- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (15.01.2016, 18:30)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Priorităţile Ministerului pentru Dialog Civic: Accesul publicului la documentele şi stenogramele şedinţelor de Guvern
Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC) are printre priorităţi, în anul 2016, promovarea unei Hotărâri de Guvern privind accesul publicului la documentele din mapa şedinţei de Guvern şi la stenogramele şedinţelor, cu excepţia documentelor clasificate.
Urmărește
210 afișări
Priorităţile Ministerului pentru Dialog Civic: Accesul publicului la documentele şi stenogramele şedinţelor de Guvern
Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic are patru priorităţi strategice pentru anul 2016: creşterea transparenţei în managementul public şi al procesului decizional, promovarea priorităţilor strategice de guvernare, creşterea transparenţei şi a încrederii în procesul de selectare a reprezentanţilor societăţii civile în structurile consultative ale autorităţilor centrale şi dezvoltarea şi structurarea unui cadru permanent de consultare şi dialog a societăţii civile organizate şi a cetăţenilor, dar şi îmbunătăţească cadrul legal existent.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Pentru prima prioritate strategică, creşterea transparenţei în managementul public şi al procesului decizional, măsurile propuse sunt:
- crearea unei liste a documentelor şi tipurilor de informaţii pentru publicarea din oficiu a informaţiilor şi documentelor din activitatea ministerelor în gestionarea resurselor publice: publicarea planului de achiziţii, a contractelor de achiziţii, publicarea bugetului de venituri şi cheltuieli, inclusiv salariile, publicarea execuţiei bugetare, lista reprezentanţilor Guvernului în CA etc.
- crearea unui mecanism la nivelul SAUP de verificare a realizării unei consultări reale înaintea introducerii actelor normative în şedinţele de Guvern.
Promovarea priorităţilor strategice de guvernare ar urma să se facă prin selectarea temelor strategice prioritare pentru a fi supuse dezbaterii publice, structurarea şi organizarea procesului de consultare, pentru preluarea a cât mai multor păreri din spaţiul public neguvernamental.
Pentru creşterea transparenţei şi a încrederii în procesul de selectare a reprezentanţilor societăţii civile în structurile consultative ale autorităţilor centrale, Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic are în vedere:
-crearea de dezbateri cu structurile din mediul neguvernamental privind procedurile de participare şi mecanismele de selectare a reprezentanţilor societăţii civile în structurile consultative naţionale şi internaţionale
- elaborarea de proceduri transparente şi eficiente pentru depunerea şi selectarea de candidaturi din partea societăţii civile în aceste structuri.
Dezvoltarea şi structurarea unui cadru permanent de consultare şi dialog a societăţii civile organizate şi a cetăţenilor ar urma să se asigure prin:
- identificarea platformelor existente (atât pentru îmbunătăţirea managementului intern, cât şi pentru consultarea şi informarea mediului neguvernamental) şi evaluarea funcţionalităţii acestora
- colaborarea cu Secretariatul General al Guvernului în scopul creării unei platformei accesibile societăţii civile, pentru preluarea în timp real a punctelor de vedere exprimate, "Vocea ta în deciziile Guvernului" şi integrarea acesteia alături de componente de consultare existente ale ministerelor de resort.
MCPDC îşi propune şi să îmbunătăţească cadrul legal existent şi să îl adapteze practicilor existente în domeniile transparenţei şi al accesului la informaţii de interes public prin:
- promovarea unei Hotărâri de Guvern privind accesul publicului la documentele din mapa şedinţei de Guvern/ la stenograma şedinţelor, dar şi a legislaţiei privind organizarea şedinţelor de Guvern etc, cu excepţia documentelor clasificate
- inventarierea punctelor de vedere ale societăţii civile legate de disfuncţionalităţi în practică ale dispoziţiilor legale în domeniile transparenţei decizionale şi al accesului la informaţii de interes public şi petiţionării, dar şi iniţierea de modificări legislative a cadrului legal.
Guvernul a dat publicităţii, vineri, priorităţile strategice şi planurile de acţiuni sectoriale pentru fiecare minister în 2016, după ce premierul Dacian Cioloş a anunţat miercuri că acestea au fost finalizate şi urmează să fie înaintate Parlamentului.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe