- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (24.02.2017, 17:37)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Liberalii vor ELIMINAREA vechimii pentru funcţiile publice de conducere şi înjumătăţirea condiţiilor pentru cele de execuţie. Cine ar fi favorizat de această lege
Deputatul PNL Florin Roman a depus, la Senat, un proiect de lege care elimină condiţiile minime de vechime în specialitatea studiilor necesare pentru ocuparea funcţiilor publice de execuţie şi înjumătăţeşte condiţiile de vechime pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere.
Urmărește
1166 afișări
Proiect PNL: Vechime mai mică pentru funcţiile publice de conducere şi deloc pentru cele de execuţie (Imagine: Razvan Chirita/ Foto Mediafax)
Proiectul de lege pentru pentru modificarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, depus de Florin Roman, prevede abrogarea alineatului 5 al articolului 57 din Legea nr. 188/1990 şi aduce modificări mai multor articole care vizează condiţiile minime de vechime în specialitatea studiilor necesare pentru ocuparea funcţiei publice.
“(…) actualele cerinţe referitoare la vechime impuse de Legea nr. 188/1990 sunt excesive şi creează o piedică nejustificată la accesul la funcţiile publice”, susţine deputatul PNL Florin Roman, în expunerea de motive a proiectului de lege.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
În prezent, alineatul 5 al articolului 57 stabileşte condiţiile minime de vechime în specialitatea studiilor necesare participării la concursul de recrutare organizat pentru ocuparea funcţiilor publice de execuţie, impunând: un an pentru ocuparea funcţiilor publice de execuţie de grad profesional asistent din clasa I; 5 ani pentru ocuparea funcţiilor publice de execuţie de grad profesional principal şi 9 ani pentru ocuparea funcţiilor publice de execuţie de grad profesional superior.
Potrivit proiectului de lege depus de deputatul PNL Florin Roman, condiţiile minime de vechime în specialitatea studiilor necesare participării la concursul de recrutare organizat pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere sunt de 1 an pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere de: şef birou, şef serviciu şi secretar al comunei, precum şi a funcţiilor publice specifice asimilate acestora; respectiv de 2 ani pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere altele decât cele enumerate.
Liberalul propune ca pentru a participa la examenul de promovare în gradul profesional imediat superior celui deţinut, funcţionarul public trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să aibă cel puţin 1 an şi 6 luni vechime în gradul profesional al funcţiei din care promovează, să fi obţinut cel puţin calificativul "bine" la evaluarea anuală a performanţelor individuale în ultimul an, să nu aibă în cazierul administrativ o sancţiune disciplinară neradiată.
În prezent, Legea 188/1999 prevede că pentru a promova în funcţie, funcţionarii publici trebui să aibă cel puţin 4 ani vechime în gradul profesional al funcţiei publice din care promovează; cel puţin 2 ani vechime în treapta de salarizare din care avansează; să fi obţinut cel puţin calificativul "bine" la evaluarea performanţelor individuale în ultimii 2 ani şi să nu aibă în cazierul administrativ o sancţiune disciplinară neradiată în condiţiile prezentei legi.
Proiectul de lege vizează şi modificarea alineatului 2, al articolul 70 care vizeză “sistemul de promovare rapidă în funcţia publică”.
"Pot participa la concursul prevăzut la alineatul 1 litera b) funcţionarii publici care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au cel puţin un an vechime în gradul profesional al funcţiei din care promovează, au obţinut calificativul "foarte bine" la evaluarea anuală a performanţelor individuale din ultimul an, nu au în cazierul administrativ o sancţiune disciplinară neradiată în condiţiile prezentei legi, au urmat cel puţin o formă de perfecţionare profesională în ultimul an”, potrivit proiectului de lege.
De asemenea, persoanele încadrate cu contract colectiv de muncă pe perioadă nedeterminată în posturi de natură contractuală care au fost stabilite şi avizate ca funcţii publice vor fi numite în funcţii publice de execuţie dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la articolul 54, se menţionează în proiectul depus de deputatul PNL.
„Menţinerea unor cerinţe referitoare la vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice este necesară în ceea ce priveşte trecerea pe o funcţie publică superioară, pentru funcţiile publice de conducere sau pentru funcţiile publice din categoria înalţilor funcţionari publici. Cu toate acestea, apreciem că aceste cerinţe sunt execesive şi se impune reducerea lor pentru a permite funcţionarilor publici care au pregătirea profesioanlă necesar să acceseze mai rapid poziţii”, se arată în expunerea de motive.
Pregătirea profesională a viitorului funcţionar public ar trebui să primeze faţă de orice alt aspect atunci când un candidat se prezint al un concurs pentru ocuparea funcţiei publice, susţine Roman.
„Impunerea unor cerinţe de vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice blochează accesul la funcţiile publice tinerilor absolvenţi de facultate, care, deşi pot fi foarte bine pregătiţi, nu vor putea ocupa o funcţie publică deoarece nu au vechimea necesară. Din aceste motive apreciem că se impune eliminarea cerinţelor de vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei impuse pentru ocuparea funcţiilor de execuţie”, se arată în expunerea de motive.
Citeşte şi: REFERENDUM pentru revizuirea Constituţiei, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii. Ce vizează propunerea PSD
Citeşte şi: Călin Popescu-Tăriceanu: În curând, DNA va ancheta parlamentari şi miniştri pentru creşterea salariului minim
Citeşte şi: Liderul interimar al PSD Iaşi consideră INUTILĂ sancţionarea lui Chirica: Suntem condamnaţi să lucrăm împreună patru ani/ Chirica: Avem doi naşi, unul dominat de bine, altul de rău
Citeşte şi: Respingerea OUG 13 şi aprobarea OUG 14 au fost promulgate de preşedintele Klaus Iohannis
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să rezolve în ţara noastră cea mai mare problemă a omenirii
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe