Raport BCE, în plin scandal privind taxarea: Băncile din România, mai puţin eficiente, în exploatare şi operaţiuni, decât cele din Bulgaria

Băncile din Bulgaria au o eficienţă în exploatare cu 22% mai bună decât cele din România şi o eficienţa operaţională cu 32% mai bună, în timp ce băncile româneşti sunt cu 17% mai eficiente în exploatare decât cele din Ungaria şi cu 16% mai eficiente operaţional, arată datele BCE, citate de BNR.

Urmărește
714 afișări
Imaginea articolului Raport BCE, în plin scandal privind taxarea: Băncile din România, mai puţin eficiente, în exploatare şi operaţiuni, decât cele din Bulgaria

Raport BCE, în plin scandal privind taxarea: Băncile din România, mai puţin eficiente, în exploatare şi operaţiuni, decât cele din Bulgaria

În România, eficienţa activităţii de exploatare, pentru cele 35 de bănci, evaluată pe baza raportului între cost şi venit operaţional era de 53,1%, la finele lunii septembrie 2018, ceea ce „indică continuarea poziţionării sectorului bancar naţional în intervalul cu risc mediu conform limitelor stabilite de ABE (n.red. - Autoritatea Bancară Europeană, 50-60%) şi sub mediana UE”, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), prezentate în „Raportul asupra stabilităţii financiare”, ediţia decembrie 2018.

În plus, raportul între cost şi venit operaţional al băncilor din România era de 54,9%, în decembrie 2017, conform datelor Băncii Centrale Europene (BCE), de la finele lunii decembrie 2017, citate în raportul BNR.

O eficienţă mai ridicată decât băncile din România o aveau, în Uniunea Europeană (UE), cele din Malta, cu un raport cost/venit operaţional de 40,6%, cele din Bulgaria, de 45%, şi cele din Estonia, de 46,3%. Acestea erau urmate, la finele anului trecut, de băncile din: Cehia - 47%, Lituania - 49%, Spania - 52,6%, Portugalia - 52,9% şi Suedia - 54,2%.

În schimb, cele mai multe costuri raportate la venituri le aveau băncile din Germania, de 74%, urmate de cele din Franţa - 71,6%, Austria - 65,5%, Italia - 65,1%, Ungaria - 64,4% şi Marea Britanie - 64,3%.

De menţionat că, spre deosebire de România, sistemul bancar din Bulgaria este condus de un Consiliu Monetar, din cauza diverselor probleme.

„Asimetria eficienţei operaţionale la nivelul băncilor (n.red. - din România) este semnificativă, dar s-a atenuat treptat începând din anul 2015. La finele lunii septembrie 2018, în cadrul sectorului, continuau să existe, însă, bănci medii şi mici cu o profitabilitate operaţională deficitară (cu indicatorul cost/venit peste 60 la sută), precum şi nouă bănci mici, cu o cotă de piaţă cumulată de 2,7 la sută, cu un nivel supraunitar al acestuia. Cheltuielile operaţionale şi-au continuat trendul uşor ascendent în anul 2018, reluarea marginală a creşterii numărului de angajaţi suprapunându-se majorării salariului mediu net agregat, urmare ajustării pachetelor salariale. Indicatorul cheltuieli operaţionale raportate la active medii a plasat sectorul bancar românesc semnificativ peste mediana ţărilor din UE de-a lungul ultimilor zece ani (2,5 la sută, faţă de 1,5 la sută mediana UE, decembrie 2017), accentuând ideea efectelor negative induse de intermedierea scăzută”, se subliniază în raportul citat.

Un indicator al cheltuieli operaţionale raportate la activele medii mai ridicat de atât înregistra, în UE, la finele anului trecut, doar Ungaria, de 2,9, arată datele BCE, în timp ce România era la 2,5.

În schimb, acest indicator era cele mai redus, de 0,94, pentru băncile din Malta, urmat de unul de 1,033 pentru cele din Suedia, de 1,088 pentru cele din Marea Britanie, de 1,15 pentru Lituania, de 1,28 pentru Cehia şi de 1,28 pentru Estonia.

De asemenea, pentru sistemul bancar din Bulgaria, acest indicator era de 1,89, pentru Polonia de 2,128, pentru Croaţia de 2,162, pentru Slovenia de 1,92, pentru Slovacia de 1,76.

În plus, acesta este de 1,42 pentru băncile din Germania, de 1,49 pentru Franţa, de 1,5 pentru Spania, de 1,57 pentru Austria şi de 1,86 pentru Italia.

„Privite în structură, cheltuielile operaţionale ale băncilor din România sunt influenţate în principal de cheltuielile de personal (care reprezintă aproximativ 48 la sută din total) şi de cheltuielile administrative (44 la sută), ponderea cheltuielilor asociate amortizării fiind redusă. Aportul cheltuielilor de personal înregistrează o evoluţie relativ constantă în ultimul deceniu şi se situează sub valoarea mediană în UE (52 la sută, decembrie 2017). Eficienţa activităţii de exploatare, favorizată de creşterea sustenabilă a activelor financiare şi controlul cheltuielilor operaţionale, continuă să prezinte un larg spaţiu de îmbunătăţire”, au remarcat reprezentanţii BNR, în raportul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici