- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (20.03.2015, 14:03)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport PSD: Ofensiva rusă în regiune pune sub semnul întrebării capacitatea UE
Ofensiva rusă în regiune pune sub semnul întrebării atât politicile UE pentru vecinătatea ei estică şi capacitatea sa de a acţiona ca un factor pozitiv în democratizarea continentului, curtarea de către Rusia a unor state ca Grecia şi Ungaria ridicând problema solidarităţii, se arată în raportul PSD.
Urmărește
191 afișări
Raport PSD: Ofensiva rusă în regiune pune sub semnul întrebării capacitatea UE (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)
Documentul, intitulat "Raportul preşedintelui pentru 2010-2015" şi care urmează să fie prezentat de liderul PSD, premierul Victor Ponta, la Consiliul Naţional al partidului, reunit vineri şi sâmbătă, cuprinde şi un capitol privind situaţia politicii externe în regiune şi reacţia Uniunii Europene (UE) faţă de acţiunile Rusiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord cu decizia CCR de renumărare a voturilor? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ ALEPH NEWS – MEDIAFAX – ZIARUL FINANCIAR
-
Depozit de petrol incendiat în Rusia şi noi atacuri în Ucraina
-
Războiul din Ucraina, ziua 1010. Zelenski: Putin vrea să escaladeze situaţia astfel încât Trump să nu reuşească să pună capăt acestui război
-
Proteste violente în Georgia după ce guvernul suspendă negocierile cu Uniunea Europeană
"Contextul regional în care se găseşte România este unul care generează atât numeroase oportunităţi, cât şi riscuri, pe care orice guvernare responsabilă trebuie să le aibă în vedere. De departe, acţiunile Rusiei reprezintă cea mai mare provocare la adresa securităţii regionale şi chiar a ordinii internaţionale. Ordinea postbelică şi, mai ales, cea post-Război Rece s-a bazat pe afirmarea şi menţinerea principiului suveranităţii. Existenţa statelor suverane este unul dintre elementele fondatoare ale ordinii internaţionale, iar contestarea acestei norme ridică numeroase semne de întrebare cu privire la stabilitatea politică a Estului Europei. Totodată, ofensiva rusă pune sub semnul întrebarii atât politicile Uniunii pentru vecinătatea ei estică, precum şi capacitatea ei de a acţiona ca un factor pozitiv în democratizarea continentului", se afirmă în raport.
Documentul mai arată că, deşi Uniunea Europeană a reuşit să aibă o reacţie unitară în raport cu acţiunile Rusiei, există mai multe elemente care trebuie avute în vedere de orice decident responsabil.
"Pe de o parte, curtarea de către Rusia a unor state europene (în special Grecia şi mai ales Ungaria) ridică pe termen lung tocmai problema solidarităţii şi solidităţii poziţiei adoptate de Uniunea Europeană - subminarea politică a consensului european este o realitate, cu atât mai gravă pentru România cu cât aceste dinamici au loc în proximitatea ei. Pe de altă parte, este evident că orice şansă de impunere a unei politici europene în Estul continentului depinde exclusiv de capacitatea de acţiune comună a membrilor UE", este aprecierea din document.
Conforms sursei citate, contextul regional trebuie completat de problema securităţii energetice, pe care realitatea unui conflict politic cu Rusia o face din ce în ce mai acută.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Pe 24, l-ai trimis pe Marcel la pește și pe Nicu la saramură. Ai desființat Democrativa. Pe 1 Decembrie reciți „Deșteaptă-te, Române” ca pe „Tatăl Nostru” și le-o dai în vot!
Citește pe www.zf.ro: Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
VIDEO. A patra zi de proteste faţă de Călin Georgescu, la Bucureşti: „Putin, jos labele de pe România”
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
PROSPORT.RO
Localitatea din România în care toți angajații primăriei sunt rude. Culmea, toți sunt în concediu!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe