- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (20.03.2013, 13:48)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rădulescu: PDL va ataca din nou la Curtea Constituţională legea Statutului parlamentarilor
Liderul grupului democrat-liberal din Senat, Cristian Rădulescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că PDL va ataca din nou legea Statutului parlamentarilor la Curtea Constituţională, sesizarea urmând a fi depusă în cursul zilei de joi.
Urmărește
351 afișări
Rădulescu: PDL va ataca din nou la Curtea Constituţională legea Statutului parlamentarilor (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
El a precizat că sesizarea va fi făcută de senatorii şi deputaţii PDL.
Plenul reunit al celor două Camere a adoptat, miercuri, cu 360 de voturi "pentru" şi 38 "împotrivă", Statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma stabilită de Comisiile juridice şi de Statut, legea fiind reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.
Dezbaterile în comisiile juridice şi pentru Statut au avut loc marţi. Comisiile au aprobat modificarea Statutului parlamentarilor conform deciziei Curţii Constituţionale şi au introdus, în plus, o prevedere potrivit căreia orice dispoziţie contrară acestei legi se abrogă, prevedere criticată de reprezentanţii PDL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
Membrii comisiilor au decis să modifice termenul în care parlamentarii, găsiţi incompatibili de ANI, vor putea contesta raportul ANI, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI.
O altă modificare adusă în comisii se referă la perioada de 6 luni în care se interzice unui parlamentar aflat în conflict de interese să participe la şedinţe, această perioadă fiind stabilită la 30 de zile.
Comisiile au stabilit şi înlocuirea termenului de ministru cu cel de membru al Guvernului.
La propunerea deputatului UDMR Marton Arpad, comisiile au decis introducerea în Statut a unui amendament potrivit căruia "la data intrării în vigoare a prezentei legi, orice dispoziţie contrară se abrogă".
Această prevedere i-a nemulţumit pe reprezentanţii PDL, care au votat împotrivă. Deputatul PDL Gabriel Andronache a declarat, după şedinţa comisiilor, că ar fi trebuit luate în discuţie doar acele articole pe care Curtea Constituţională le-a considerat neconstituţionale, iar "amendamentul excede deciziei Curţii şi este o încălcare a procedurilor parlamentare". Andronache a arătat că acest amendament înseamnă că prevederile din toate celelalte legi care sunt în contradicţie cu Statutul parlamentarilor se abrogă.
"Preşedintele României a susţinut menţionarea în concret a normelor care trebuie abrogate şi la reexaminare s-a eliminat acest text, iar, astăzi, colegii de la UDMR au propus din nou acest text care va genera ambiguitate, posibilitatea aplicării clare a legii", a adăugat Andronache.
Proiectul de lege privind Statutul deputaţilor şi senatorilor a fost reexaminat, miercuri, de plenul comun al Parlamentului, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.
Proiectul de lege a fost adoptat de cele două Camere ale Parlamentului, în şedinţă comună, la data de 22 ianuarie 2013, şi trimis spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu la data de 24 ianuarie 2013. Preşedintele a transmis Parlamentului o cerere de reexaminare. Comisia permanentă privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor a reluat dezbaterile asupra legii, în raport cu solicitările formulate în cererea de reexaminare, în şedinţa din data de 6 februarie 2013, întocmind raportul iniţial prin care a admis cererea de reeexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu. În şedinţa din data de 13 februarie 2013, plenul celor două Camere a hotărât ca proiectul de lege să fie retrimis la Comisia de Statut în vederea unei noi examinări şi întocmirii unui nou raport.
Comisia de Statut a reluat dezbaterile asupra legii, în raport cu solicitările formulate în cererea de reexaminare, în şedinţa din data de 13 februarie 2013, întocmind raportul înlocuitor prin care a admis cererea de reeexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu şi a înaintat plenului celor două Camere ale Parlamentului proiectul de lege cu amendamentele admise din raportul înlocuitor.
În data de 13 februarie 2013, Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, admiţând, în parte, cererea de reexaminare formulată de preşedintele României.
În condiţiile în care un număr de 25 de senatori au formulat o obiecţie de neconstituţionalitate asupra proiectul de lege, Comisiile juridice ale celor două Camere şi Comisia de Statut au fost sesizate spre dezbatere în fond, cu reexaminarea proiectului, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale din 27 februarie 2013 asupra obiecţiei de neconstituţionalitate.
Cele trei comisii sesizate în fond au dezbătut legea suspusă reexaminării în şedinţa din data de 19 martie 2013, forma decisă de către acestea fiind şi votată de către plenul comun în şedinţa de miercuri.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe