Reacţiile politicienilor români, după căderea Guvernului de la Chişinău. Barna: Aşa se pune frână modernizării şi europenizării Moldovei/ Ce spune Klaus Iohannis

Liderul USR Dan Barna a afirmat, marţi, că prin demiterea Guvernului condus de Maia Sandu în urma unei moţiuni de cenzură s-a pus „frână” modernizării şi europenizării Republicii Moldova de dragul unor corupţi care vor să pună ţara în mâinile „mafioţilor şi interpuşilor Moscovei”.

Urmărește
1819 afișări
Imaginea articolului Reacţiile politicienilor români, după căderea Guvernului de la Chişinău. Barna: Aşa se pune frână modernizării şi europenizării Moldovei/ Ce spune Klaus Iohannis

Reacţiile Maia Sandu nu putea accepta reforma în justiţie propusă de Dodon. Se pregăteşte de prezidenţiale/ Ce spune Klaus Iohannis

Barna, după demiterea Guvernului M. Sandu: Aşa se pune frână modernizării şi europenizării Moldovei

„Republica Moldova are nevoie mai mult ca niciodată de România! Guvernul Maia Sandu, cel mai pro-european şi competent din istoria Republicii Moldova, a fost demis astăzi de o coaliţie compusă din socialiştii pro-ruşi ai lui Dodon şi urmaşii lui Plahotniuc de la PDM.
Aşa se pune frână modernizării şi europenizării Republicii Moldova de dragul unor corupţi care vor să o pună definitiv în mâinile oligarhilor, mafioţilor şi interpuşilor Moscovei! ”, a scris Dan Barna, pe Facebook.

Liderul USR a afirmat că o susţine pe Maia Sandu şi solicită preşedintelui Klaus Iohannis, dar şi Guvernului şi Parlamentului României să ia o poziţie clară în acest sens.

„Rămân ferm alături de Maia Sandu, alături de blocul ACUM şi alături de lupta lor pentru o Republică Moldova europeană, pentru modernizarea statului şi a societăţii din Republica Moldova şi pentru o reformă profundă a justiţiei de la Chişinău! Unul din obiectivele de top ale Alianţei USR PLUS este ca România şi Republica Moldova să fie împreună în UE până în 2030! Şi întreaga clasă politică din România trebuie să se ralieze acestui obiectiv! Cer cât se poate de ferm preşedintelui României, Guvernului şi Parlamentului să ia urgent o poziţie clară de susţinere inechivocă a doamnei Sandu, a blocului ACUM şi a parcursului european al Republicii Moldova!”, a adăugat Barna.

Klaus Iohannis: Înlăturarea Guvernului Maia Sandu e împotriva intereselor pe termen mediu şi lung

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că demersul de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esenţial pentru reforma justiţiei, este unul împotriva intereselor pe termen mediu şi lung ale Republicii Moldova.

„Demersul iniţiat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esenţial pentru reforma Justiţiei, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu şi lung ale Republicii Moldova şi ale cetăţenilor săi. În cele cinci luni de la preluarea mandatului, Guvernul condus de Maia Sandu a făcut progrese importante în implementarea reformelor necesare apropierii de Uniunea Europeană, în scopul promovării valorilor democraţiei şi statului de drept, în lupta împotriva corupţiei şi asigurarea independenţei justiţiei, precum şi în domeniul economic şi social, reforme menite să asigure creşterea nivelului de prosperitate şi securitate al cetăţenilor Republicii Moldova”, a afirmat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale remis, marţi, MEDIAFAX.

„Totodată, Guvernul Maia Sandu a reuşit să restabilească încrederea partenerilor de dezvoltare, mai ales a Uniunii Europene, premisă esenţială pentru reluarea sprijinului politic şi financiar internaţional pentru Republica Moldova”,a completat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a adăugat că România a exprimat ferm susţinerea parcursului european al Republicii Moldova.

„România a exprimat ferm sprijinul pentru eforturile Guvernului de la Chişinău, în condiţiile angajamentului clar şi hotărât al coaliţiei guvernamentale pentru parcursul european şi pentru avansarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. În perioada premergătoare moţiunii de cenzură, România a adresat direct, pe multiple canale, un apel ferm forţelor politice de la Chişinău pentru responsabilitate şi depăşirea impasului politic, încurajând identificarea unei soluţii care să asigure stabilitatea, să continue reforma Justiţiei şi să permită Guvernului să menţină parcursul european”, a explicat Preşedintele României.

Şeful statului a mai spus că „în contextul actual, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetăţenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice şi va fi strict condiţionat de continuarea reformelor esenţiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova şi avansarea parcursului său european”.

Tomac: M.Sandu nu putea accepta reforma în justiţie propusă de Dodon. Se pregăteşte de prezidenţiale

Eugen Tomac a afirmat, marţi, că Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis în urma unei moţiuni de cenzură, deoarece nu putea accepta reforma în justiţie propusă de preşedintele Igor Dodon. Liderul PMP a adăugat că Maia Sandu se pregăteşte de alegerile prezidenţiale din Moldova.

„Acum a sosit momentul în care totul trebuia resetat şi iată ca vorba populară “Lupu îşi schimba blana, dar năravul niciodată” se dovedeşte că Dodon rămâne un politician care îşi doreşte cu tot dinadinsul sa moştenească practicile lui Plahotniuc pentru a controla statul. A plecat unul şi a venit altul. Guvernul a plecat pentru că nu avea altă şansă Maia Sandu pentru a-şi păstra credibilitatea in viaţa politică din R. Moldova. Nu putea accepta reforma în justiţie termenii propuşi de Dodon care din prima clipăa avut in minte acest obiectiv, punerea sub control politic al justiţiei”, a declarat pentru MEDIAFAX, Eugen Tomac.

Liderul PMP a adăugat că Maia Sandu se pregăteşte să candideze la Preşedinţia Moldovei, alegeri care vor avea loc anul viitor.

„Maia Sandu a dat doavadă de viziune şi a făcut ce trebuie în momente de criză politică pentru Republica Moldova. A pactizat cu diavolul pentru a-l scoate din viaţa poltica pe Plahtoniuc care deţinea în mod absurd Republica Moldova izolată şi sub control total. Aşa s-a creat Guvernul susţinut de socialiştii propuşi şi partidele proeuropene. Prin aceasta mişcare Maia Sandu a demonstrat că nu poate înghiţi un compromis politic la nesfârşit şi se pregăteşte de campania electorală de anul viitor unde în calitate de lider al opoziţiei va putea sa-l înlăture din fruntea statului pe actualul prşedinte pro-rus Dodon”, a subliniat Tomac.

Guvernul de la Chişinău, condus de Maia Sandu, a picat în urma unei moţiuni de cenzură, care a fost iniţiată de Partidul Socialist (PSRM), ce făcea parte din coaliţia de guvernare, informează site-ul Unimedia.

Deputaţii PSRM şi Partidul Democrat (PD) au votat pentru susţinerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu. Astfel, actualul Executiv a fost demis cu votul a 63 de deputaţi. Partidul Şor s-a abţinut.

Taguri:
tomac,
guvern,
chişinău

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici