NEWS ALERT  Rusia consideră "ameninţare evidentă" eventuala aderare a Finlandei la NATO

Aderarea Finlandei la NATO va fi o "ameninţare evidentă" pentru Rusia, a avertizat joi Administraţia Vladimir Putin, după anunţul liderilor de la Helsinki privind intenţia de a cere admiterea ţării în Alianţa Nord-Atlantică.

1337 afișări
Imaginea articolului Rusia consideră "ameninţare evidentă" eventuala aderare a Finlandei la NATO
Admiterea Finlandei în NATO ar fi "o ameninţare evidentă" pentru Rusia, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei de la Moscova, citat de publicaţia germană Stern. Peskov a atras atenţia că Rusia pregăteşte acţiuni de retorsiune în contextul eventualei admiteri a Finlandei şi Suediei în NATO.
 
Admiterea Finlandei în NATO "nu va face mai sigur continentul nostru şi nici lumea", a subliniat Dmitri Peskov.
 
Preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö, şi prim-ministrul Sanna Marin au anunţat joi dimineaţă că intenţionează să depună o solicitare formală pentru aderarea la NATO.
 
Marea Britanie va apăra Finlanda şi Suedia în cazul unui atac al Rusiei, a declarat miercuri seară, la Helsinki, premierul Boris Johnson, notând că războiul din Ucraina a creat o nouă realitate geopolitică, încheind perioada post-Războiul Rece. "În situaţia unui dezastru sau a unui atac, ne vom ajuta reciproc, inclusiv prin asistenţă militară. Caracterul asistenţei va depinde de solicitarea formulată de cealaltă parte", a declarat Boris Johnson, citat de BBC News, cu ocazia întâlnirii cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö. Anterior, Boris Johnson anunţase un parteneriat similar în materie de securitate cu Suedia.
 
"Invazia rusă în Ucraina marchează sfârşitul perioadei post-Războiul Rece. Realitatea noastră a fost reconfigurată, la fel şi viitorul nostru", a argumentat Boris Johnson.
 
Finlanda şi Suedia au început să analizeze posibilităţi de a deveni membre NATO în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina.
 
Administraţia Vladimir Putin a avertizat că eventuala admitere a Suediei şi Finlandei în NATO va atrage consecinţe în materie de securitate. "NATO nu este tipul de alianţă care garantează pace şi stabilitate, iar extinderea nu va aduce securitate pe continentul european. Alianţa Nord-Atlantică rămâne un instrument conceput pentru confruntare", a declarat recent Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de BBC News. Kremlinul a atras atenţia că Rusia va trebui să "reechilibreze situaţia" dacă Suedia şi Finlanda devin membre NATO. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici