România, printre cele 22 de state membre care acţionează împotriva fraudării bugetului UE

România se numără, alături de alte 21 de state membre, printre ţările care fac parte din Parchetul European (EPPO), instituţie cu rol în combaterea infracţiunilor ce aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia, spălarea de bani, cu valori de peste 10 milioane de euro, din domeniul TVA.

Urmărește
233 afișări
Imaginea articolului România, printre cele 22 de state membre care acţionează împotriva fraudării bugetului UE

România, printre cele 22 de state membre care acţionează împotriva fraudării bugetului UE

"Lista celor ce participă deja include, alături de România, următoarele ţări: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania. Malta şi Olanda s-au alăturat, în luna august, Parchetului European (EPPO), organism european cu rol esenţial în combaterea infracţiunilor ce aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia, spălarea de bani sau fraudele transfrontaliere grave, cu valori de peste 10 milioane de euro, din domeniul TVA. Acesta va deveni operaţional până la sfârşitul anului 2020 în toate statele membre participante, al căror număr se ridică la 22 în prezent", se arată într-un comunicat de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România remis, vineri, MEDIAFAX.

"Criminalitatea nu cunoaşte hotare, prin urmare trebuie să colaborăm pentru a o combate. Aş dori să salut aderarea Olandei în calitate de nou membru al Parchetului European. Un număr mai mare de ţări ale UE aderente duce la amplificarea capacităţii de acţiune a EPPO şi la creşterea sumelor care pot fi recuperate. De aceea, îndemn toate statele membre să se alăture acestei reţele esenţiale în lupta împotriva fraudei şi a corupţiei, pentru a putea garanta că fiecare ban din bugetul UE este cheltuit în beneficiul cetăţenilor noştri", a declarat comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourová, conform sursei citate.

Pe data de 1 august a.c., Comisia Europeană a propus o listă de candidaţi pentru juriul de selecţie al EPPO. Acesta va fi format din doisprezece membri, care ar trebui să îşi preia funcţia în luna octombrie a acestui an. Candidaţii selectaţi sunt foşti membri ai Curţii de Justiţie şi ai Curţii de Conturi, membri naţionali ai Eurojust, membri ai instanţelor supreme naţionale sau procurori şi jurişti de înalt nivel.

Potrivit sursei citate, selecţia efectuată de Comisie se bazează pe echilibrul geografic, pe cel de gen şi pe reprezentarea corespunzătoare a sistemelor juridice ale statelor membre care participă la Parchetul European. Juriul de selecţie va fi responsabil cu elaborarea unei liste scurte de candidaţi pentru funcţia de procuror-şef european şi cu evaluarea calificărilor candidaţilor, după care aceştia vor fi numiţi de Consiliul UE.

Parchetul European (EPPO) îşi propune să fie un garant al faptului că infracţiunile care afectează bugetul UE, inclusiv frauda, corupţia, spălarea banilor şi frauda transfrontalieră în domeniul TVA, pot fi investigate mai eficace şi mai rapid în întreaga UE. Instituţia va remedia deficienţele existente în prezent şi va combate fraudarea fondurilor UE în cazurile care depăşesc pragul de 10.000 euro. De asemenea, Parchetul European va acţiona în cazurile transfrontaliere complexe de fraudă în materie de TVA. Pentru atingerea acestui obiectiv, EPPO va colabora cu autorităţile naţionale de aplicare a legii şi va coopera cu alte organisme ale Uniunii Europene, cum ar fi Eurojust, Europol şi OLAF (Oficiul European Anti-fraudă), completează sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici