„Succesul activităţilor de punere sub acuzare şi condamnare a multor politicieni celebri din România pentru acte de corupţie la nivel înalt arată că tendinţele spre asigurarea independenţei justiţiei sunt pozitive şi că nicio persoană care comite infracţiuni nu scapă de justiţie. Dar există şi o reacţie la această tendinţă: criticile la adresa magistraţilor făcute de politicieni şi de presă, precum şi lipsa de respect faţă de hotărârile justiţiei rămân frecvente”, se arată în raportul MCV elaborat de Comisia Europeană.
„În cursul anului 2015 s-a observat o intensificare a solicitărilor de apărare a independenţei justiţiei în urma criticilor dure făcute de către presă şi de politicieni, inclusiv de către premierul (n.red. – Victor Ponta) şi de către preşedintele Senatului (n.red. – Călin Popescu Tăriceanu). De asemenea, încă există cazuri de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituţionale”, subliniază raportul.
„Consiliul Suprem al Magistraturii şi Inspecţia Judiciară au continuat în 2015 să apere independenţa justiţiei şi reputaţia profesională, independenţa şi imparţialitatea magistraţilor. CSM a continuat să fie sesizat în legătură cu critici dure venite din partea presei şi politicienilor şi, în consecinţă, a trebuit să emită mai multe comunicate critice legate de acestea. CSM nu poate asigura însă un nivel de acoperire în mass-media prin comunicatele de presă echivalent cu cel de care s-au bucurat criticile iniţiale şi, dincolo de acest sprijin moral, CSM nu oferă ajutor financiar sau juridic magistraţilor care cer daune în instanţă”, precizează raportul Comisiei Europene.