită acestuia de a apela serviciile de urgenţă, Ghidul SNAp poate reprezenta o cale simplă pentru cetăţeni şi instituţii de a înţelege conceptele promovate de SNAp şi de a cunoaşte rolul instituţiilor în anticiparea, prevenirea sau soluţionarea problemelor de natură securitară cu care se confruntă cetăţeanul, comunitatea din care face parte acesta şi statul", se mai arată în document.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici