REPORTAJ: Lansarea candidaţilor USL, proba capacităţii de mobilizare şi organizare a Uniunii

Lansarea candidaţilor USL a fost, miercuri seară, pe Arena Naţională, o probă a capacităţii Uniunii de a-şi mobiliza forţele. Organizatorii au adus la stadion peste 60.000 de persoane, dovedind forţă şi masivitate. Susţinătorii nu au părut însă cuceriţi total de ceea ce li s-a oferit la miting.

Urmărește
1728 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Lansarea candidaţilor USL, proba capacităţii de mobilizare şi organizare a Uniunii

REPORTAJ: Lansarea candidaţilor USL, proba capacităţii de mobilizare şi organizare a Uniunii (Imagine: Marius Dobrescu - MediafaxFoto)

Autocarele cu participanţi au sosit încă de dimineaţă în Bucureşti din toate colţurile ţării, anticipându-se o prezenţă masivă la miting. În cursul după-amiezii, simpatizanţii au început să vină la stadion, în mod organizat, în linişte, unii dintre ei agitând steaguri sau însemne electorale ale USL.

Traficul rutier a fost oprit pe unele străzi din Bucureşti, dar nu au existat incidente. Evenimentul se anunţa ca fiind un succes organizatoric şi de imagine al USL, mai ales în condiţiile în care concurenţa, Congresul PPE, îşi începuse lucrările la Palatul Parlamentului.

Organizatorii de la USL s-au mobilizat pentru a amenaja pe gazonul Arenei Naţionale o scenă mare, albă, şi au reuşit să termine toate pregătirile la vreme. În cursul zilei, în timpul pregătirilor, drumul către scena de 400 de metri pătraţi aşezată în mijlocul Arenei a fost acoperit de un covor roşu.

Accesul participanţilor în incinta stadionului a fost permis începând cu ora 15.00.

Liderii USL au sosit la stadion încă din timpul după-amiezii, dând declaraţii presei sau discutând cu colegii de partide. Până la începerea evenimentului, Arena Naţională s-a umplut de simpatizanţi ai USL, ceea ce a arătat capacitatea Uniunii de a organiza astfel de evenimente şi de a transmite, aşa cum remarca şi Crin Antonescu, o imagine de forţă.

Începutul evenimentului a părut că înflăcărează inimile tuturor celor prezenţi: Andra a cântat, live, Imnul Naţional, vocea ei auzindu-se de la difuzoarele stadionului.

Mulţi dintre participanţi au cântat Imnul, împreună cu Andra, pe versurile care apăreau pe ecranele Arenei.

Apoi a luat cuvântul secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, maestrul de ceremonii al serii. El a fost cel care a reuşit, indiscutabil, să capteze atenţia celor prezenţi, dialogând cu cei 60.000 de participanţi. "Aţi fost la referendum? Aţi votat pentru demitere? Mergeţi la vot pe 9 decembrie? Votaţi USL?", i-a întrebat Dragnea pe cei aflaţi în tribune şi pe gazon, primind răspunsurile dorite din partea mulţimii.

Intervenţia lui Dragnea, scurtă, a fost urmată de discursurile lui Serghei Stanişev, Daniel Constantin, Victor Ponta şi Crin Antonescu. Liderii USL şi-au lansat mesajele pe-ndelete, presărându-le din belşug cu referiri la realizările Guvernării Ponta, la viitor, la reacţiile europene din timpul eveniementelor politice din vară, dar mai ales la toate metehnele şi răutăţile regimului Băsescu & Co.

Discursurile au fost însă lungi, fapt care a părut să pună răbdarea celor prezenţi la încercare. Participanţii au început să părăsească zona din jurul scenei încă din timpul discursului preşedintelui PSD. Mulţi dintre au plecat chiar dinainte.

Mai mult, şi participanţii din zona tribunelor au început să coboare, în special în partea a doua a discursului premierului. La discursul preşedintelui PNL, Crin Antonescu, mulţi dintre participanţi părăsiseră deja Arena Naţională.

A urmat prezentarea proproiu-zisă a candidaţilor. Liderii USL, împreună cu figuri marcante ale ofertei electorale a Uniunii, s-au pupat şi s-au îmbrăţişat pe scenă, în aplauzele spectatorilor. Delagaţiile din teritoriu ale USL, încolonate şi purtând pancarte pe care era inscripţionat judeţul de provenienţă, au defilat, disciplinat, pe Arena Naţională. Ordinea şi disciplina delegaţiilor au fost vizibile, însă momentul, care ar fi trebuit să fie elementul central al serii, a părut să beneficieze de cea mai puţină atenţie din partea spectatorilor.

Mai mulţi tineri au "încins", într-un colţ al gazonului, o "miuţă" cu peturile aruncate la întâmplare de participanţi, chiar în timpul prezentării candidaţilor.

"Fotbaliştii" de pe Arena Naţională au putut să joace "miuţa" pentru că au avut loc: participanţii din zona terenului părăsiseră stadionul în masă încă din timpul prezentării candidaţilor din primele judeţe.

În momentul defilării candidaţilor din colegiile din Bucureşti - ultimii prezentaţi - pe gazon mai erau doar câteva sute de participanţi, tot câteva sute rămânând şi în tribune.

Cei mai fideli participanţi s-au dovedit cei ai UNPR, care au rămas în bloc în tribune până la sfârşitul evenimentului.

Mitingul USL nu a avut o încheiere oficială, liderii USL părăsind şi ei scena şi stadionul odată cu ultimii candidaţi prezentaţi, dar în urma participanţilor.

Evenimentul, primul miting de acest gen din politica post-decembristă, a fost un prilej pentru USL de a-şi etala forţele organizatorice. Obiectivul de a oferi o imagine de forţă şi masivitate, atât la faţa locului, cât şi în teritoriu şi la televizor, pare a fi fost atins. Rămâne de văzut cât de convingătoare se va dovedi USL în rândul electoratului, în condiţiile în care discursurile liderilor singure nu au părut suficiente pentru a menţine treaz până la capăt interesul susţinătorilor Uniunii prezenţi, miercuri seară, la mitingul de pe Arena Naţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici