- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.10.2015, 09:42)
- Alina Novaceanu
Proiect de lege: Pedepse cu închisoarea pentru ofensa adusă însemnelor naţionale
Parlamentari PSD şi UNPR propun, într-un proiect de modificare a Codului Penal, reintroducerea pedepselor cu închisoare de la 1 an la 3 ani pentru infracţiunea de dispreţ pentru însemnele naţionale, considerând că dezincriminarea acestor fapte poate duce şi la omiterea arborării drapelului României.
Urmărește
7403 afișări
Proiect de lege: Pedepse cu închisoarea pentru ofensa adusă însemnelor naţionale (Imagine: AFP/Mediafax Foto)
Potrivit proiectului, fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se va pedepsi cu închisoarea de la 1 an la 3 ani. Fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.
Proiectul mai prevede că prin dispreţ pentru însemnele României, pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se va înţelege lipsa de consideraţie sau de stimă, sentimentul prin care se judecă un lucru ca fiind nedemn de atenţie şi defăimarea.
Cei 36 de parlamentari PSD şi UNPR care au iniţiat proiectul precizează, în expunerea de motive, că în Codul Penal aflat în vigoare nu se află şi prevederi de condamnare a persoanelor care manifestă dispreţ faţă de însemnele României sau faţă de emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile de stat, aşa cum era stipulat în vechiul Cod Penal, în articolul 236.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
"Conform proiectului de lege propus, prin incriminarea manifestărilor cu dispreţ faţă de însemnele României, legea apără autoritatea de drept a statului român, stat care este reprezentat la nivel european şi internaţional prin toate însemnele României care, conform Constituţiei (...), sunt: drapelul României, Ziua naţională a României, stema ţării şi sigiliul statului", se arată în expunerea de motive a proiectului.
Iniţiatorii mai consideră că "dezincriminarea manifestărilor cu dispreţ faţă de însemnele naţionale menite să descurajeze şi să pedepsească acţiuni cu un asemnea caracter poate conduce la exacerbarea acestor manifestări de dispreţ, nu doar ca şi număr, ci şi ca mijloace de realizare, ce merg de la forme verbale (cuvinte, discursuri, lozinci injurioase la adresa însemnelor sau emblemelor statului sau ale autorităţilor), la cele scrise (articole cu conţinut ofesator, desene) sau îmbracă aspectul unor fapte (gesturi obscene, mimică dispreţuitoare) sau acte materiale (distrugere, degradare, alterare) sau prin neîndeplinirea unor semne de respect sau omiterea arborării drapelului României în cazurile prevăzute imperativ de lege".
"Proiectul de lege propus vine să ofere o soluţie care corectează acest vid legislativ, reintroducând în noul Cod Penal vechile prevederi ale art 236 care stipulează clar pedepsele pentru ofensa adusă însemnelor statului", mai menţionează iniţiatorii.
Printre cei 36 de parlamentari iniţiatori se află Mihai Fifor, Marian Neacşu, Şerban Mihăilescu, Doina Silistru, Gabriela Firea, Florin Iordache, Gabriel Vlase, Marcel Ciolacu.
Proiectul se află în consultare publică la Senat din 6 octombrie.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump