REPER solicită guvernului Ciolacu un plan naţional de combatere a traficului de persoane

Ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA cu privire la traficul de persoane arată foarte clar că România are deficienţe majore în ceea ce priveşte funcţionarea justiţiei, eficienţa autorităţilor de aplicare a legii şi lupta împotriva criminalităţii organizate, afirmă Ramona Strugariu.

Urmărește
110 afișări
Imaginea articolului REPER solicită guvernului Ciolacu un plan naţional de combatere a traficului de persoane

REPER solicită guvernului Ciolacu un plan naţional de combatere a traficului de persoane

„Partidul REPER consideră că ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA cu privire la traficul de persoane arată foarte clar că România are deficienţe majore în ceea ce priveşte funcţionarea justiţiei, eficienţa autorităţilor de aplicare a legii şi lupta împotriva criminalităţii organizate din România, chiar dacă guvernarea PNL - PSD pretinde că lucrurile arată foarte bine”, potrivit unui comunicat de presă.

REPER solicită guvernului Ciolacu un plan naţional de combatere a traficului de persoane aliniat la noua Directivă europeană şi la Strategia UE pentru combaterea traficului de persoane 2021 - 2025.

„Noi ştim deja, din alte rapoarte, că suntem, în mod constant, în topurile europene ca ţară - sursă pentru trafic - şi pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte traficul de minori. Dar pentru guvernul Ciolacu această realitate nu există, aşa cum starea justiţiei şi lupta anticorupţie nu reprezintă, de ani buni, o preocupare pentru guvernele României, decât în sensul de a slăbi legi şi de a politiza instituţii. O preocupare importantă a fost să negocieze la Bruxelles un raport cu privire la statul de drept cât mai convenabil şi mai cosmetizat cu putinţă, un raport care a slăbit încrederea publică şi a organizaţiilor care au luptat ani la rând pentru independenţa justiţiei şi pentru statul de drept că mai avem, în Comisia Europeană, un partener credibil. Au făcut rău României până la capăt, de două ori: prin minciună şi prin indiferenţa, în acest caz, faţă de una dintre cele mai grave manifestări ale criminalităţii organizate. E cea mai uşoară alegere să taci sau să fii complice. Iată că alte analize, precum Raportul Departamentului de Stat al SUA, nu mint. Iar motivele pentru care nu suntem încă în Schengen se leagă şi de gravele deficienţe ale unui sistem care nu trebuie cosmetizat pe hârtie, ci reformat, întărit şi echipat să lupte cu corupţia şi criminalitatea organizată”, afiremă Ramona Strugariu, copreşedinta REPER.

Ea subliniază că traficul de persoane este o formă de sclavie modernă care distruge vieţi, este o infracţiune gravă şi o încălcare flagrantă a drepturilor omului şi că doar traficul în scopul exploatării sexuale generează pentru traficanţi venituri de peste 14 miliarde de euro pe an, iar la nivelul Uniunii Europene traficul de persoane produce daune economice de peste 2,7 miliarde de euro pe an.

De asemenea, partidul REPER solicită guvernului Ciolacu elaborarea unui plan naţional, în conformitate cu noua reglementare europeană şi Strategia UE 2021-2025 pentru prevenirea şi combaterea traficului de persoane.

„În acest plan este important ca parteneriatele cu ONG-urile recunoscute şi active în domeniu, care se ocupă inclusiv de persoanele traficate, să fie o prioritate, iar elaborarea politicilor, campaniilor de informare şi de sensibilizare, programelor de cercetare, educare şi cele de formare profesională, precum şi monitorizarea şi evaluarea efectelor pe care le au măsurile de combatere a traficului să fie parte a acestui parteneriat. În paralel, autorităţile de aplicare a legii, poliţia, instituţiile precum DIICOT trebuie instruite adecvat şi echipate în lupta împotriva traficului. Avem nevoie şi de adăposturi pentru victime, cu finanţare corespunzătoare şi personal instruit”, se arată în comunicat.

„Cel mai important lucru este ca cei care trebuie să apere victimele, să facă legea şi să o aplice, să nu mai fie complici la trafic. Ce ţară funcţională e asta în care 40% dintre cazurile de minori dispăruţi provin din centre de protecţie socială şi de plasament? Am avut oameni ai legii mână în mână cu infractori. Am avut scandaluri publice cu şefi ai DGASPC implicaţi în trafic, dosare şocante precum cel de la Ţăndărei în care toţi inculpaţii pentru trafic de copii în Marea Britanie au fost achitaţi sau faptele s-au prescris după 9 ani de procese, suspiciuni că finanţări din traficul de persoane merg către partide politice şi traficanţi în anturajul politicienilor. Dacă pentru Marcel Ciolacu, care a recunoscut în mai, anul acesta, că România se află pe harta traficanţilor de persoane, fiind, de aproape 20 de ani, drept una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa, angajamentul politic al Guvernului României împotriva traficului este o realitate, atunci să nu mai gireze un stat eşuat”, a completat Ramona Strugariu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici