Reacţia USR: Preşedintele nu face decât să reafirme ceea ce şi USR spune de un an şi jumătate/ Ce spune liderul Uniunii despre organizarea referdumului

Liderul USR, Dan Barna a declarat marţi că preşedintele Klaus Iohannis nu face decât să reafirme ceea ce şi USR şi toţi cetăţenii decenţi din România spun de un an şi jumătate, respectiv că procurorii trebuie să rămână independenţi şi că lupta anticorupţie trebuie să continue.

Urmărește
1084 afișări
Imaginea articolului Reacţia USR: Preşedintele nu face decât să reafirme ceea ce şi USR spune de un an şi jumătate/ Ce spune liderul Uniunii despre organizarea referdumului

Reacţia USR: Preşedintele nu face decât să reafirme ceea ce şi USR spune de un an şi jumătate

"Salutăm intervenţia preşedintelui de astăzi (marţi - n.r.), pentru că nu face decât să reafirme ceea ce şi USR şi toţi cetăţenii decenţi din România spun de un an şi jumătate, că procurorii trebuie să rămână independenţi, că lupta anticorupţie trebuie să continue, că o persoană numită şi de preşedinte, de altfel, infractor, care încearcă să ia mai multă putere decât i se cuvine şi decât poate să existe în mod normal într-un stat democratic, nu poate să transforme Românis într-un stat nefuncţional”, a declarat Dan Barna.

El a mai spus că dezbaterea despre care a vorbit şeful statului este una ”fundamental necesară”, pentru că prin această decizie a CCR se schimbă fundamental forma de guvernământ în România.

”Chiar în cuprinsul deciziei CCR se vorbeşte despre stabilirea puterilor instituţiilor, ceea ce Curtea nu poate să facă, doar să constate ceea ce spune Constituţia. Dezbaterea despre care vorbeşte preşedintele este una firească, pe modificarea Constituţiei şi discuţia este de fapt, ce stat poate să mai fie România. Chiar mâine (miercuri - n.r.) USR organizează o dezbatere chiar pe această temă. Preşedintele a fost elegant datorită poziţiei pe care o deţine. Realitatea este aceea că CCR este politizată, cât timp avem foşti membrii de partid în funcţia de preşedinte CCR, nu este niciun echivoc că vorbim de o decizie politică.", a mai spus Barna.

Barna: Tema referendumului trebuie să fie legată de asigurarea independenţei procurorilor

Preşedintele USR, Dan Barna a declarat marţi, referitor la un posibil referendum pe care preşedintele ar putea să îl convoace CCR prin care e obligat să o revoce pe şefa DNA, că tema acestui referendum ar trebui să fie legată de asigurarea independenţei procurorilor

"Decizia aparţine preşedintelui (pe tema referendumului - n.r.), dar marea temă din România este dacă în afară de mâna aceasta de infractori care sunt unii dintre ei în poziţii de forţă în stat, restul cetăţenilor chiar consideră că e normal ca România să devină o naţie de hoţi. Am văzut la mitingul de sâmbătă cum domnul Dragnea încerca să convingă sutele de oameni aduşi acolo că fiecare dintre ei va fi luat de DNA dacă se ceartă cu un vecin sau un coleg de serviciu şi că sunt ascultaţi de stat. Nişte afirmaţii înfiorătoare. Din această perspectivă lucrurile sunt foarte clare. Tema ar trebui să fie legată de ideea conform căreia procurorii trebuie să fie independenţi şi anti-corupţia ar trebui să rămână în continuare o valoare pentru statul român", a susţinut Barna în Parlament.

El a mai spus că, în curând, Klaus Iohannis ar putea susţine iniţiativa cetăţenească a USR, "Fără penali în funcţii publice".

"Această iniţiativă cetăţenească, <Fără penali în funcţii publice>, devine o miză naţională pentru componenta decentă a societăţii. A depăşi pragul de 500.000 este o necesitate pentru a pune pe masa acestui Parlament cerinţa României decente de a nu avea persoane condamnate penal în poziţii de conducere. Am văzut în mesajul preşedintelui de azi aceeaşi linie de mesaj şi probabil în curând va susţine şi domnia sa această iniţiativă cetăţenească. În momentul de faţă numărul semnăturilor este undeva la 180.000 spre 200.000. Miza este să strângem în 21 de judeţe câte 20.000 de semnături", a mai precizat preşedintele USR.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că este dispus să pună, în cadrul unei dezbateri, mai multe întrebări care reies din motivarea CCR, precizând că un referendum "poate să fie la finalul unei astfel de dezbateri".

"Dacă citim motivarea, se pune întrebarea care mai este statutul procurorilor în România. Mai sunt procurorii independenţi sau sunt duşi procurorii mai degrabă în subordinea ministrului Justiţiei, decât sub autoritatea ministrului, aşa cum scrie în Constituţie. Este o întrebare la care trebuie să răspundă. O altă întrebare este de ce avem un ministru al Justiţiei care decide şi preşedintele execută fără să se ţină seama de avizul CSM? Cum poate CSM să-şi îndeplinească rolul de garantare a independenţei justiţiei, dacă CSM nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror şef. Iată întrebări la care încet încet trebuie să înceapă să răspundă şi unii şi alţii. Sunt dispus să pun aceste întrebări într-o dezbatere publică. Un referendum poate să fie la finalul unei astfel de dezbateri. Poate este nevoie de o clarificare în Constituţie", a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

P

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici