- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.11.2018, 09:30)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect: Apele îmbuteliate vor avea inscripţionate pe etichetă concentraţia de nitriţi şi nitraţi
Deputatul PNL Corneliu Olar a depus, în procedură de urgenţă, la Senat un proiect legislativ prin care companiile de îmbuteliere a apei vor fi obligate să înscrie pe etichetele sticlelor sau ale recipientelor concentraţia de nitraţi şi nitriţi, exprimaţi în miligrame per litru.
Urmărește
252 afișări
Proiect: Apele îmbuteliate vor avea inscripţionate pe etichetă concentraţia de nitriţi şi nitraţi
„Punerea în consum a apei potabile îmbuteliate în sticle sau în alte recipiente se face cu respectarea prevederilor privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare, cu obligaţia înscrierii pe etichetă a conţinutului de nitraţi şi nitriţi, exprimaţi în mg/l”, prevede modificarea adusă articolului 12 de proiectul legislativ.
Iniţiatorul proiectului precizează că valoarea stabilită de Uniunea Europeană pentru nitraţi este de 50 mg/l, iar de nitriţi de 0.5 mg/l pentru apă potabilă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
-
Kemi Badenoch, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie
-
Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
„În ultima perioadă, specialiştii din domeniu au tras semnalul de alarmă, precizând că apele îmbuteliate de pe piaţă (fie că este vorba de apă plată, fie că este vorba de apă carbogazoasă) conţin nitraţi şi nitriţi, compuşi chimici extrem de toxici. La nivelul UE valoarea stabilită a -pragului- pentru nitraţi este de 50 mg/ l, iar de nitriţi de 0.5 mg/l pentru apă potabilă şi 0.1 mg/l pentru apa naturală minerală. România a preluat -pragul-impus de UE şi aşa a ajuns nivelul conţinutului real de nitraţi să fie de 20-22 mg/l, limită considerată de specialişti prea mare, în special pentru copii”,arată liberalul în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Acesta susţine că există state membre UE care nu au ţinut cont de recomandările acesteia.
„Spre deosebire de noi, există ţări membre care nu au luat în considerare limitele stabilite de Uniunea Europeană, introducând praguri mai mici (ex. Marea Britanie- 18-42 mg/l; Irlanda-37.5 mg/l; Ungaria 25.30 mg/l)”, susţine Olar.
Conform iniţiativei legislative, 2.000 de locaţii din România, cele mai multe în Neamţ, Suceava şi Vrancea, au pânza freatică poluată cu nitraţi şi nitriţi.
„Potrivit specialiştrilor Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, aproximativ 2000 de locaţii (cele mai multe din Suceava, Neamţ şi Vrancea) au pânza freatică poluată cu nitraţi şi nitriţi. Faţă de cele menţionate, acestea sunt morivele pentru care propunem ca producătorii de apă să înscrie pe etichetele sticlelor sau ale recipientelor concentraţia de nitraţi şi nitriţi conţinut de lichidul care ajunge pe piaţă, aşa cum procedează în acest moment mulţi operatori economici”, potrivit sursei citate.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.12 din Legea nr.458/2002 privind calitatea apei potabile a fost depusă la Senat, primă Cameră sesizară, decizională fiind Camera Deputaţilor.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
CANCAN.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe