Procurorul Oana Hăineală, unul dintre sutele de magistraţi cu dosar la DNA. Dosarul a fost deschis pe vremea când era preşedinte CSM şi închis cinci ani mai târziu pentru că nu există fapta

Procurorul Oana Hăineală, şeful Corpului de Control al Ministerului Justiţiei, este unul din magistraţii care a avut dosar la DNA, pe abuz în serviciu, cauza fiind recent clasată pentru că fapta nu există. Surse arată că Hăineală a aflat de existenţa acestui dosar când a primit soluţia de clasare.

Urmărește
2980 afișări
Imaginea articolului Procurorul Oana Hăineală, unul dintre sutele de magistraţi cu dosar la DNA. Dosarul a fost deschis pe vremea când era preşedinte CSM şi închis cinci ani mai târziu pentru că nu există fapta

Procurorul Oana Hăineală a avut dosar la DNA. Cauza a fost clasată pentru că fapta nu există

Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis, în urmă cu cinci ani, un dosar pe numele procurorului Oana Hăineală, infracţiunea cercetată în cauză fiind abuz în serviciu. La acea vreme, magistratul era preşedinte al CSM.

În urmă cu câteva săptămâni, dosarul a fost clasat, moment când a aflat şi magistratul de existenţa acestuia. Dosarul a fost clasat pentru că fapta nu există.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul ar fi fost un instrument menit să o împiedice pe Oana Hăineală să ocupe anumite funcţii la care a candidat, precum cea de procuror general (concursul a fost câştigat de Augustin Lazăr) sau cea de inspector la Inspecţia Judiciară în 2016. Sursele citate arată că existau comunicări din oficiu cu privire la faptul că Oana Hăineală are dosar pe abuz în serviciu, în perioada în care ea intenţiona să candideze pentru o anumită funcţie.

Începând cu luna ianuarie 2018, Oana Hăineală a preluat funcţia de şef al Corpului de Control al Ministerului Justiţiei.

Un alt magistrat care a aflat recent că are dosar la DNA este fostul procuror al Direcţiei Mariana Alexandru, în prezent consilierul şefului DIICOT. Ea a precizat, pentru MEDIAFAX, că a aflat recent că Direcţia i-a întocmit un dosar de corupţie în urmă cu 4 ani, clasat, întrucât fapta nu există. Procurorul vrea să depună plângeri penale şi să afle dacă a fost supravegheat.

Procurorul Mariana Alexandru, în anul 2014, când instrumenta dosarul Gala Bute - ea fiind cea care a infirmat soluţia iniţială dată în cauză - a plecat din DNA prin semnarea deciziei de pensionare, înainte de a fi uată o decizie privind anchetarea fostului ministru al Turismului, Elena Udrea. Despre dosarul despre care a aflat recent, precizează că a fost clasat pentru că fapta nu există, iar infracţiunile de care a fost acuzată sunt favorizarea făptuitorului, reţinerea sau distrugerea de înscrisuri şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

„Am citit documentul şi sunt şocată de dimensiunea abuzului care s-a făcut. O dovadă evidentă este că acest dosar a fost ţinut timp de 4 ani, până în momentul în care, probabil în perspectiva controlului Inspecţiei Judiciare, a fost soluţionat. Salut iniţiativa Inspecţiei Judiciare de a efectua controlul pe dosarele cu magistraţi pentru că fără această acţiune dosarul meu ar fi fost în continuare ascuns, pentru a nu se află teribilul abuz al conducerii DNA. Dacă eu, un procuror-şef din DNA, cu peste 30 de ani vechime din care 9 chiar în DNA, am păţit aşa ceva, atunci sunt curioasă ce regăsim în celelalte 299 de dosare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, procurorul Mariana Alexandru.

Potrivit magistratului, intenţionează să formuleze plângeri împotriva procurorului care a instrumentat dosarul său şi să afle dacă a fost supravegheată tehnic.

„Intenţionez să uzez de toate căile legale pentru a afla adevărul şi pentru a obţine reparaţia prejudiciului moral şi profesional care mi-a fost adus. În concret, voi formula plângeri penale împotriva persoanelor care au generat şi întreţinut acest abuz. Voi formula inclusiv o sesizare la Inspecţia judiciară pentru tergiversare şi exercitarea funcţiei cu rea credinţă de către procurorul de caz. Doresc să studiez în amănunt acest dosar şi să mă lămuresc inclusiv dacă am fost supravegheată şi, dacă da, care a fost temeiul - Codul de Procedura Penală sau Legea siguranţei naţionale”, a mai spus consilierul şefului DIICOT.

Rezultatele controlului Inspecţiei Judiciare la DNA pe dosarele în care sunt vizaţi magistraţii arată că în ultimii 3 ani şi jumătate, DNA a soluţionat aproape 2.000 de dosare privind 3.420 de magistraţi. La finele lui iulie, la DNA mai erau 415 cauze cu 820 de magistraţi, IJ urmând a face verificări.

„Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis datele solicitate de Inspecţia Judiciară pentru realizarea acestui control tematic. Având în vedere interesul manifestat de societate cât şi la nivelul autorităţii judecătoreşti faţă de tematica acestui control, precum şi dezbaterile din spaţiul public referitoare la numărul cauzelor vizate de verificările aflate în curs de desfăşurare, pentru o corectă informare facem următoarele precizări: în perioada 1 ianuarie 2014 – 30 iulie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a soluţionat 1965 de cauze privind 3420 de magistraţi (2193 judecători şi 1227 procurori); la 30 iulie 2018, se aflau în curs de soluţionare la Direcţia Naţională Anticorupţie 415 cauze vizând în total 474 de judecători şi 346 de procurori”, se arată în comunicatul Inspecţiei Judiciare, transmis la finele lunii august.

Potrivit sursei citate, pe baza datelor existente, Inspecţia Judiciară va efectua verificări directe pentru lămurirea aspectelor vizate de tematica controlului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici