- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (06.07.2019, 13:17)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect: Rezidenţiatul poate fi făcut şi în cabinete medicale individuale de medicină de familie
Mai mulţi parlamentari de la PSD, UDMR şi PNL au depus la Senat un proiect de lege care oferă posibilitatea desfăşurării rezidenţiatului şi în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum şi în unităţile sanitare ale ministerelor cu reţea proprie.
Urmărește
704 afișări
Proiect: Rezidenţiatul poate fi făcut şi în cabinete medicale individuale de medicină de familie
Propunerea legislativă iniţiată de 32 de parlamentari de la PSD, PNL şi UDMR modifică şi completează Ordonanţa Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Astfel unul dintre articolele actului normativ se va modifica prin proiectul de lege în felul următor:
„Articolul 9: (1) Pregătirea în rezidenţiat se desfăşoară în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate, prin departamentele de învăţământ postuniversitar medical, medico-dentar şi farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie sau în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
(2) Instituţiile de învăţământ superior cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate propune Ministerului Sănătăţii coordonatorii de program de rezidenţiat, directorii de program, precum şi responsabilii de formare, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale.
(3) Nominalizarea coordonatorilor prevăzuţi la alin. (2) se face prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei, Cercetării şi Inovării.
(4) Pentru îndeplinirea unor sarcini, activităţi şi responsabilităţi suplimentare funcţiei de bază, directorii de program, precum şi responsabiii de formare din cabinetele medicale individuale de medicină de familie, precum şi din unităţile sanitare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie sau din unităţile sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale pot beneficia, în conformitate cu prevederile legale, de plata unei indemnizaţii.
(5) Responsabilii de formare din cabinetele medicale individuale de medicină de familie, precum şi din unităţile sanitare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie sau în unităţile sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale vor beneficia de plata indemnizaţiei prin transfer de la Direcţiile de Sănătate Publică”, conform iniţiativei legislative.
De asemenea, un alt articol al proiectului prevede că „după promovarea examenului şi după expirarea stagiului minim aferent specialităţii, ministrul Sănătăţii confirmă prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz, în cel mult 10 zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizată pentru specialitatea respectivă”.
Proiectul mai propune introducerea unui alineat prin care „medicii specialişti de pediatrie şi medicii specialişti de interne pot obţine certificatul de medic specialist în specialitatea medicină de familie după efectuarea unui stagiu de pregătire de 6 luni în cabinete de medicină de familie, nominalizaţi de Ministerul Sănătăţii”.
Aleşii susţin că proiectul este necesar în condiţiile în care este o lipsă de medici de familie la nivelul mai multor comune din ţară.
„Având în vedere lipsa de medici de familie din mai mult de 500 de comune din ţară şi luând în calcul că din cele 11.300 de cabinete de medicină de familie funcţionale, în următorii 10 ani se vor pensiona mai mult de 33% din medicii de familie activi în prezent, dar şi faptul că nu există momentan şansa de a suplimenta în mod eficient această lipsă de medici de familie, propunem prin modificarea noastră legislativă crearea posibilităţii reprofilării medicilor specialişti în pediatrie şi specialişti de interne în medici specialişti de medicină de familie, prin efectuarea unui stagiu de 6 luni, la propria solicitare”, arată iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului.
Parlamentarii mai spun că doresc să ofere „posibilitatea de a obţine prima specialitate în regim cu taxă tuturor asistenţilor universitari din cadrul facultăţilor de stomatologie angajaţi pe perioadă determinată, care posedă deja gradul ştiinţific de doctor în ştiinţe medicale. Avem nevoie de această reglementare, deoarece creşterile salariale şi numărul limitat de locuri de rezidenţiat pentru specialităţile de stomatologie îngreunează semnificativ accesul cercetătorilor tineri, astfel fiind nevoiţi să abandoneze profesia de cadru didactic universitar”.
Prin urmare, iniţiativa legislativă „introduce în textul legii corelările necesare privind posiblitatea efectuării rezidenţiatului inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie sau în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale, modificare legislativă ce a fost introdusă prin Legea nr. 12/2019 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă Guvernului nr. 52/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului”, potrivit sursei citate.
Astfel, prin această completare legislativă, spitalele judeţene de urgenţă, spitatele mai importante municipale pot fi cooptate în pregătirea rezidenţilor.
„Totodată există posibilitatea plăţii unei indemnizaţii prin transfer de la Direcţiile de Sănătate Publică şi către responsabilii de formare din unităţile nominalizate de Ministerul Sănăţii, la propunerea facultăţilor de medicină prin coordonatorii de program de rezidenţiat”, conchide sursa menţionată.
Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe