- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.12.2019, 09:28)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
RETROSPECTIVĂ | Traseismul politic, popular şi în 2019. Politicienii au trecut de la un partid la altul fără a ţine cont de doctrină sau rivalităţile dintre formaţiuni
În acest an au avut loc o serie de mişcări de trupe în rândul aleşilor. Mulţi parlamentari au schimbat grupurile din care făceau parte, în urma unor demisii sau excluderi din partide, precum şi a moţiunii de cenzură care a dus la căderea Guvernului Dăncilă.
Urmărește
2242 afișări
RETROSPECTIVĂ | Permutările aleşilor, după excluderile din partide şi moţiunea de cenzură
În grupurile parlamentare au avut loc mai multe schimbări în 2019, unii deputaţi sau senatori au demisionat din partidele pe listele cărora au fost aleşi, alţii au fost excluşi, cei mai mulţi din cauza votului la ultima moţiune de cenzură a Opoziţiei care a demis Cabinetul Dăncilă.
Fostul premier Mihai Tudose a făcut pasul de a demisiona din PSD la începutul lui 2019, fapt pentru care a renunţat implicit şi la grupul deputaţilor social-democraţi. Acesta a plecat la Pro România, însă la finalul acestui an a demisionat şi din acest partid. El este în prezent eurodeputat în grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din PE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Un val de dezafilieri a avut loc prin luna august, când ALDE a decis ieşirea de la guvernare. Fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu a acceptat să fie propunerea PSD pentru şefia Senatului, fiind şi validat într-un plen al forului legislativ, la începutul lui septembrie.
Efectul a fost excluderea acestuia din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu. Astfel, în momentul de faţă Meleşcanu este senator afiliat grupului PSD, însă, de la jumătatea lunii noiembrie, este lider interimar al partidului Forţa Naţională. În aceeaşi formaţiune sunt şi Graţiela Gavrilescu şi Alexandru Băişanu, excluşi din ALDE după ce au acceptat funcţii în Guvernul Dăncilă, după ieşirea formaţiunii de la guvernare.
Diferenţa este că Graţiela Gavrilescu şi Alexandru Băişanu sunt acum deputaţi neafiliaţi.
Un alt senator care a schimbat grupul parlamentar este Daniel Zamfir care este afiliat PSD. El şi-a obţinut mandatul pe lista PNL, însă după o vreme a plecat la ALDE.
Ion Cupă este un alt deputat care a acceptat să fie nominalizat în funcţia de ministru al Energiei în Cabinetul Dăncilă, drept urmare partidul a stabilit să îl excludă.
După plecarea lui Teodor Meleşcanu din ALDE, partidul lui Tăriceanu şi-a pierdut grupul la Senat, aleşii formaţiunii fiind acum neafiliaţi.
Prin luna septembrie, ALDE pierde grupul şi la Camera Deputaţilor, după plecarea lui Marian Cucşa, a Steluţei Cătăniciu şi a lui Remus Borza. Totuşi, partidul lui Tăriceanuîşi recapătă, pe la jumătatea lui octombrie, grupul deputaţilor după revenirea Steluţei Cătăniciu şi a lui Remus Borza.
Deşi Ion Cupă devinese neafiliat din septembrie, în octombrie a acceptat să revină în rândul deputaţilor ALDE pentru ca grupul de la Cameră să poată fi reînfiinţat.
Remus Borza este cel care a creat platforma Forţa Naţională, care apoi a fost preluată şi transformată în partid de excluşii din ALDE, formaţiune condusă acum interimar de Teodor Meleşcanu.
Marian Cucşa şi Mihai Niţă, care făcuseră parte din ALDE, decid să rămână deputaţi neafiliaţi.
Un alt senator care, în prezent, este neafiliat este Lucian Iliescu, care în anul 2016 a fost ales pe lista PMP.
Mihăiţă Găină a fost, până în octombrie, deputat PSD, apoi neafiliat, iar din decembrie este deputat afiliat grupului PNL. El a susţinut moţiunea de cenzură care a demis Guvernul Dăncilă. Printre susţinători s-a numărat şi Elena Hărătău, fost deputat PSD, care s-a afiliat grupului liberalilor de la Cameră.
Liderul organizaţiei de Tineret a PSD Gabriel Petrea a fost, până în octombrie, deputat social-democrat. El a sprijinit la vot moţiunea de cenzură. Ulterior, s-a alăturat grupului deputaţilor Pro Europa.
Fondatorul Pro România, deputatul Daniel Constantin este din noiembrie deputat neafiliat. Acesta, alături de alţi colegi din Pro România, au votat pentru învestirea Guvernului Orban în Parlament, pe 4 noiembrie.
Pe 19 decembrie, Daniel Constantin a anunţat, pe Facebook, că alături de mai mulţi colegi demisionează din Pro România. Alţii care au plecat din acest partid sunt: Sorin Cîmpeanu (deputat), Mircea Banias (deputat), Damian Florea (deputat), Liviu Balint (iniţial deputat PMP, apoi PSD, acum Pro România), Georgian Pop (deputat), Răzvan Mitu, Cristian Cosmin, Raluca Haliţ, Georgică Dumitru, Marius Sanfiriscă, Silivian Dan, Gigi Dănuţ Feţeanu, George Manciu, Letiţia Stoian şi Dan Marian.
De asemenea, Emilia Meiroşu a demisionat la începutul acestei luni şi din Pro România, după ce în în luna mai a anului trecut pleca din PSD. Ea era în organizaţia partidului din Brăila, unde fusese şi Mihai Tudose. Parlamentarul a explicat că preşedintele Pro România este un „Dragnea 2” deoarece face „politica pumnului în gură”.
Meiroşu fusese afiliată grupului deputaţilor Pro Europa, după ce a demisionat din PSD.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe