Prima sesiune ordinară a Parlamentului, programată luni cu primul punct bugetul de stat

Senatul şi Camera Deputaţilor se întrunesc, luni, în a prima sesiune ordinară din acest an, cele două Camere având ca prioritate adoptarea proiectelor Legii bugetului de stat şi al Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2013.

Urmărește
214 afișări
Imaginea articolului Prima sesiune ordinară a Parlamentului, programată luni cu primul punct bugetul de stat

Prima sesiune ordinară a Parlamentului, programată luni cu primul punct bugetul de stat (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Senatorii şi deputaţii se vor întruni separat, în plen, în cursul zilei de luni, pentru a stabili conducerea fiecărei Camere, urmând ca marţi să participe la o şedinţă comună pentru dezbaterea şi adoptarea celor două proiecte de buget.

Parlamentarii vor decide, prin vot, dacă îşi însuşesc proiectul Legii bugetului de stat şi cel al Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2013 propuse de Executiv, care au primit raport favorabil, cu amendamente, din partea comisiilor pentru buget-finanţe ale celor două Camere.

Pe ordinea de zi a celor două Camere ar putea să figureze, în acest an, şi proiectul de revizuire a Constituţiei, modificare dorită de toate partidele parlamentare, fiecare dintre acestea având însă alte obiective.

Majoritatea parlamentară din Camera Deputaţilor şi din Senat doreşte, de asemenea, modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, care în forma actuală a dus la creşterea semnificativă a numărului de parlamentari în urma alegerilor din decembrie 2012, dela 471 la 588.

În actuala sesiune legislativă, cele două Camere ale Parlamentului vor dezbate, de asemenea, iniţiativa legislativă a senatorului PSD Trifon Becalurencu prin care acesta propune eliminarea condiţiei de cvorum la referendumul naţional şi ca, în cazul revizuirii Constituţiei, condiţia de validare să fie participarea a cel puţin 30 la sută plus unul din alegătorii înscrişi în listele electorale permanente.

Senatorii şi deputaţii aşteaptă, de asemenea, decizia preşedintelui Traian Băsescu privind promulgarea Legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, şeful statului având opţiunea să retrimită, pentru dezbatere legea în Parlament. De altfel, el a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că luni va decide dacă promulgă modificările la Statutul parlamentarilor, retrimite actul normativ Legislativului sau trimite la Curtea Constituţională.

Parlamentarii şi-au modificat Statutul astfel încât au eliminat prevederea prin care mandatul acestora înceta la data rămânerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI de constatare a incompatibilităţii.

Potrivit deciziei Parlamentului, mandatul unui senator sau deputat va înceta, din motive ce ţin de incompatibilitate, la data menţionată în cuprinsul demisiei pentru incompatibilitate, la data adoptării unei hotărâri a Camerei din care face parte parlamentarul sau la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se respinge contestaţia la raportul ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea.

De asemenea, potrivit deciziei parlamentarilor, solicitarea de reţinere, arestare sau percheziţie "trebuie să conţină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice, care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei".

În plus, parlamentarii ar urma să-şi elaboreze şi un cod de conduită.

Pe de altă parte, senatorii şi deputaţii vor mai avea de dezbătut, în plen, peste o sută de proiecte de lege şi iniţiative legislative depuse la Birourile permanente, transmise comisiilor de specialitate pentru raport sau pentru care comisiile parlamentare au adoptat rapoarte care vor fi prezentate plenului pentru dezbatere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici