- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (09.08.2016, 11:38)
- Gabriel Pecheanu , Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reacţie la propunerea premierului Cioloş: Partidele nici nu vor să audă de repunerea în discuţie a măsurilor de relaxare fiscală
Partidele parlamentare resping, cu câteva luni înainte de alegeri, orice tentativă de a pune sub semnul întrebării măsurile de relaxare fiscală prevăzute pentru 2017 în Codul Fiscal, criticând Guvernul pentru intenţia de a le face să îşi asume o eventuală depăşire a deficitului bugetar.
Urmărește
2145 afișări
Reacţie la propunerea premierului Cioloş. Partidele nici nu vor să audă de repunerea în discuţie a măsurilor de relaxare fiscală(Imagine Bogdan Maran/ Mediafax Foto)
Premierul Dacian Cioloş a avertizat, vineri, că introducerea măsurilor de relaxare fiscală de la 1 ianuarie 2017, aşa cum sunt ele prevăzute în Codul Fiscal, trebuie discutată cu partidele, deoarece există riscul depăşirii deficitului.
''Este de evaluat. Trebuie o discuţie şi cu partidele, pentru că nu e vorba de ce vrea guvernul acesta, ci de ceea ce îşi asumă conducerea ţării pentru perioada următoare. După părerea mea, depăşirea deficitului de 3% ar fi semnal prost pe care l-ar da România şi ar fi păcat, în condiţiile în care în momentul de faţă România e percepută ca o ţară stabilă şi din punct de vedere politic, dar şi economic, cu perspective bune economice. Ar fi păcat să dăm astfel de semnale doar din incapacitatea de a ţine în frâu cheltuieli care, altfel, pot fi ţinute în frâu dacă nu ne referim la un an electoral'', a arătat Dacian Cioloş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
El a subliniat că decizia de depăşire a deficitului bugetar la peste 3% este una politică. ''Ar fi o presiune mult mai mare pe buget. Deficitul bugetar e calculat şi propus de Guvern, dar e decis apoi de Parlament. Dacă vrem să ne menţinem în deficitul bugetar cu venituri mai puţine, ar însemna să şi cheltuim mai puţin. Vedeţi că sunt sume necesare şi pentru investiţii. Legat de deficit, asta e o decizie politică, să menţinem deficitul în limitele de 3% şi cred eu că e un semnal bun pe care îl dăm în afară – interesul pentru a investi în România creşte'', a adăugat şeful Executivului.
Partidele nu sunt însă deschise la o discuţie în aceşti termeni, ci îşi doresc să capitalizeze cât mai mult înainte de alegerile parlamentare, în principal pe seama Guvernului.
Liberalul Gheorghe Ialomiţianu admite că va fi foarte greu, dacă nu imposibil, ca partidele să accepte renunţarea la unele măsuri de relaxare fiscală înainte de campania electorală. ''Este bine să se ştie cum vede actualul Guvern bugetul pentru anul 2017 şi încadrarea în deficitul de 3%, dar va fi foarte greu să se renunţe la măsurile care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017 pentru că au mai fost discuţii între partide înainte de a fi promulgat Codul Fiscal şi partidele au decis ca unele măsuri să intre în vigoare la ianuarie 2017. Este greu de crezut că partidele pot accepta să amâne intrarea în vigoare a măsurilor respective, dar eu cred că este bine să avem o întâlnire cu primul ministru, cu ministrul de Finanţe, pentru că s-ar putea ca în toamnă să apară noi iniţiative legislative care să ducă la creşterea deficitului bugetar şi la reducerea veniturilor bugetare care pot să pună în pericol pensiile, salariile, investiţiile în anul 2017'', a explicat deputatul PNL pentru MEDIAFAX.
El a subliniat că ''este an electoral şi fiecare vrea să iasă în evidenţă cu anumite iniţiative''.
''Trebuie văzut încotro merge România, nu trebuie făcută doar o dezbatere electorală. Partidele politice vor crede că vor pierde puncte electorale dacă vor amâna măsurile respective. Nu, trebuie să le spunem clar românilor încotro va merge România. Este nevoie de o discuţie mult mai amplă. Nu este de ajuns să se spună românilor că aceste măsuri vor creşte deficitul. Trebuie să li se spună: <<Da, le-am amânat, dar începe construcţia de autostrăzi din toamnă>>'', a adăugat Ialomiţianu.
El a menţionat că mediul de afaceri ar aprecia mai mult dacă s-ar lua nişte măsuri de a stimula producţia internă. ''Sunt două probleme principale pe care România le are: infrastructura rutieră şi asigurarea forţei de muncă. Învăţământul să fie adaptat cererii mediului de afaceri. (…) mediul de afaceri nu mai este sensibil la reţinerea de impozite şi taxe'', a declarat Ialomiţianu afirmând că mediul de afaceri susţine că nu poate înlocui personalul care pleacă la pensie.
Florin Pâslaru, liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, este foarte tranşant: Guvernul să îşi dea demisia dacă nu poate pune în practică relaxarea fiscală.
''Atât timp cât putem să facem măsuri de relaxare fiscală, adică nişte lucruri în folosul celor care ne-au ales, în folosul societăţii, în folosul românilor, le vom face. Dacă premierul vrea să amâne din diferite motive, spune el de depăşirea deficitului bugetar … Ăsta e punctual de vedere al premierului Cioloş. Punctul nostru de vedere este că el conduce un guvern total neperformant şi acei tehnocraţi, pe care îi credeam tehnocraţi, dar nici măcar asta nu sunt, se dovedesc incapabili să conducă România'', a susţinut social-democratul într-o declaraţie oferită MEDIAFAX.
''Dacă ne uităm atenţi la ultimele mişcări din cadrul Guvernului, vedem că sunt remanieri una pe lună, ceea ce dovedeşte încă o dată incapacitatea Guvernului. Dacă dl. Cioloş nu e în stare să conducă un guvern în interesul românilor, cea mai bună decizie e să-şi dea demisia din această funcţie, să plece tot Guvernul. România nu are nevoie de aşa ceva'', a adăugat el.
Copreşedintele ALDE Daniel Constantin dă şi el vina pe Cabinetul Cioloş.
''Este vorba de o continuare a măsurilor de relaxare fiscală (...). Acest pachet a fost gândit în 2015, atunci când au fost introduce etapizat mai multe măsuri de relaxare fiscal, începând cu reducerea TVA de la 24 la 20%, urmând ca în etapa a doua, de la 1 ianuarie 2017 să se reducă cu încă un punct procentual. Tocmai din acest motiv s-a gândit atunci reducerea etapizată, să se permit economiei să producă, să crească, astfel încât aceste măsuri să fie sustenabile. Din păcate, economia în această perioadă a stagnat. Există doar o creştere din inerţie care vine din trecut, dar fără măsuri în 2016 economia a ajuns în situaţia pe care o spune premierul, să nu poată să susţină etapa a doua de relaxare fiscală'', a explicat el pentru MEDIAFAX.
În opinia sa, Executivul încearcă să dea vina pe partide. ''Ni se spune că, de fapt, este o decizie politică acum. Când e bine e guvern technocrat. Când e rău, e decizie politică. Nu funcţionează aşa. Trebuie să vedem la momentul formării noului guvern în ce stare luăm economia şi vom vedea cum continuăm relaxarea fiscală. Deocamdată nu am fost convocaţi la nicio discuţie'', a conchis el.
Preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac consideră că supracciza la motorină ar trebui să dispară. ''În orice caz, toate taxele care sufocă economia trebuie scoase. Economia trebuie să se mişte mult mai productiv, iar toate aceste poveri introduse de guvernul Ponta nu au făcut decât să producă mari pierderi. Gândiţi-vă numai la supraacciza la motorină, de 7 eurocenţi – a produs mai multă pagubă decât venituri la bugetul de stat. Avem nevoie de abordări extrem de responsabile şi bine fundamentate atunci când se iau decizii la asemenea nivel, pentru că ele afectează populaţia şi economia. Românii, aşa cum am observant zilele acestea prin Europa, au plecat din ţară dintr-un motiv foarte simplu – vor locuri de muncă mai bine plătite. Asta trebuie să ofere un guvern implicat'', a argumentat el.
În opinia lui Tomac România trebuie să se încadreze însă în limitele deficitului bugetar de 3%. ''Trebuie văzut exact care sunt propunerile. Trebuie să ne încadrăm şi în limitele pe care ni le-am asumat, dar, legat de acest subiect, atât timp cât abandonăm obiective importante şi nu conştientizăm (aici mă refer la toate partidele) că prioritate pentru noi nu sunt strategiile pe care le creionăm şi le prezentăm la televizor, ci sunt resursele pe care le avem la dispoziţie şi pe care nu suntem în stare să le accesăm – fondurile europene'', a conchis el.
Nici cei de la UDMR nu sunt deschişi la ideea de a renunţa la măsurile de relaxare fiscală. ''Nu am avut o consultare în cadrul partidului, dar părerea mea personală este că măsurile sunt cunoscute de o perioadă bună de timp, sunt aprobate de anul trecut şi cred că cu o mai bună colectare şi cu o utilizare raţională a fondurilor Executivul poate să respecte calendarul. S-au făcut multe analize, inclusiv la Comisia de specialitate din Parlament atunci când s-au aprobat şi cred că acest calendar trebuie respectat'', a declarat pentru MEDIAFAX liderul senatorilor UDMR, Tanczos Barna. Declaraţia vine în contextul în care liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a arătat deschis la ideea unei moţiuni de cenzură care să ducă la un guvern cu puteri limitate până la alegeri, arătând că ''acest Guvern nu va veni cu bugetul pe anul viitor pentru că nu are susţinerea necesară, nu are majoritatea necesară şi nici legitimitatea necesară pentru a cere votul Parlamentului pentru bugetul pe 2017''.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a recomandat României, la începutul anului, să amâne măsurile de relaxare fiscală care ar trebui să intre în vigoare în 2017, astfel încât să ajungă la un deficit bugetar de 2% din PIB.
"Pentru 2017, misiunea recomandă un deficit de 2% din PIB. Amânarea următoarei reduceri a TVA şi a celorlalte facilităţi prevăzute în Codul Fiscal să intre în vigoare anul viitor ar genera economii de 0,75 puncte din PIB", arăta FMI, în prezentarea concluziilor misiunii la Bucureşti.
TVA a scăzut de la 24% la 20%, iar pentru 2017 Codul Fiscal prevede o nouă reducere, la 19%. Tot anul viitor ar urma ca supraacciza la carburanţi să fie eliminată.
Citeşte şi: PSD ia în calcul moţiunea de cenzură. Dragnea îl acuză pe Cioloş că minte: În Codul Fiscal nu era nicio scăpare. Au modificat în mod ilegal o lege organică
Citeşte şi: Ialomiţianu: PNL crede că nu se impune o moţiune. Guvernul să modifice prin OUG Codul Fiscal
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe