România riscă procedura de infrigement din cauza situaţiei incerte a ANCEX

CE ar putea începe o procedură de infringement împotriva României, care, din cauza situaţiei incerte a ANCEX, nu a făcut timp de peste un an nici un progres privind aplicarea Regulamentului european de instituire a unui regim de control al exporturilor produselor cu dublă utilizare.

Urmărește
113 afișări
Imaginea articolului România riscă procedura de infrigement din cauza situaţiei incerte a ANCEX

România riscă procedura de infrigement din cauza situaţiei incerte a ANCEX (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Regulamentul Consiliului 428 din 2009 este legislaţia europeană de instituire a unui regim de control al exporturilor, al transferului, intermedierii şi tranzitului produselor cu dublă utilizare. Regulamentul a intrat în vigoare la 27 august 2009, prevederile fiind direct aplicabile tuturor statelor membre.

Regulamentul obligă fiecare stat membru să stabilească "sancţiuni eficiente, proporţionale şi disuasive", care să se aplice în cazul încălcării dispoziţiilor pe care le conţine. Un prim pas în stabilirea acestor sancţiuni îl constituie existenţa unei autorităţi naţionale responsabile cu implementarea şi verificarea respectării prevederilor regulamentului cât şi cu introducerea sancţiunilor pentru încălcarea acestora.

La data publicării Regulamentului, în august 2009, autoritatea naţională în domeniul controlului exporturilor de produse cu dublă utilizare era Agenţia Naţională de Control al Exporturilor (ANCEX), din subordinea Ministerului Afacerilor Externe. La acea dată, ANCEX a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă privind aplicarea regulamentului în România.

Însă, la câteva zile după intrarea în vigoare a Regulamentului, respectiv la 2 septembrie 2009, premierul Boc a anunţat că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe trei proiecte legislative, printre care pe Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor cadru cu Comisia Europeană si Fondul Monetar Internaţional, care prevedea desfiinţarea ANCEX şi preluarea activităţii acesteia de către o direcţie din MAE.

Procedura de avizare a proiectului de ordonanţă de urgenţă prividn regimul de control al operaţiunilor cu produse cu dublă utilizare a fost suspendată în acest context, situaţia autorităţii naţionale fiind neclară până în data de 8 decembrie 2009, când a fost publicată în MOf Hotărârea Guvernului nr. 1423 privind reorganizarea instituţiilor publice din subordinea Ministerului Afacerilor Externe. Această Hotărâre a desfiinţat ANCEX, activitatea acesteia fiind reorganizată ca direcţie generală, fără personalitate juridică, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Situaţia personalului din direcţia generală nou înfiinţată s-a clarificat două luni mai târziu, la 30 ianuarie 2010, iar la 9 februarie s-a reluat procedura de iniţiere a proiectului Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind regimul de control al operaţiunilor cu produse cu dublă utilizare. Procesul de avizare internă a proiectului de ordonanţă de urgenţă în cadrul MAE a durat până în urmă cu două luni, respectiv până la sfârşitul lunii august, "după care au avut loc mai multe întâlniri cu instituţiile avizatoare în vederea armonizării punctelor de vedere".

Astfel, se arată în nota de fundamentare, după mai mult de un an de la intrarea în vigoare a Regulamentului 428/2009, România nu a avansat cu nimic în crearea cadrului juridic necesar aplicării acestuia la nivel naţional, iar Comisia Europeană intenţionează să publice la sfârşitul anului 2010, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, modul în care statele membre au implementat prevederile Regulamentului în urma evaluărilor efectuate în vara acestui an, în mai multe state printre care şi România.

"Neadoptarea prezentului proiect de act normativ în regim de urgenţă va afecta în mod semnificativ controlul operaţiunilor cu produse cu dublă utilizare, în special tranzitul de produse care pot fi utilizate în programe legate de armele de distrugere în masă, de mijloacele purtătoare de asemenea arme sau care pot avea utilizări finale militare", se arată în nota de fundamentare.

Potrivit sursei citate, dacă CE constată neîndeplinirea de către România a obligaţiilor ce-i revin se poate demara procedura de infringement.

MAE a postat pe site un proiect de ordonanţă de urgenţă de transpunere a dispoziţiilor regulamentului.

Noutăţile aduse de Regulamentul 428/2009 se referă la controlul serviciilor de intermediere, al tranzitului şi la armonizarea condiţiilor pentru acordarea diferitelor tipuri de licenţe.

Aceasta revizuieşte şi completează actualul cadru juridic în domeniu, format din Ordonanţa de Urgenta 129/2006 privind regimul de control al exporturilor de produse si tehnologii cu dublă utilizare, aprobată prin Legea nr. 136/2007.

Completările au în vedere prevederi referitoare la controlul tranzitului asupra produselor cu dublă utilizare listate. De asemenea, se prevede extinderea controlului şi asupra operaţiunilor de tranzit şi intermediere şi instituie sancţiuni pentru încălcarea prevederilor legale.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor - ANCEX, va fi autoritatea naţională în domeniul controlului operaţiunilor cu produse cu dublă utilizare şi va răspunde de aplicarea politicii Guvernului în acest domeniu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici