Punctul vulnerabil pe care îl are 1 din 10 parlamentari nou-aleşi. TOPUL senatorilor şi deputaţilor cu probleme

Noul Parlament format în urma alegerilor de pe 11 decembrie conţine 50 de parlamentari care au probleme cu legea: fie sunt condamnaţi sau urmăriţi penal, fie au fost găsiţi în incompatibilitate sau conflict de interese de ANI, potrivit Gândul.

Urmărește
2225 afișări
Imaginea articolului Punctul vulnerabil pe care îl are 1 din 10 parlamentari nou-aleşi. TOPUL senatorilor şi deputaţilor cu probleme

Cei mai mulţi vin din partea PSD (peste 30), urmat în top de PNL, ALDE şi PMP, însă UDMR şi minorităţile au şi ele reprezentanţii lor pe această listă. Preşedintele PSD Liviu Dragnea este cel mai vizibil condamnat care face parte din noul Parlament, însă nu este singurul: avocatul Remus Borza, devenit deputat ALDE, sau deputatul PSD Cătălin Rădulescu sunt şi ei condamnaţi definitiv, tot cu suspendare. La Dolj, colegii de dosar penal au ajuns colegi de Parlament: primarul Craiovei Lia Olguţa Vasilescu şi fostul administrator public al oraşului, Radu Cosmin Preda sunt amândoi trimişi în judecată pentru corupţie. Alţii nu au probleme chiar atât de grave: senatorul PNL de Cluj Marius Nicoară e judecat pentru că a condus băut şi a provocat un accident uşor, deputatul PSD Cătălin Zamfira a fost cercetat mai demult de Poliţie pentru că oferea spălări gratuite şoferilor din Târgu Jiu în plină campanie electorală. Tineretul vine şi el tare din urmă: de exemplu, noua deputată PSD de Bucureşti, Mirela Furtună, şefa TSD Tulcea, este acuzată de incompatibilitate de ANI, firma ei câştigând un contract cu CJ Tulcea, unde ea era consiliera şefului instituţiei. Primarul din Lehliu Gară vine şi el în Parlament cu dosarul penal de corupţie ataşat. Alţii nu au probleme penale, ci de altă natură: fost lucrător al Securităţii, Ion Ganea de la PMP Tulcea a intrat şi el în Parlament, iar senatorului PSD bihorean Florian Bodog i s-a retras calitatea de conducător de doctorate la Medicina din Oradea, după ce CNATDCU a constatat că nu respecta regulile privind numărul lucrărilor ştiinţifice scrise, având doar 2, nu 12.

Gândul a identificat 50 de parlamentari din noul legislativ care au probleme cu legea, în sensul că fie sunt condamnaţi, trimişi în judecată, urmăriţi penal sau cercetaţi în diverse anchete, fie sunt acuzaţi de incompatibilitate sau de conflict de interese de ANI, fie au alte probleme de integritate, demne de menţionat - unul este fost lucrător angajat al Securităţii, altul şi-a umflat lista de lucrări ştiinţifice, pentru a putea conduce doctorate.

Dintre cei 50 de parlamentari, 31 sunt ai PSD, 7 ai PNL, 5 ai ALDE, 3 ai PMP, 2 ai UDMR şi 2 ai minorităţilor.

BUCUREŞTI:

Mirela Furtună, deputat PSD: are 36 de ani şi a fost din 2012 consiliera preşedintelui CJ Tulcea, Horia Teodorescu (PSD). Este preşedintele tineretului PSD Tulcea. Conform unui eseu trimis pentru obţinerea unei burse şi publicat de pressone.ro, Furtună îşi dorea de mică să devină parlamentar, apoi europarlamentar. Iată că primul pas l-a reuşit.

Furtună este acuzată de incompatibilitate de Agenţia Naţională de Integritate, care arată că în ianuarie 2013, firma Mirelei Furtună, consilieră a şefului CJ Tulcea, a încheiat un contract de aproape 80.000 de lei cu CJ Tulcea. Prima instanţă a menţinut raportul ANI, respingând cererea de anulare a Mirelei Furtună, care a atacat decizia la instanţa supremă.

Ea este şi „expert în comunicare” la Asociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI – Delta Dunării, de unde în 2015 a câştigat un salariu lunar de peste 5.000 de lei, conform declaraţiei de avere. Asociaţia este înfiinţată tot de CJ Tulcea, în mandatul lui Horia Teodorescu, cu scopul de a atrage fonduri europene în Deltă. Mirela Furtună încasează un salariu şi de la Camera Deputaţilor, din postura de expert parlamentar.

Ecaterina Andronescu, senator PSD: senator, fost ministru al Educaţiei în mai multe rânduri, este cercetată de DNA în dosarul Microsoft, pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Ea este urmărită penal de DNA şi într-un al doilea dosar, alături de Alexandru Athanasiu, pentru fapte similare celor din dosarul Microsoft, după ce în 2015 instanţa supremă a aprobat redeschiderea urmăririi penale. A fost rectorul Politehnicii Bucureşti. Este acuzată că a promovat mai multe modificări legislative care să blocheze numirea prin concurs a directorilor de şcoli sau să elimine CNATDCU din procedura de evaluare a acuzaţiilor de plagiat.

Călin Popescu Tăriceanu, senator ALDE: trimis în judecată de DNA în iulie 2016, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, în legătură cu dosarul „Ferma Băneasa”, în care Remus Truică, prinţul Paul, Dan Andronic şi mai mulţi milionari israelieni au fost deja trimişi în judecată pentru recuperări ilegale de terenuri. El este acuzat că i-a minţit pe procurori în anchetă, spunând contrar dovezilor că nu ştia de aranjamentul privind retrocedarea terenurilor şi negând chiar că l-ar cunoaşte pe fostul său consilier personal, inculpat şi el în dosar.

Traian Băsescu, senator PMP: fostul preşedinte al României este urmărit penal într-un dosar mai vechi, care i-a fost redeschis după ce şi-a pierdut imunitatea. El este cercetat pentru spălare de bani, în legătură cu vânzările succesive ale unui teren de pe Aleea Privighetorilor, din zona Băneasa, în care a fost implicat şi omul de afaceri Costel Căşuneanu.

De asemenea, fiica fostului preşedinte, Ioana Băsescu, şi fostul ei concubin, italianul Giovanni Francesco, sunt urmăriţi penal, fiind acuzaţi că ar fi rulat bani pentru campania lui Traian Băsescu din 2009, finanţările ilegale obţinute de la diverse firme fiind coordonate de Elena Udrea. Ioana Băsescu şi Elena Udrea au fost puse sub control judiciar, alături de fostul secretar de stat în Ministerul Turismului, Gheorghe Nastasia, de fostul preşedinte al CJ Tulcea Victor Tarhon, de fostul director general al Oil Terminal Ioan Silviu Wagner şi de fostul concubin al Ioanei Băsescu, omul de afaceri italian Giovanni Francesco, patron al Music Channel şi Hit Music Channel.

ARGEŞ:

Mircea Drăghici, deputat PSD: trezorierul PSD este trimis în judecată de procurorii DNA într-un dosar alături de fostul preşedinte CJ Argeş Constantin Nicolescu, el fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate morală mijlocită (la instigare) la abuz în serviciu. DNA arată că în contextul în care s-au elaborat Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, Planul de Dezvoltare a Regiunii Sud-Muntenia, respectiv Programul Operaţional Multianual al judeţului Argeş, Constantin Nicolescu s-ar fi înţeles cu Mircea Drăghici să creeze un mecanism fraudulos prin care au fost încheiate contracte de servicii de consultanţă şi/elaborare de strategii de dezvoltare locală de autorităţile publice locale cu firma SC European Project Consulting SRL Bucureşti, în care era interesat Drăghici. Nicolescu i-ar fi determinat pe mai mulţi primari să colaboreze cu firma respectivă, înfiinţată de Drăghici, pentru consultanţă. Firma era administrată de o rudă a lui Drăghici, susţine DNA.

Cătălin Rădulescu, deputat PSD: condamnat definitiv la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. El a fost acuzat că în perioada ianuarie 2013 - februarie 2014, concomitent cu ocuparea funcţiei de deputat, s-a ocupat şi de administrarea şi controlul societăţii SC Concordia Con. Strade SRL.

BACĂU:

Gabriel Vlase, deputat PSD: cercetat de DNA pentru trafic de influenţă, într-un dosar disjuns din cel al lui Viorel Hrebenciuc şi al Prinţului Paul, privind retrocedările ilegale de păduri. În rechizitoriul citat de presă se arată că Vlase s-ar fi întâlnit cu Paltin Sturdza, cel care încerca redobândirea pădurilor, şi i-ar fi promis că poate interveni în favoarea sa.

Lucian Şova, deputat PSD: este urmărit penal de procurorii DNA într-un dosar disjuns din cel al fostului judecător CCR Toni Greblă. Şova este acuzat că şi-a folosit funcţia de vicepreşedinte PSD Bacău, pentru a obţine foloase necuvenite. El este acuzat că împreună cu deputatul PSD Iulian Iancu, în perioada octombrie-noiembrie 2012, ar fi intervenit pe lângă directorul Transelectrica Horia Hăhăianu, pentru ca acesta la rândul său să intervină la firma Energomontaj IEA din Bucureşti, pentru a suporta cheltuielile de transport ale firmei Transmoldova, pentru PSD Bacău, care a organizat o deplasare electorală la Bucureşti. Contravaloarea serviciilor de transport se ridica la 10.000 de lei, conform DNA.

Miron Alexandru Smărăndache, senator PSD: în 2014, ANI l-a găsit în stare de incompatibilitate, fiind simultan deputat şi administrator al firmei Petroflax Distribution SRL. Prima instanţă i-a respins contestaţia.

Articolul integral poate fi citit pe gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici