- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.03.2016, 09:12)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect de modificare a Codului Muncii: Măsuri de protecţie suplimentară pentru sindicalişti
Liderii de sindicat ar putea beneficia de măsuri de protecţie suplimentară, potrivit unui proiect de lege de modificare a Codului Muncii depus la Senat, care reinstituie interdicţia de concediere şi o extinde pe o perioadă de 2 ani de la încetarea mandatului.
Urmărește
1877 afișări
Proiect de modificare a Codului Muncii: Măsuri de protecţie suplimentară pentru sindicalişti (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)
Deputaţii PSD Adrian Solomon şi Cristina Nichita susţin, în expunerea de motive, că modificările vin pentru a pune în acord legea cu două decizii ale CCR.
Prin decizia 814/2015 CCR a stabilit că articolul 60 alineatul (1), litera g) din Codul Muncii care prevedea că ''pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical, cu excepţia situaţiei în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârşite de către acel salariat'' este neconstituţional.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Judecătorii au considerat că interdicţia de a concedia persoanele care ocupă funcţii eligibile într-un organism sindical, în cazurile în care concedierea nu are legătură cu activitatea sindicală, contravine Constituţiei.
În locul textului declarat neconstituţional pentru că îi privilegia pe liderii de sindicat, cei doi parlamentari propun o formulare care reinstituie aceste drepturi, extinzându-le pe o perioadă de 2 ani de la încetarea mandatului.
Astfel, concedierea salariaţilor nu ar mai putea fi dispusă "pe toată durata exercitării mandatului de reprezentanţii aleşii în organele de conducere ale sindicatelor, precum şi pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia, pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit salariaţii din unitate''.
De asemenea, forma propusă de către iniţiatori pentru articolul 52 alineatul (1), litera b), prevede că suspendarea contractului individual de muncă la iniţiativa angajatorului se poate face ''în cazul în care salariatul a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti", din text fiind scoasă posibilitatea concedierii ''în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului''.
Modificarea vine ca urmare a deciziei 279/2015 a CCR, potrivit căreia ''suspendarea contractului individual de muncă ca efect al formulării unei plângeri penale de către angajator împotriva salariatului nu întruneşte condiţia caracterului proporţional, măsura fiind excesivă în raport cu obiectivul ce trebuie atins''.
Iniţiatorii susţin în expunerea de motive a proiectului de lege că modificările propuse vor duce la ''asigurarea stabilităţii locului de muncă în condiţiile şi limitele constituţionale, precum şi la realizarea unor garanţii legale împotriva eventualelor acţiuni ale angajatorilor de natură să împiedice exercitarea mandatului de către reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor''.
Senatul este prima Cameră sesizată.
Citeşte şi: Proiect: Pedepse cu închisoarea de la 2 la 5 ani pentru "samsarii" care falsifică actele maşinilor
Citeşte şi: Lideri locali ai PSD, nemulţumiţi că rămân fără pensii speciale: Orice proiect al lui Dragnea a picat. Nu au vrut niciodată să treacă, de aia au lăsat o şopârlă în lege, ca să aibă motiv CCR-ul să o respingă
Citeşte şi: Avioanele vor putea zbura doar dacă au dispozitive de localizare, potrivit unui proiect PSD
Citeşte şi: Proiect PSD: Mamele cu mai mulţi copii vor primi indemnizaţie viageră între 600 şi 1.000 lei
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20